Revista presei economice – 12 februarie 2014

Bancile vor beneficia cel mai mult de programul “rata la jumatate”
Banking News

Ca urmare a deciziei statului de a sustine 50% din rata la credit a clientilor supraindatorati cu venituri sub medie prin programul “rata la jumatate”, bancile sunt cele care vor beneficia cel mai mult in urma acestei decizii.

Conform primelor declaratii ale bancherilor despre acest program, acestia recunosc faptul ca bancile vor fi avantajate de reducerea povarei ratelor unui portofoliu considerabil de clienti.

Reprezentantii Garanti Bank considera ca acest program poate fi un sprijin in ceea ce priveste reducerea creditelor neperformante, clientii supraindatorati vor evita sa devina neperformanti in viitor, ajutand bancile sa evite noi credite neperformante.

Pe de alta parte, aceasta decizie de stimulare a consumului prin intermediul acestui program poate avea un impact pozitiv indirect asupra sectorului bancar prin prisma faptului ca acei clienti care vor avea un venit disponibil mai mare vor apela si la alte servicii bancare.

 

CEC Bank ofera unul din cele mai bune credite Prima Casa
Banking News

CEC Bank, unul din partenerii de traditie al programului Prima Casa, ofera inca de la inceput unul dintre cele mai competitive credite de pe piata.

Dupa obtinerea majorarii plafonului de garantare cu suma de 144.000.000 lei, clientii bancii vor beneficia in continuare de creditul Prima Casa cu un cost total actual (DAE) de doar 4,31% p.a.

Conditiile de acordate ale creditului “Prima noastra casa” de la CEC Bank cuprind o perioada de creditare de pana la 30 de ani,  o perioada de gratie de maximum 180 de zile iar aportul propriu este de minimum 5% din pretul de achizitie/construire a locuintei, conform prevederilor legale.

Acest credit oferit de CEC Bank ofera si o serie de beneficii suplimentare, printre care serviciul de Internet Banking gratuit in primele trei luni si obtinerea unui card de credit cu dobanda avantajoasa fara a mai fi necesare documente suplimentare.

 

Investitiile straine directe au ajuns la 2,71 miliarde de euro in 2013
Ziarul Financiar

Investitiile straine directe, unul din motoarele economiei noastre, au ajuns la un volum de 2,71 miliarde de euro anul trecut, inregistrand o crestere de 26,8% in comparatie cu anul 2012.

Conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), acest rezultat reprezinta maximul ultimilor patru ani, dupa ce in 2012 s-a inregistrat pentru prima data o crestere de 18,7% a volumului de investitii straine directe de la declansarea crizei.

Potrivit datelor publicate de BNR si INS, in 2008 s-a inregistrat cel mai ridicat nivel al investitiilor straine directe, aproximativ 9,496 miliarde de euro, o crestere record avand in vedere volumul capitalului straini din 2007, 7,25 miliarde de euro.

Criza economica si financiara si-a pus amprenta si asupra investitiilor straine directe, in 2009 investitiile au scazut drastic pana la 3,48 miliarde de euro, iar scaderea a continuat si in 2010, cand s-a inregistrat un nivel de 2,2 miliarde de euro.

                       Catalin Iftenie 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *