Revista presei economice – 16 septembrie 2013

Millennium Bank acorda credite Prima Casa in lei
Wall Street

Milennium Bank a inceput sa acorde credite Prima Casa in lei cu o dobanda variabila formata din Robor la trei luni plus o marja de 2,5%.

Suma maxima a creditului este echivalentul in lei a 57.000 de euro pentru locuintele finalizate sau echivalentul in lei a 66.500 de euro pentru locuintele a caror autorizatie de constructie a fost eliberata dupa 2010.

Perioada maxima a creditului poate fi de 30 de ani, iar comisionele de analiza si administrare a creditului sunt gratuite. Banca ofera si credite de nevoi personale cu sau fara ipoteca si credite pentru investitii imobiliare cu avans incepand de la 10% si marje de dobanda incepand de la 2,5% la lei sau de la 6,25% la euro.

 

Romania a inregistrat o rata anuala a inflatiei de 2,6%
Financiarul

Romania a inregistrat, in luna august, o rata anuala a inflatiei de 2,6%, fiind devansata doar de Estonia (3,6%) si Olanda (2,8%). In zona euro, in luna august 2013 rata anuala a inflatiei a scazut pana la 1,3% de la nivelul de 1,6% inregistrat in luna iulie, in timp ce in UE inflatia a scazut la 1,5% de la 1,7%.

Cea mai scazuta rata anuala a inflatiei se inregistreaza in Grecia (minus 0,1%), Letonia si Suedia (0,7%).

Banca Nationala a Romaniei a modificat prognoza de inflatie pentru finanalul anului la 2,5% plus/minus un punct procentual, in conditiile in care anterior aceasta prognoza se situa la un nivel de 3,2%.

 

Statul reduce costurile de imprumut
Capital

Ministerul Finantelor a imprumutat 1 miliard de lei cu o dobanda de doar 3,88%. Acesta a inregistrat o reducere in costurile de imprumut, in conditiile in care, in urma  cu o saptamana s-a imprumuntat cu o dobanda de 4,63%.

Astazi, bancile au oferit pe piata o suma de aproape patru ori mai mare decat nivelul anuntat, mai exact 3,83 miliarde lei.

 

 

BNR s-a angajat fata de FMI sa taie dobanda doar daca inflatia revine in intervalul tintit

Wall Street

BNR s-a angajat fata de FMI sa reduca rata de politica numai in momentul in care inflatia reintra in intervalul tintit. Aceasta inseamna ca urmatoarea taiere ar putea avea loc  in luna noiembrie.

Banca Nationala a Romaniei se angajeaza sa reduca pana in septembrie inflatia pana in intervalul de tintire pe termen mediu, de 2,5% +/- 1 puncte procentuale si sa o mentina in cadrul acestui interval.

De asemenea, BNR anticipeaza o mentinere a rezervelor minime obligatorii in lunile ce urmeaza. Orice posibila modificare va fi implementata treptat si va lua in considerare anticipatiile inflationiste, precum si considerentele de lichiditate si de prudentialitate.

 

Adina Apatachioae

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *