Revista presei economice- 4 noiembrie 2013

Fiscul raporteaza incasari in crestere cu 7,4%
Capital

Pentru luna octombrie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a raportat incasari la buget de 17,09 miliarde lei, cu 7,38% mai mari fata de aceeasi perioada a anului anterior. Comparativ cu cele preconizate, incasarile realizate sunt mai mari cu 2,66%.

Impozitul pe profit a adus bugetului de stat 2,494 miliarde lei, cu 252 milioane lei mai mult decat luna octombrie a anului trecut. Din impozitul pe venit s-au incasat 1,945 miliarde lei, cu 143 milioane lei mai mult decat in 2012. Din TVA s-au incasat 4,9 miliarde lei, cu 224 milioane lei mai mult comparativ cu anul trecut, iar din accize s-au acumulat 1,795 miliarde lei, in urcare cu 142 milioane fata de anul anterior.

Colectarea la bugetul asigurarilor de sanatate s-a majorat cu 4,29%, iar incasarile la bugetul de pensii au crescut cu 216,4 milioane lei. La bugetul asigurarilor pentru somaj, incasarile au crescut cu 6,9% fata de octombrie 2012.

Aceste cresteri sunt inregistrate in condintiile in care, dupa primele noua luni, incasarile la buget erau in crestere cu doar 4,4% fata de anul precedent.

 

Depozitele din banci scad anual cu aproximativ 7% in termeni reali
Capital

Valoarea totala a depozitelor la nivelul institutiilor de credit din Romania a cunoscut, la sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2013, o scadere de aproximativ 1,4 miliarde lei.

Scaderi au fost inregistrate atat la depozitele in lei, cat si la cele in valuta. Depozitele populatiei inregistreaza o variatie trimestriala pozitiva, in timp ce depozitele persoanelor juridice au avut o dinamica negativa.

La sfarsitul lunii septembrie 2013, valoarea totala a depozitelor la institutiile de credit din Romania s-a situat cu 16,4 miliarde lei comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. La sfarsitul celui de-al treilea trimestrul al anului 2013, depozitele in moneda nationala detineau o pondere de 51,2% in totalul depozitelor din sistemul bancar din Romania.

Cat despre depozitele in valuta, acestea insumau 148,2 miliarde lei la 30 septembrie 2013, cu 0,5% mai reduse decat aceeasi perioada a anului trecut.

 

Posta Romana va oferi servicii de brokeraj din ianuarie 2014
Financiarul

Directorul general al Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) a declarat ca noua societate SC Broker Posta Romana va oferi servicii strict de brokeraj in asigurari. Societatea va fi broker, nu societate de asigurari, asigurand serviciile altor societati de asigurari, in functie de necesitatile clientilor.

CNPR se afla intr-un proces de modernizare a Oficiilor Postale, dupa o investitie de 180.000 lei.

 

Reducerea TVA la paine a majorat productia fiscalizata in industria de morarit si panificatie
Financiarul

Reducerea TVA pentru paine de la 24% la 9% a determinat majorarea productiei fiscalizate in industria de morarit si panificatie si a scazut sensibil preturile platite de consumatori.

Cu toate ca nu erau obligate, hipermarketurile au redus preturile la raft la paine, cu exceptia Mega Image. In timp de preturile au scazut in medie cu 12%, productia fiscalizata a crescut: cu 10% la faina, cu 15% la paine, iar la specialitatile de panificatie si mai mult.

Adina ApatachioaeĀ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *