Revista presei economice – 2 decembrie 2013

Bancile din Romania cu cea mai buna reputatie
Capital

ING Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania si BRD sunt bancile care se bucura de cea mai mare reputatie in Romania.  Conform romanilor, banca cu cea mai buna reputatie trebuie sa fie orientata catre oameni, sa urmareasca satisfacerea clientilor si sa fie condusa de principii precum onestitatea, transparenta, etica si responsabilitatea.

Cele patru banci se ocupa de 60% din populatia urbana bancarizata.  Pilonii pe baza caruia se construieste scorul de reputatie sunt: familiaritate, managementul calitatii, calitatea produselor si a serviciilor, performanta financiara, calitatea de bun angajat, repsonsabilitate sociala si atasament emotional.

 

Rata creditelor neperformante ar putea fi mai mare
Financiarul

Atingerea nivelului de 21,6% a ratei creditelor neperformante la sfarsitul lunii septembrie 2013 a tras semnale de alarma pentru BNR. De aceea, Banca Nationala a Romaniei a inceput o verificare amanuntita asupra modului in care bancile recunosc creditele neperformante si constituie provizioane pentru acestea.

Pentru a evita incadrarea creditelor la neperformante si, implicit, constrituirea de provizioane pentru acestea, s-a constatat ca unele banci au apelat la restructurari repetate ale creditelor. In consecinta, BNR  a modificat normele dupa care bancile sa poata restructura creditele.

Astfel, daca un credit a fost restructurat, debitorul trebuie sa inregistreze dupa un an de zile o expunere mai mica decat cea de la momentul restructurarii, pentru a nu incadra creditul la neperformante. Daca restructurarea se va face fara o motivare economica, BNR va solicita bancilor o cerinta de capital pentru care ponderea la risc se va considera 1,250%.

 

Situatia rezervelor BNR dupa plata datoriei la FMI si rascumpararea de obligatiuni
Wall Street

In luna noiembrie rezervele BNR au scazut cu 2,1 miliarde euro, la 32,41 miliarde euro dupa rambursari de capital si dobanzi catre FMI si plata unei emisiuni de obligatiuni in euro a Ministerului de Finante, scadenta la 29 noiembrie, de 1,37 miliarde euro.

In luna noiembrie au avut loc intrari de 857 milioane euro si iesiri de 3 miliarde euro. Din aceste iesiri de capital fac parte si rambursarile de capital si dobanda din imprumutul de la Fondul Monetar International – pentru care BNR a rambursat aproximativ 814 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice a rambursat circa 165 milioane echivalent euro.

In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea rezervei de aur s-a situat la 3,05 miliarde euro (103,7 tone). Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) se situau la sfarsitul lunii noiembrie la un nivel de 35,46 miliarde euro, fata de 37,81 miliarde euro la 31 octombrie.

Platile scadente in luna decembrie in contul datoriei publice denominate in valuta insumeaza aproximativ 479 milioane euro.

Adina Apatachioae 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *