Revista presei economice – 7 ianuarie 2014

Banci care sunt de vanzare in 2014
Banking News

 Dupa ce anul trecut au avut loc cateva achizitii importante pe piata bancara romaneasca, fiind cel mai important an din acest punct de vedere, anul 2014 se anunta cel putin la fel de promitator.

In 2013 au facut obiectul unor tranzactii urmatoarele institutii bancare:  CitiBank, RBS Romania, Romanian International Bank, ATE Bank, si Bank of Cyprus.

Circumstantele sunt favorabile si in 2014 pentru a asista la alte tranzactii pe piata bancara care sa contribuie la consolidarea sistemului bancar din Romania.

In 2014, printre cele mai probabile tranzactii se regasesc vanzarea unui pachet minoritar de actiuni ale Bancii Comerciale Carpatica, vanzarea subsidiarei din Romania a Millennium Bank, Marfin Bank, Volskbank dar si bancile grecesti care pot face oricand obiectul unor tranzactii (Banca Romaneasca, Bancpost, Alpha Bank si Piraeus Bank).

 

Parcuri fotovoltaice finalizate la Brasov si Cluj
Ziarul Financiar

Conform unui comunicat, compania chineza Unisum, membra a grupului Wuxi Guolian Development Group, specializat in dezvoltarea de parcuri fotovoltaice, a finalizat trei parcuri in Brasov si Cluj.

Aceste parcuri fotovoltaice, cu o capacitate instalata de 19,6 MW sunt deja conectate la reteaua electrica din Romania, unde functioneaza centrale fotovoltaice cu o capacitate de peste 700 MW.

Parcurile producatoare de energie regenerabila de la Brasov si Cluj urmeaza sa genereze venituri de 8 milioane de euro anual din vanzarea energiei si din certificatele verzi.

Producatorii vand aceste certificate verzi catre furnizori, care sunt obligati prin lege sa le cumpere, scopul fiind ca o anumita parte din consumul final de energie sa fie asigurata de sursele regenerabile.

 

Programul Prima Casa continua si in 2014
Ziarul Financiar

Guverul Romaniei a aprobat astazi o hotarare care permite utilizarea sumelor repartizate pentru anul 2013 si care nu au fost consumate, pana la sfarsitul anului 2014.

Totodata s-a stabilit si un plafon de 1,2 miliarde de lei pentru garantiile care urmeaza sa fie acordate pentru programul Prima Casa.

Prin urmare, in 2014 se va utiliza cu prioritate diferenta nealocata din plafonul anului trecut (22 milioane de lei si 196 milioane de lei pentru ANL).

Programul Prima Casa a fost introdus in 2009 cu scopul de a sprijini fluxurile specifice tranzactiilor pe piata imobiliara, in contextul in care persoanele fizice se confruntau cu dificultati in accesarea unui credit imobiliar destinat achizitionarii/construirii unei locuinte, unul dintre motivele principale fiind lipsa garantiilor solicitate de institutiile de credit.

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *