Revista presei economice – 21 martie 2014

Allianz Tiriac a obtinut un profit record in 2013
Ziarul Financiar

Allianz Tiriac, a doua cea mai mare societate de asigurare din Romania dupa primele noua luni din 2013, si-a crescut veniturile din asigurari cu 2% fata de anul 2012.

Compania obtinut un profit operational de aproximativ 28 de milioane de lei, fiind de patru ori mai mare fata de anii trecuti, reusind astfel sa isi mentina indicatorii de solvabilitate cu mult peste limitele minime impuse de normele in vigoare (100%).

Astfel, Allianz Tiriac a inregistrat o rata de solvabilitate de 377% pe segmentul asigurarilor generale si o rata de solvabilitate de 347% pe segmental asigurarilor de viata.

 

Piata constructiilor a scazut cu 3% din PIB in perioada de criza
Ziarul Financiar

Pe fondul crizei economice contributia sectorului constructiilor,  sector care ar fi trebuit sa contribuie la cresterea economiei romanesti, a scazut la doar 7,9% din PIB anul trecut.

Conform unei declaratii a doamnei Adriana Iftime, vicepresedinte al Patronatului Societatilor din Constructii si director executiv al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, o economie sanatoasa trebuie sa aiba o contributie de 12-15% in PIB a sectorului constructiilor.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in perioada de boom constructiile inregistrau o pondere de 11% in PIB.

Datele statistice arata ca Romania a inregistrat anul trecut o crestere economica de 3,5%, crestere care a fost sustinuta de agricultura si de exporturi, piata constructiilor nu a contribuit la aceasta crestere desi este un sector de de 8-9 miliarde de euro anual.

 

Romania a inregistrat cele mai mari ieftiniri ale locuintelor anul trecut
Ziarul Financiar

Conform unui studiu realizat de portalul globalpropertyguide.com pe baza preturilor medii, ajustate cu inflatia in 42 de tari la nivel mondial, Romania are cea mai slaba piata rezidentiala din lume in 2013.

Astfel, preturile locuintelor din Romania au scazut cu aproximativ 10,5%, fiind cea mai mare scadere din lume, depasind practic tari ca Spania, Grecia sau Irlanda, care in 2012 se aflau in topul reducerilor de preturi la locuinte.

In 15 din cele 42 de tari studiate preturile locuintelor au scazut si in 27 dintre acestea preturile apartamentelor au inregistrat cresteri.

Cele mai mari cresteri s-au inregistrat in Dubai (21,5%), Estonia (16,55%), Taiwan (14,46%), Marea Britanie (4,88%), in timp ce ieftiniri semnificative au raportat tari ca Croatia (6,27%), Rusia (5,86%), Spania (4,38%), Olanda (4,16%), Polonia (3,55%) si Slovacia (3,01%).

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *