Revista presei economice 15 iulie 2014

Bulgaria vrea sa adere mai repede la uniunea bancara europeana
Capital

Banca Centrala a Bulgariei negociaza cu Autoritatea Bancara Europeana inceperea unui proces de revizuire a calitatii supervizarii sale bancare si discuta cu BCE alaturarea la Mecanismul Unic de Supraveghere (SMM).

SMM este un organism infiintat ca raspuns la criza financiara globala si la criza datoriilor din Europa. Bulgaria ar fi prima tara din afara zonei euro care s-ar putea alatura SMM.

Banca Centrala a Bulgariei a anuntat retragerea licentei de functionare a Corpbank, a patra mare banca a tarii, insa aceasta va avea nevoie de fonduri de stat pentru a proteja depozitele.

Evaziunea fiscala pe TVA aduce pierderi economiei de peste 70  miliarde de lei pe an
Wall-Street

Evaziunea fiscala a ajuns la 16% din PIB.  Evaziunea la TVA reprezinta 12% din PIB, iar peste 2% din PIB este evaziunea pe CAS.

In industria alimentara, evaziunea este de 10 miliarde de lei, insa industria carnii pare a fi principala problema in ceea ce priveste evaziunea.  Economia pierde anual 70 miliarde de lei doar din evaziunea pe TVA.

Romania colecteaza aproximativ 40% din TVA,  sub media UE. Statul colecteaza la buget circa 32,7% din PIB, cu 10 procente sub media UE.

BCR Asigurari de Viata va acoperi pierderile prin returnarea dividendelor
Wall-Street

Pierderile inregistrate in ultimii doi ani  ade catre BCR Asigurari de Viata vor fi acoperite din dividendele distribuite in 2012, care vor fi returnate, si din profiturile pe care compania le va inregistra in urmatorii ani.

In anul 2011, BCR Asigurari de Viata a inregistrat un profit net de 19,62 milioane de lei, iar un an mai tarziu rezultatul net al exercitiului financiar a fost de 24,99 milioane de lei.

Actionarii BCR Life au aprobat in luna ianuarie 2014 o majorare a capitalului social cu 120,5 milioane de lei, de la 32,97 milioane de lei.

ING Asigurari a inregistrat o revenire a business-ului
Wall-Street

ING Asigurari prognozeaza mentinerea cresterii  inregistrate  in primele sase luni ale anului, iar aceasta revenire a avut ca efect majorarea cotei de piata de la 34% in 2013 la 38,3% la finele lunii martie a acestui an.

In primele trei luni ale acestui an, subscrierile ING Asigurari de Viata au crescut cu 7,3% la 146,25 milioane de lei. Profitul brut al companiei in perioada analizata a atins 10,14 milioane de lei, de la 1,81 milioane de lei la sfarsitul lunii martie 2013.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published.