Revista presei economice- 23 septembrie 2013

Costul imprumuturilor pentru stat continua sa scada
Capital

Ministerul Finantelor Publice a reusit sa atraga azi 700 milioane lei de pe piata monetara,  in ciuda unei cereri slabe din partea bancilor. Statul s-a imprumutat pana in anul 2018.

Pentru licitatia de azi, bancile si clientii lor au pus la bataie 982 milioane lei.  Randamentul mediu de adjudecare a ofertei de titluri de stat cu scadenta peste 62 de luni a fost de 4,56%, in scadere usoara fata de precedenta licitatie, cand a fost de 4,74%.

 

Banca Comerciala Carpatica avanseaza puternic  pe bursa
Capital

In prima parte a sedintei de tranzactionare de luni, actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) consemnau cea mai mare crestere de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB),  cu o lichiditate peste media zilnica.

Pana in jurul orei 12:15, actiunile BCC aveau un avans de 7,06% fata de inchiderea de vineri, pana la pretul de 0,0682 lei. Pretul maxim din sesiunea de luni a fost de 0,0690 lei. BCC a incheiat 2012 la o cotatie de 0,0392 lei.

Realizarile de azi au determinat ca actiunile Bancii Comerciale Carpatica sa ajunga la un castig de 74% de la inceputul anului. Revenirea de exceptie pe bursa este alimentata si de rezultatele financiare ale bancii. Banca a revenit pe profit abia din 2012, iar la jumatatea lunii august 2013 a raportat un profit net pe primul semestru de 16,1 milioane lei, in crestere cu 75% fata de anul trecut .

 

900 de clienti au primit credite de 140 mil. lei in prima luna din noul program Prima casa in lei
Ziarul Financiar

Aproximativ 900 de credite ipotecare Prima casa acordate din noul plafon de garantii de 1,2 mld.lei aprobat de guvern in luna august au trecut de analiza realizata de Fondul de Garantare a creditelor pentru IMM -uri (institutia care gestioneaza garantiile acordate de stat prin acest program).

Valoarea acestor credite este de 140 milioane de lei (30 milioane euro).  Ritmul de aprobare al acestui  tip de credite din noua etapa este de circa 60-70 de dosare pe zi.

Modificarea caracteristicilor programului Prima casa, prin alocarea unui plafon de garantii exclusiv in lei, s-a realizat in conditiile in care anterior 95% din creditele acordate in cadrul programului au fost exclusiv in euro (prin prisma costurilor totale mai mici). Bancherii sustin ca noua varianta a programului, care presupune credite in lei cu dobanda de circa 6% pe an (compusa din indicatorul Robor la 3 luni plus o marja fixa de maximum 2,5%), a trezit interesul unui numar important de clienti.

De la inceputul programului, iunie 2009, si pana in prezent au fost acordate credite ipotecare garantate de stat in valoare de aproximativ 3,9 miliarde de euro. Doar anul acesta s-au vandut aproape 20.000 de credite, in valoare de 720 milioane de euro.

 Adina Apatachioae

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.