Revista presei economice – 9 ianuarie 2014

Moneda euro reia trendul descendent pe fundalul noilor masuri ale BNR
Capital

Banca Nationala a Romaniei a anuntat astazi un curs oficial de 4,5290 lei pentru un euro. Revenirea monedei nationale pe un trend descendent se datoreaza noilor masuri intreprinse de banca centrala cu scopul de a elibera mai multi bani in piata.

Masurile constau in reducerea dobanzii de politica monetara pana la un minim istoric de 3,75% si diminuarea cotei de rezerva minima obligatorie impusa bancilor.

 

Pretul locuintelor s-a redus in 2013 cu 50% mai mult decat in ultimii doi ani cumulat
Financiarul

Pretul apartamentelor noi si vechi scoase la vanzare la nivel national s-a redus, in 2013, cu 8,2%. Acest regres a fost cu peste 50% mai ridicat decat suma scaderilor din cei doi ani anteriori, respectiv 4% in 2011 si 1,3% in 2012.

Pretul mediu cerut de vanzatori este de 898 de euro pe metru patrat, comparativ cu 978 de euro pe metru patrat, cat era la inceputul anului trecut.

In capitala si in cele mai mari orase ale tarii, reducerile din ultimele 12 luni se situeaza sub media nationala. Scaderi mai importante au fost consemnate pe segmentul apartamentelor noi: acestea s-au ieftinit cu 7,4% in 2013, de la 1.278 la 1.184 de euro pe metru patrat.

Iasi este singurul oras al tarii in care preturile cerute pentru locuintele noi s-au inscris pe un trend ascendant in 2013.

 

Acord de finantare pentru IMM-uri de 40 milioane de euro, intre Raiffeisen Bank si FEI
Financiarul

Fondul European de Investitii (FEI) si Raiffeisen Bank au semnat un nou acord de finantare pentru IMM-uri, in valoare totala de 40 de milioane de euro.

Prin acest parteneriat, Raiffeisen Bank ofera IMM-urilor imprumuturi in lei pe termen mediu si lung pentru capital de lucru si investitii, in conditii de dobanda subventionata si cerinte reduse de garantii.

Acordul face parte din  initiativa JEREMIE РJoint European Resources for Micro to Medium Enterprises, activ din aprilie 2011 si prin intermediul caruia au fost acoradte, pana in prezent, peste 1.500 de credite in valoare totala de peste 110 milioane de euro.

Adina Apatachioae 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *