EU-COFILE confirma din nou standardul excelentei la a treisprezecea editie

imagesCAJ8SMBGimagesCA31N2JWimagesCABZ45YY

In perioada 26-30 Noiembrie a.c. a avut loc la Centrul de pregatire al BNR, Sinaia seminarul European Union Finance & Banking Lectures project (EU-COFILE) organizat de Alpha Bank, Banca Nationala a Romaniei si Asociatia Romana a Bancilor. Acest eveniment s-a aflat la a XIII-cea editie, incepand cu anul 2000, creaind o adevarata traditie acestei serii de manifestari. In cadrul acestui eveniment au participat o serie de personalitati din “lumea financiara” din Romania. Astfel, seria de conferinte a fost deschisa in prima zi de Angela Dimonu – Sef serviciu, Directia de Reglementare si Autorizare si Cristian Stefan – Director, Directia de Reglementare si Autorizare. A doua zi, lucrarile au continuat cu participarea lui Florin Danescu, Presedinte Executiv ARB, Constantin Chirca, Director Directia Statistica BNR, Ludwik SobolewskiDirector General BVB si Sergiu Oprescu – Presedinte Executiv Alpha Bank Romania. Ziua de joi a continuat in prima parte cu Lucian Croitoru – Consilier al Guvernatorului BNR si Carmen Schuster – Presedinte Executiv Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania, iar in partea a doua a zilei au avut loc interventiile directorului Directiei de Supraveghere a BNR – Nicolae Cinteza si a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. In ultima zi, lucrarile seminarului au continuat cu Adrian Vasilescu – Consilier al Guvernatorului BNR, Radu Gratian Ghetea – Presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor si, in incheiere, Valentin Lazea, Economist Sef BNR.

Temele abordate au fost diverse si de actualitate. Astfel, Cristian Stefan – Director, Directia de Reglementare si Autorizare a vorbit despre posibilitatea bancilor de a putea emite obligatiuni cu activ suport credite garantate cu ipoteca imobiliara ca urmare a aprobarii proiectului de initiativa legislativa care permite acest lucru de catre Banca Nationala a Romaniei. Aceste emisiuni de obligatiuni vor putea sa fie listate si tranzactionate inclusiv prin sistemul bursei, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) fiind responsabila de aprobarea prospectului de emisiune, in vreme ce BNR va supraveghea emitentul. “Un singur portofoliu de creante va putea sa sutina mai multe emisiuni de obligatiuni. In portofoliul securizat vor putea sa fie incluse si credite de tipul Prima Casa”, a declarat Cristian Stefan.

DSC03897In opinia lui Sergiu Oprescu, Presedinte Executiv Alpha Bank Romania, bancile ar putea ajunge sa concureze direct cu retelele sociale si comerciantii online in piata creditelor. “Banuiesc ca in urmatorii sase, sapte ani de zile vom avea tot atatea telefoane mobile folosite ca instrumente de plata in relatia cu comerciantii cat numarul de carduri”, a declarat Oprescu

Lucian CroDSC03901_aitoru a declarant ca in contextual majorarii accizelor la carburant, productia si cererea vor fi afectate negative. De asemenea, in opinia sa, riscul ca Romania sa intre intr-o perioada deflationista este minim in prezent. “Chiar si daca la inceputul anului viitor nu s-ar mari accizele ma indoiesc ca am trece de la inflatie la deflatie”, a concluzionat acesta.

DSC03924Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere a BNR, a subliniat lipsa compatibilitatii intre modalitatile de calcul la nivel international cu privire la calculul creditarii neperformante. De exemplu, prin simpla diminuare a creditelor cu suma provizioanelor, rata creditelor neperformante poate varia intre 3,48% si 9,33%, fata de 21,6% conform metodologiei RAS. Acesta a declarant ca va sanctiona drastic bancile care au ascuns creditele neperformante prin restructurari, fenomen denumit in practica bancara “evergreening”. “Cei care ascund neperformanta vor fi sanctionati maxim pe partea cerintelor de capital. Nu il pun sa provizioneze, pentru ca nu am de ce, dar credeti-ma ca cerinta de capital il va durea mult mai mult. Sa se astepte la nivelul maxim de cerinta de capital pentru respectiva expunere atunci cand incearca sa ascunda sau sa nu raporteze corect creditele neperformante”, a spus Cinteza.

DSC03931Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat ca sustine in continuare aderarea Romaniei la zona euro, insa nu poate estima o data la care se va produce acest lucru, datorita instabilitatii criteriilor de intrare in zona euro. “Cred in zona euro si in faptul ca moneda unica europeana poate sa fie una viabila si in viitor. Sunt de acord cu aderarea, insa momentan trebuie sa reflectam mai atent”, a declarat Isarescu. In opinia sa, diversitatea culturala din Uniune “nu este o pacoste, ci marea bogatie a UE”.

DSC03959Radu Gratian Ghetea, Presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, a adus in discutiile aspectele legate de trecerea bancilor romanesti de la raportarile RAS la standardele IFRS, precum si provocarile pe care noul Acord Basel III le va implica. In opinia sa, eliminarea treptata a filtrelor de capital ca urmare a introducere IFRS va atenua din afectele negative aduse de Basel III in ceea ce priveste creditarea IMM-urilor.

DSC03963Ultimul seminar a fost sustinut de Valentin Lazea, Economist Sef BNR, care a pus pe tapet o analiza avantaje dezavantaje cu privire la fenomenul inflatie – deflatie. Dintre concluziile temelor prezentate de domnia sa mentionam: deflatia nu este intodeauna rea, depinde de economia unde se manifesta; sansa de crestere economica in Romania se poate concretiza doar cu masuri structurale, iar motorul cresterii nu vor putea fi bancile prin creditare; ce e valabil pentru economiile SUA si a Marii Britanii nu este valabil in alte cazuri de economii. Domnia sa a precizat ca toate aceste concluzii nu reprezinta punctual de vedere al BNR, ci doar unul personal.

Regalul de conferinte a fost incheiat intr-o nota aparte, printr-un spectacol oferit de Dan Puric pe tema banilor si a leadership-ului.

DSC03925DSC03928DSC03949DSC03954

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *