Revista presei economice- 31 iulie 2013

BCR a inregistrat imbunatatiri operationale in semestrul I 2013

Rezultatul operational al Bancii Comerciale Romane a crescut in semestrul I 2013 cu 3% fata de aceeasi perioada a anului 2012. De asemenea, in semestru I 2013, venitul operational  a scazut cu 1,1% , iar cheltuielile operationale s-au micsorat cu 7,3% fata de semestrul I al anului 2012.

Daca in semestrul I al anului 2012 banca a inregistrat o pierdere de 548,5 milioane Ron, in semestrul I al acestui an, BCR  a contabilizat un profit net,  dupa taxe si interese minoritare,  de 556,7 milioane RON.

Cu toate ca, la nivelul bancii, activele totale au fost reduse cu 4,9%, BCR si-a mentinut pozitia de lider de piata in functie de active.

Conform declaratiilor lui Bernd Mittermair (CFO al BCR), rezultatele inregistrate de banca in primul semestru al anului 2013 au marcat atingerea obiectivelor stabilite prin programul de restructurare.

 

Piraeus Bank Group a derulat cea mai mare majorare de capital din istoria sa
Capital

Capitalul Piraeus Bank Group a crescut cu 660%, pana la nivelul de 9,7 miliarde euro, fapt care o pozitioneaza pe locul 30 in clasamentul celor mai bine capitalizate banci din UE.

O parte din aceasta majorare de capital a fost reprezentata de participarea voluntara a Piraeus Bank Group la actiunea de consolidare a sistemului bancar elen (7,336 miliarde euro), iar o alta parte a revenit din recentele preluari ale Millennium Bank Greece, GenikiBank, ATEbank si ale bancilor cipriote prezente in Grecia (1,094 miliarde euro).

Recapitalizarea a fost un raspuns la normele privind adecvarea capitalului impuse de banca Greciei.

Prin acesta actiune, Piraeus Bank Group a devenit cea mai mare banca sistemica din Grecia, detinand o cota de piata de 27% pe credite si depozite.

 

Micsorarea  TVA -ului pe intreg lantul de productie al produselor de panificatie urmareste reducerea evaziunii fiscale
Financiarul

Conform ministrului Finantelor Publice, ceea ce se urmareste prin reducerea TVA-ului la produsele de panificatie este minimizarea evaziunii fiscale si nu scaderea imediata a preturilor.

Reducerea TVA-ului de la 24% la 9% pe acest segment va avea repercusiuni negative asupra bugetului de stat, ele fiind estimate la aproximativ 400 de milioane de lei.

Acesta decizie a fost acceptata de cei de la FMI, insa numai cu conditia suprataxarii produselor considerate de lux, precum tutunul, aurul si masinile de lux.

Adina Apatachioae

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *