Revista presei economice – 15 ianuarie 2014
Emisiunea de obligatiuni de marti acopera necesarul de finantare in valuta al Romaniei pentru acest an
Wall-Street
Ministerul Finantelor a realizat marti o emisiune de obligatiuni cu maturitati la 10 si 30 ani prin care a atras 2 miliarde de dolari care acopera intreg necesarul de finantare in valuta al Romaniei pentru acest an. Romania a emis, astfel, pentru prima data in istorie obligatiuni in dolari pe piata externa cu scadenta de peste 30 de ani.
MFP a atras 1 miliard de dolari pe 10 ani la un randament de 5,021% si 1 miliard de dolari pe 30 de ani, la un randament de 6,258%.
Principalii aranjori ai plansamentului de obligatiuni au fost BNP Paribas, Citigroup si JP Morgan. In acest an, Romania trebuie sa ramburseze Fondului Monetar International 3,95 miliarde DST (drepturi special de tragere), echivalentul a 2,56 miliarde de dolari, rate aferente imprumutului acordat in 2009 de circa 12,95 miliarde de euro.
Ministerul Finantelor preconiza pentru acest an atragerea de finantare de aproximativ 2 miliarde euro de pe pietele international, prin programul Medium Term Notes (MTN).
Exporturile de produse agroalimentare se majoreaza
Wall-Street
In intervalul ianuarie-octombrie Romania a exportat produse agroalimentare in valoare totala de 4,09 miliarde euro, in crestere cu 24,6%. Romania a inregistrat un excedent al balantei comerciale cu produse agroalimentare de 182 milioane euro pentru primele zece luni ale anului 2013, comparativ cu un deficit de 532,7 milioane euro in aceeasi perioada din anul 2012.
Graul a fost produsul agroalimentar cel mai exportat, cu un volum de 3,74 mil. tone, de 2,12 ori mai mare decat livrarile externe din aceeasi perioada a anului anterior. Incasarile inregistrate din exportul acestui produs au fost de 778,6 mil. euro, cu 382,9 mil. euro mai mari decat incasarile inregistrate in aceeasi perioada din 2012.
Alaturi de grau, porumbul, semintele de floarea-soarelui, orzul si semintele de rapita au fost exportate intr-o cantitate de aproape sapte ori mai mare decat aceeasi perioada a anului 2012 si s-au inregistrat incasari suplimentare de 145,1 mil.euro.
Romania a inregistrat cheltuieli mai ridicate cu importul de boabe de soia, produse de brutarie-patiserie, citrice, branzeturi si ciocolata. In acealasi timp, au scazut importurile de porumb, zahar, tutun brut, seminte de floarea-soarelui si carne de pasare.
Principalul partener in comertul agricol al Romaniei a fost Uniunea Europeana.
UniCredit continua investitiile in Europa de Est
Wall Street
UniCredit a, cea mai mare banca activa din Europa de Est, va continua investitiile in regiune, inclusiv prin achizitii mai mici.
Aceasta decizzie a fost luata in contextul in care banca a vandut active in tarile afectate mai puternic de probleme economice sau deprecierea monedei.
Grupul italian a vandut anul trecut, in pierdere, banca ATF din Kazahstan si a renuntat la licentele bancare pe care le detinea in tarile baltice. Unicredit spera a la o accentuare a recuperarii si, de aceea, nu analizeaza o noua restrangere a activitatilor sale in regiune.
Comunicat de presa
Finsmart anunta lansarea primului instrument de analiza financiara online din Romania
Primul instrument online de analiza financiara din Romania este disponibil pentru companiile mici si mijlocii din 15 ianuarie. Acesta este lansat de Finsmart si prezinta o radiografie completa a businessului in maxim 48 de ore, folosindu-se de modele financiare de previziune a esecului si de analiza a peste 33 de indicatori.
Analiza, Raportul si recomandarile Finsmart constituie un instrument dedicat managerilor din companiile mici si mijlocii din Romania care le ofera raspunsuri la intrebari intalnite zilnic in activitatea lor.
Orice antreprenor sau manager de companie interesat de stabilitatea business-ului pe care il conduce, poate comanda un raport personalizat la adresa www.finsmart.ro/raport-analiza-financiara/ . Pana la 1 februarie, toate comenzile beneficiaza de o reducere de 25%.
Adina Apatachioae
Leave a Reply