Studiu RE/MAX: 80% dintre europenii care si-au achizitionat o locuinta sunt multumiti de alegerea facuta

Piata imobiliara este in crestere la nivel european, tot mai multe persoane optand pentru o investitie intr-o proprietate. Astfel, potrivit unei analize realizate in tarile din Europa de catreĀ  RE/MAX Europe, 80% dintre proaspetii proprietari de apartamente si case la nivel european considera ca au luat decizia cea mai buna.

In cadrul studiului, consultantii RE/MAX au chestionat persoane cu varste cuprinse intre 20 si 59 de ani in legatura cu procesul achizitionarii proprietatilor – care sunt cele mai importante aspecte care conteaza in luarea deciziei finale, dar mai ales cat de multumiti sunt de alegerea facuta.

Rezultatul a fost ca 80% dintre europeni sunt siguri ca au luat decizia potrivita si sunt multumiti sau foarte multumiti de noua lor locuinta, indiferent de varsta. Studiul a mai aratat ca, desi Austria si Elvetia conduc clasamentul, fiind tarile cu cel mai mare grad de multumire in ceea ce priveste locuinta achizitionata recent, nu sunt diferente majore intre tarile luate in calcul.

In clasamentul pe tari, rezultatele studiului arata ca pe primele 5 locuri se situeaza Austria, Elvetia, Suedia, Olanda si Marea Britanie, state in care majoritatea celor care au cumparat recent o locuinta se declara multumiti sau foarte multumiti de alegerea facuta.

In top urmeaza proaspetii proprietari din Finlanda, Portugalia, Germania, Slovacia si Turcia, care s-au declarat multumiti de noua locuinta in proportie de 34 % – 41 %.

Ultimele tari clasate in topul realizat de RE/MAX sunt Grecia, Cehia, Italia, Polonia, Franta si Spania, ai caror cetateni s-au declarat multumiti doar in proportie de 30%-32%.

In Romania, 3 din 10 romani sunt multumiti in totalitate de locuinta recent achizitionata, potrivit informatiilor RE/MAX, cei mai multi fiind nemultumiti de diverse aspecte, precum distanta fata de centrul orasul, lipsa unui parc in apropiere, lipsa locurilor de parcare suficiente in jurul blocului respectiv sau lipsa unei guri de metrou.

“Fata de media Europei, in Romania noii proprietari de locuinte sunt in special tineri, programul guvernamental Prima Casa avand o contributie semnificativa in acest sens. Totusi, nu toti sunt pe deplin multumiti de alegerea facuta, majoritatea optand pentru o locuinta in ansamblurile rezidentiale noi dezvoltate in zone mai indepartate de centrul orasului, doar pentru a se incadra in bugetul de care dispun”, a declarat Razvan Cuc, Presedinte RE/MAX Romania.

Pe de alta parte, potrivit RE/MAX, in ceea ce priveste durata procesului de achizitionare a locuintei, romanii se situeaza la acelasi nivel cu restul europenilor, dedicand cautarilor o perioada de aproximativ doua luni, timp in care vizioneaza in medie sapte apartamente sau case.

Leave a Reply

Your email address will not be published.