Revista presei economice-30 septembrie 2013

Restantele la creditele acordate continua sa creasca
Capital

In timp ce soldul creditelor continua sa scada, restantele la creditele acordate populatiei si firmelor cresc, astfel ca ponderea a ajuns la aproximativ 15%. Datele furnizate de BNR denota faptul ca, la sfarsitul lunii august, restantele au urcat la 33,35 miliarde lei (7,5 miliarde euro), iar ponderea acestora a ajuns la 14,9%.

Comparativ cu sfarsitul anului trecut, nivelul restantelor a urcat cu 4,31 miliarde lei, iar totalul creditelor a scazut cu 4,66 miliarde lei. Restantele companiilor sunt de peste doua ori mai mari decat ale populatiei.

 

Romanii sunt tot mai nemultimiti de banci
Wall Street

De-a lungul timpului s-a ajuns la concluzia ca principalele probleme pe care romanii le au cu bancile locale sunt dobanzile si comisioanele prea mari.  Sondajul realizat asupra acestui subiect arata ca 40% dintre cei chestionati sustin ca, pentru a le castiga increderea, bancile ar trebui sa fie mai flexibile in reesalonarea ratelor la credite in caz de incapacitate de plata, iar 43% sustin ca acestea ar trebui sa reduca taxele si comisioanele.

O mai mare transparenta in incheierea contractelor de credit/economisire este lucru dorit de 12% dintre respondenti, iar 5% asteapta diverse bonusuri.

53% din persoanele intervievate sunt multumite de serviciile institutiilor financiare cu care colaboreaza in prezent. Multi dintre respondenti utilizeaza foarte rar serviciul de Internet Banking al bancii cu are lucreaza.

 

Reducerea semnificativa a costurilor de creditare este benefica pentru banci
Financiarul

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat ca este in interesul bancilor comerciale sa ieftineasca costul creditarii in lei si ca nu mai este posibila reducerea dobanzilor la depozite.

Guvernatorul precizeaza ca transmisia moderata nu va impiedica BNR in a merge mai departe cu politica de relaxare.

Consiliul de Administratie al BNR a hotarat in sedinta de luni reducerea ratei dobanzii de politica monetara de la 4,5% la 4,25% pe an, incepand cu data de 1 octombrie 2013, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

 

Adina Apatachioae

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *