Revista presei economice 28 aprilie 2015

Creditarea in lei a crescut cu 17%
Banking News

Conform unor date oficiale ale Bancii Nationale a Romaniei, imprumuturile in lei acordate persoanelor fizice au inregistrat un trend ascedent in luna martie, in crestere cu 17,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce creditele in valuta s-au redus cu 10,8%.

Practic, creditele in lei pentru firme si populatie au insumat o crestere in sold cu 7,5% (6,6% in termeni reali), iar un factor determinat in acest sens il reprezinta si programul Prima Casa.

In ceea ce priveste depozitele in lei constituite la banci in luna martie 2015, acestea au scazut fata de februarie, in timp ce depozitele in valuta au stagnat, iar in comparatie cu luna martie 2014, depozitele in lei au crescut cu 6,9% iar cele in valuta cu 4%.

 

Exportul de servicii exportate de Romania anul trecut a ajuns la un record de 15 miliarde de euro
Ziarul Financiar

Romania a exportat anul trecut un volum record de servicii, in valoare de 15 miliarde de euro, in crestere cu 12% fata de anul 2013 si un nivel dublu fata de anul 2005.

Aceasta crestere a exportului de servicii creative reprezinta o sursa de crearea a locurilor de munca bine platite, mai ales datorita faptului ca un procent majoritar al acestora il reprezinta serviciile de IT&C.

Principalele categorii de servicii exportate de Romania sunt transportul, serviciile pentru afaceri, cele de prelucrare a bunurilor si cele de IT&C, care impreuna reprezinta peste 80% din exportul de servicii (respectiv 12,5 miliarde de euro).

In anul 2014, tara noastra a exportat bunuri si servicii in valoare de 67,5 miliarde de euro.

Conform specialistilor, cresterea accelerata a serviciilor creative printre care serviciile informatice, consultanta pentru afaceri, serviciile juridice si cele de cercetare-dezvoltare, ofera Romaniei un potential foarte mare de crestere in urmatorii ani si in acelasi timp crearea rapida de noi locuri de munca bine platite.

Anul trecut, Romania a exportat servicii creative de peste 4,7 miliarde de euro, repartizate dupa cum urmeaza: servicii tehnice comerciale si alte servicii pentru afaceri de 1,6 mld. euro (in crestere cu 20% fata de 2013), servicii de consultanta profesionala si manageriala de 1,5 mld. euro (crestere de 4% fata de 2013), servicii informatice de 1,4 mld. euro (crestere de 15% fata de 2013) si servicii de cercetare-dezvoltare de 179 de milioane de lei (crestere de 25% fata de 2013).

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *