Revista presei economice- 2 septembrie 2013

Dobanzile la creditele in lei se reduc sub 10%
Capital

Multe banci din Romania au scazut dobanzile atat pentru conturile de economii, cat si pentru credite. CEC Bank, Piraeus Bank si, cel mai recent, Volksbank au dobanzi  sub 10% la creditele de nevoi personale in lei.

Volksbank ofera Creditul cu Economii cu o dobanda de 9,75% pe an, fixa pe toata durata contractului si rasplateste clientii bun-platnici oferind un bonus lunar de 5% din dobanzile platite la credit, intr-un cont de economii deschis la banca.

Cu toate ca, pe fundalul crizei economice,  banca aproape  a incetat creditarea timp de doi ani, totalul finantarilor acordate de la inceputul acestui an a depasit 83 de milioane de euro, cu 51% mai mult comparativ cu acceasi perioada a anului trecut. Cele mai multe dintre aceste credite sunt acordate firmelor.

 

Raiffeisen a facut cheltuieli de investitii de 11 mil. euro in primul semestru
Ziarul Financiar

Raiffeisen Bank a facut in prima jumatate a acestui an investitii in valoare de 11 milioane euro, de trei ori mai mult, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.  Principalele destinatii ale acestora au fost infrastructura IT si operatiunile de mutare a sediului central din Charles de Gaulle Plaza in Sky Tower.

Aceasta ultima investitie a dus si la cresterea cheltuielilor administrative, insa in anii urmatori sunt asteptate economii pe seama concentrarii structurilor de management in acelasi sediu.

Planul de investitii aprobat pentru Raiffeisen anul acesta este de peste 31 milioane euro, triplu fata de cel realizat anul trecut. Conform bancii, finantarea investitiilor se face din surse proprii.

 

Rambursarile catre FMI reduc rezerva BNR
Ziarul Financiar

In luna august, rezervele valutare la BNR au scazut cu 1,18 miliarde euro pe fondul unor rambursari de datorii. Aceste datorii s-au concretizat in rate catre FMI si o emisiune de obligatiuni in valuta ajunsa la scadenta.

BNR a consemnat, in luna august, intrari de 888 milioane euro reprezentand alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice.

Pe de celalalta parte, iesirile, rezultate din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta si altele, au insumat 2,07 miliarde euro.

De la inceputul anului,  BNR a rambursat catre Fondul Monetar International 2,62 miliarde echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice a rambursat 605 milioane echivalent euro. Pana la sfarsitul anului, Banca Nationala a Romaniei trebuie sa mai restituie catre FMI 1,29 miliarde echivalent euro, iar Ministerul Finantelor Publice circa 414 milioane echivalent euro.

 

Adina Apatachioae

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *