Revista presei economice – 13 septembrie 2013

Romania s-a mai incarcat cu 1,5 mld. € datorie externa publica pentru a plati salarii si pensii
Ziarul Financiar

Prin emiterea de bonduri cu o scadenta de 7 ani emise la o dobanda de 4,8 % pe an, Ministerul Finantelor a majorat datoria externa publica in valuta cu inca 1,5 miliarde de euro. Desi datoria publica externa in decursul a cinci ani s-a triplat ajungand in iunie 2013 la 35,7 mld. euro de la 10,5 mld. euro cat era in decembrie 2008, diferenta de 25 mld. euro nu se vede in investitii precum infrastructura, energie sau in capacitati industriale industriale sau alte mecanisme de sustinere. La sfarsitul lui 2008, cand a inceput sa se resimta criza in Romania, datoria externa publica reprezenta mai putin de 15% din datoria totala, iar acum ponderea este mai mult decat dubla, indreptandu-se spre 36% din datoria externa totala. Banii de la buget sunt gresit directionati preponderent pentru reintregire de anul acesta a  pensiilor si salariilor populatiei. Sectorul principal care ar fi putut da un imbold economiei si anume cel al infrastructurii, lancezeste. Mai mult investitiile publice au scazut in semestrul 1 din 2013 cu 10%, in timp ce cheltuielile de personal pentru bugetari au crescut cu 18%.

“Emisiunea a fost suprasubscrisa de peste patru ori, oferta investitorilor totalizand 6,4 mld. euro, in conditiile in care solicitarea maxima a statului roman a fost de 1,5 mld. euro. Maturitatea imprumutului este de 7 ani, avand o dobanda de 2,95 puncte procentuale peste midswap (indicatorul de referinta al pietei), in scadere cu 0,75 puncte procentuale fata de ultima emisiune de obligatiuni de stat denominate in euro pe piata externa din luna octombrie 2012”, a spus Liviu Voinea, ministrul bugetului.

Romania este in continuare dependenta de capitalurile straine atat pentru rostogolirea datoriei externe, cat si pentru finantarea deficitului bugetar. Plata datoriei externe sau interne fara rostogolirea acesteia se poate realiza numai daca se creeaza excedente sau se reduc rezervele valutare ale tarii. Iar daca Romania ar alege sa plateasca datoria prin restrangeri de cheltuieli, nu s-ar mai inregistra cresterea economica prognozata, potrivit analistilor. In acest an Romania trebuie sa ramburseze 5 mld. euro din imprumutul record de aproape 20 mld. euro, contractat in primavara anului 2009 de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala, din care circa 4 mld. euro vor fi suportate de BNR din rezervele valutare.

Guvernul aproba scrisoarea de intentie pentru acordul preventiv cu FMI
Wall Street

 In sedinta de miercrui Guvernul va aproba scrisoarea de intentie pentru acordul preventiv cu Fondul Monetar International, urmand ca apoi acesta sa fie transmis la Washington pentru a fi  aprobat de conducerea institutiei.

Documentul nu poate fi facut public pana la aprobarea board-ului FMI, conform procedurilor institutiei inernationale, dar saptamana viitoare vor fi prezentate “elementele principale” in plenul celor doua Camere ale PArlamentului, iar parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie. “Am pus la dispozitie textul scrisorii, nu este public, insa si domnului Blaga i-l voi da si celorlalti lideri politici, pentru ca totusi sa nu discutam pe speculatii din presa (…) parlamentarii vor avea acces la scrisoarea de intentie”, a spus Ponta.

In ceea ce priveste propunerea PNL de reducere a CAS cu 3%, Ponta a precizat ca o decizie in aceasta privinta se va putea lua la jumatatea lunii octombrie: “Am inclusiv impactul bugetar facut de catre domnul Voinea al diferitelor propuneri enuntate. S-a vorbit de reducerea cotei unice, de reducerea CAS-ului, de toate celelalte, pe masura ce avem toate datele vedem pana la jumatatea lui octombrie de unde putem sa taiem ca sa putem sa punem in alta parte”

Premierul a mai declarat ca prin noul acord cu FMI singurele majorari de taxe vor fi a accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la paine si plata contributiei de asigurari sociale de sanatate la veniturile obtinute din chirii de persoane fizice.

In ceea ce priveste noul acord Andrea Schaechter, seful misiunii FMI in Romania  a declarat : “CE, FMI si BM au purtat discutii cu autoritatile romane, care au solicitat ca programul sa fie unul pe doi ani. Autoritatile romane isi propun sa trateze acest acord ca unul preventiv, nu vor sa traga din resursele financiare. Accesul propus ar fi in total de patru miliarde euro, suma impartita egal de CE si FMI. La nivel tehnic, am ajuns la un acord, dar acordul stand-by trebuie sa fie aprobat de board-ul FMI, reuniune programata in cursul toamnei”. Intrebata cand se va intruni board-ul FMI pentru a aproba acordul, oficialul a spus ca intalnirea este de obicei programata la circa doua luni sau mai mult dupa ce se ajunge la un acord la nivel tehnic.

Banca Carpatica aduce la targul iesean Agralim o oferta speciala pentru fermierii participanti
Capital

In perioada 26-29 septembrie la Iasi va avea loc Targul Agralim in cadul caruia fermierii participanti vor putea beneficia de o oferta inedita din cadrul Bancii Comerciale Carpatica, care este de asemenea si partener al evenimentului de agribusiness.

“Confirmand inca o data intensa preocupare pentru sectorul agricol, Banca Comeciala Carpatica vine in sprijinul participantilor la TARG cu o facilitate atragatoare: reducerea comisionului de analiza a cererii de credit de la 500 lei +TVA la 0 lei, pe tot parcursul lunii octombrie a anului curent. Pentru a beneficia de aceasta oferta generoasa, solicitantul trebuie sa fie persoana juridical si expozant in cadrul Targului AGRALIM sau participant la cel putin un eveniment (conform declaratiei pe propria raspundere). De asemenea, solicitantii trebuie sa fie clienti noi sau existenti fara alte cereri de credit in ultimele 3 luni”, se arata intr-un comunicat de presa al bancii.

Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *