Studiu RE/MAX: 40% dintre europeni cauta o casa impreuna cu partenerul

Potrivit unei analize realizate in tarile din Europa de catre  RE/MAX Europe, lider mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment, 81% dintre europeni gasesc locuinta visata in urma unei cautari realizate online si, de cele mai multe ori, impreuna cu partenerul de viata. Raportat la piata din Romania, de asemenea, peste 50%  din cumparatorii unei locuinte au ajuns la casa dorita tot prin cautari pe Internet.

 Potrivit studiului RE/MAX, la nivel european, 67% dintre cei care se afla in cautarea unei case incep prin a cauta pe site-urile specializate in anunturi imobiliare. Din total, 44% intreaba prietenii si familia daca stiu de proprietati scoase la vanzare. De asemenea, 35% din total incep cautarea cu ziarele specializate in anunturi.

In ceea ce priveste metodele prin care cei aflati in cautarea unei case chiar gasesc cea mai buna varianta, studiul RE/MAX Europe arata ca cele mai mari sanse de reusita – 76% – le au cei care au incep cautarea online.

“Atat in Romania, cat si la nivel European, chiar daca o cautare a unei case incepe online sau din anunturile din ziare, un procent important din tranzactii este incheiat printr-un agent imobiliar, procent care speram sa creacsca de la an la an”, a declarat Razvan Cuc, Presedinte RE/MAX Romania.

Analiza RE/MAX mai arata ca, pentru 60%, fotografiile cu proprietatea pe care o trec pe lista de vizionari sunt extrem de importante si pot face diferenta.

Studiul desfasurat de companie mai arata ca, la nivel european, 40% dintre persoanele care cauta o proprietate o fac impreuna cu partenerul, iar 25% singuri. Cel mai mare procent, in acest sens, este in Spania, unde 60% din cei care doresc o casa sunt cuplu. Pe locul al doilea este Romania, unde procentul este de 55%, iar in Franta este de 31%. Pe piata din Turcia lucrurile stau diferit – aici doar 14% dintre cei care cumpara o casa sunt intr-un cuplu.

Mai mult de atat, analiza RE/MAX mai arata ca 76% dintre cei care cauta o casa au avut, pana la acel moment o proprietate sau macar o locuinta inchiriata.

Ce vor europenii: Criteriile de selectie atunci cand cauta o locuinta

Costul locuintei este, pentru cea mai mare parte a europenilor, cel mai important aspect atunci cand vine vorba de achizitia unei case. Pe locul al doilea se afla locatia, suprafata si alte costuri ce le implica noua casa. Gradul de eficienta energetica si anul de constructie joaca si ele un rol important.

Atunci cand viziteaza pentru prima daca o locuinta aflata pe lista de achizitie, europenii se uita in primul rand la dotarile din baie si analizeaza atent ce reparatii sunt necesare. Mirosul din casa si imprejurimile joaca si ele un rol esential, ca si gradul de dotare  a bucatariei.

Locurile de joaca pentru copii si scolile, “vand” mai bine o proprietate

Cand vine vorba de vecinatati, pentru aproape 20% din cumparatori apropierea de un loc de joaca pentru copii este cruciala, iar pentru cca. 19%, apropierea de o gradinita sau o scoala. Din topul locurilor ce nu trebuie sa lipseasca din zona sunt centrele comerciale, restaurantele si bisericile.

Este foarte interesant ca tinerii si femeile ar vrea in mod special sa aiba o locuinta in apropierea mall-urilor, in timp ce persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 39 de ani ar prefera sa aiba in apropiere o gradinita sau o scoala.

RE/MAX Europa a realizat acest studiu avand un esantion reprezantativ de 8.000 de respondenti din 16 tari europene printre care Austria, Finlanda, Germania, Grecia, Italia, Portugalia, Spania, Elvetia, Turcia, Olanda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *