Nu bancile au dublat pretul imobilelor

Ionut BALAN – bloguluibalan.ro

Oare legea darii in plata, in forma in care se vehiculeaza acum ar putea fi adoptata in Statele Unite? Pai, acolo exista deja asa ceva, dar care constituie o optiune ce este scrisa de la bun inceput intr-un  contract, reprezinta un risc remunerat suplimentar si nu actioneaza retroactiv. Iar in UE si Rusia n-am auzit sa se pomeneasca de o asemenea initiativa, in forma propusa la noi.

Se vede ca Romania aplica din nou modele originale ce nu pot sa atraga atentia decat asupra lipsei de expertiza. In vreme ce bruiajul declarativ cu care se incearca sa se faca acest proiect comestibil pentru populatie e menit sa ascunda interesele pesonale si de grup din spatele sau.

Este dezolant ca lupta cu incorectitudinea dovedita a sistemului bancar in relatia cu clientii isi gaseste debuseu sub forma unei legi ce pune in carca institutiilor de credit pretul ridicat la care au ajuns imobilele si problemele de mediu economic, ce duc la inrautatirea serviciului datoriei. Fiindca trebuie spus limpede ca nu bancile au urcat pana la cer pretul caselor si nu ele sunt cele ce au marit taxele pe timp de criza.

Din pacate, dupa o astfel de reactie, care da impresia ca ar beneficia de sustinerea populatiei, bancile nu s-au straduit sa modifice perceptia, sa vina sa explice clar ce greseli au comis si sa si le asume, dar sa nu accepte sa fie “incarcate” cu ceea ce n-au facut.

Si dupa cum evolueaza lucrurile in prezent ne indreptam spre o socializare a pierderilor, ce poate avea ca efect majorarea taxelor si impozitelor pentru a-i absolvi prin intermediul debitorilor pe aceia care au marit pretul activelor.

In fine, dar daca nimic din ceea ce reprezinta vointa poporului nu tine sa contrazica acest context aberant poate ca ar fi bine sa ne intoarcem la inceput si sa ne uitam cum functioneaza lucrurile la americani. Acolo vedem doua partide intre care exista diferente minime, pentru ca se bazeaza pe aceeasi patura densa a clasei de mijloc.

Cand sunt republicanii la putere se administreaza bogatia, se creeaza prosperitate, cand guverneaza democratii se gestioneze saracia, se incearca sa nu  scada veniturile societatii sub un anumit nivel.

Alternanta republicani – democrati are legatura cu ciclul economic, primii conduc in perioada de boom, ceilalti in cea de criza. Nimeni nu discuta explicit de liberalism si socialism, ci lasa pietele sa aloce cat mai bine resursele avand grija ca nu cumva concurenta politica sa ia fata celei economice.

La noi, spre deosebire de parintii fondatori ai Americii, “tatal” Constitutiei a definit Romania ca un stat social. Iar in timpul in care legea lor fundamentala pune clasa de mijloc in prim plan si populatia sta bine din punct de vedere educational, in Romania mentalitatea ce reverbereaza constitutional ne condamna la saracie si furt.

Iata reteta sigura pentru a avea o populatie slab educata, care accepta orice, inclusiv legea darii in plata, pentru care va achita taxe si impozite mai mari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.