Revista presei economice 17 noiembrie 2014

Romanii continua sa prefere efectuarea tranzactiilor cu numerar
Capital

Cu toate ca numarul cardurilor emise in Romania a crescut, numerarul este preferat de romani atunci cand efectueaza tranzactii. Numarul cardurile emise in Romania a crescut cu 2,8 milioane in ultimul an, dar dintre acestea, numai 10,66 milioane sunt active.

La finalul trimestrului trei din acest an, cardurile emise in Romania totalizau 10,66 milioane. Retragerile de numerar dominau tranzactiile cu cardul in Romania. Astfel, la finalul trimestrului trei din 2014, au fost realizate 57,73 milioane de tranzactii la ATM, totalizand 31,18 miliarde de lei si au fost realizate 48,71 milioane de tranzactii la POS, cu o valoare de 6,08 miliarde de lei.

In ultimul an, numarul de tranzactii la POS a crescut cu 6,5 milioane, in timp ce numarul de retrageri de la ATM a crescut cu 1,64 milioane. Numarul de ATM-uri a crescut in ultimul an de la 10.853 la 10.905, iar numarul de POS-uri s-a majorat de la 127.859 la 132.634 in aceeasi perioda.

Banca Comerciala Carpatica si Nextebank se pregatesc de fuziune
Capital

Banca Comerciala Carpatica a convocat AGA in data de 19 decembrie 2014 pentru a aproba fuziunea prin absorptie cu Nextebank, ca urmare a ofertei primite din partea acesteia din urma in data de 14 noiembrie.

In cadrul intrunirii se prevede aprobarea termenilor si conditiilor pentru fuziunea prin absorptie de catre Banca Comerciala Carpatica si delegarea catre Directorat a atributiei de majorare a capitalului social al Bancii cu o valoare de maximum 155 de milioane de lei.

Ernst&Young va audita situatiile financiare ale BNR
Wall-Street

Compania Ernst&Young Assurance Services va audita situatiile financiare de sfarsit de an ale Bancii Nationale a Romaniei in perioada 2014-2018, dupa ce a castigat prin licitatie un contract in valoare de 1 milion de lei, cu TVA.

In ultimii 5 ani auditul BNR a fost asigurat de KPMG. La licitatia electronica organizata de BNR au fost depuse patru oferte, decizia finala fiind luata la inceputul lunii ocrombrie, iar criteriul de atribuire fiind pretul cel mai scazut.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *