Revista presei economice 24 iulie 2014

SUA forteaza mana Uniunii Europene punand presiuni pe banci intr-o criza care dezbina Europa
Ziarul Financiar

O analiza efectuata in decembrie de economistii Rezervei Federale americane si publicata de The Wall Street Journal saptamana aceasta arata ca operatiunile subsidiarei americane a Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania, sunt afectate de probleme financiare, de supravegherea inadecvata si de audit de slaba calitate, probleme pe care banca germana le cunostea de cativa ani dar pe care nu le-a indreptat. In ziua publicarii analizei actiunile Deutsche Bank au picat cu 3% pe bursa de la New York.

Informatiile redate de influentul cotidianul american de business vin la doar cateva zile dupa ce Washingtonul a lansat o noua runda de sanctiuni prin care intentioneaza sa blocheze accesul companiilor rusesti la pietele de finantare occidentale si in conditiile in care unele dintre cele mai puternice state din Uniunea Europeana se feresc sa fie cu Rusia la fel de dure cum este Washingtonul.

Economistii Fed si-au exprimat ingrijorarea referitor la calitatea datelor furnizate de subsidiarele Deutsche Bank din SUA din 2002, 2007 si 2012 si au spus ca banca germana a apreciat in mod eronat garantiile cand au raportat valorea imprumuturilor cu risc de default, noteaza Bloomberg.

“Dimensiunea si amploarea erorilor Deutsche Bank in SUA sugereaza ca intreaga structura de raportare si reglementare a filialelor americane necesita ample actiuni de remediere”, a scris Daniel Muccia, economist al Fed, intr-o scrisoare adresata in decembrie reprezentantilor din Frankfurt ai bancii germane.

Germania, cea mai mare economie din Europa si tara din UE care consuma cele mai multe gaze rusesti, a incercat sa mentina discutiile deschise cu liderul rus Vladimir Putin dupa tragedia aviatica din estul Ucrainei, iar un grup industrial german a avertizat ca inghetarea relatiilor ruso-germane ar putea pune in pericol aproape 25.000 de locuri de munca in Germania. La fel de prudente sunt Franta si Italia.

Creditarea in lei creste greu, dar cea in valuta scade cu doua cifre
Ziarul Financiar

Stocul creditelor acordate de banci populatiei si companiilor era de 215 miliarde de lei (49 mld. euro) la sfarsitul lunii iunie, cu 4% sub nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, scaderea fiind generata exclusiv de prabusirea cu 14% a finantarilor in valuta.

Creditul in lei a avut o crestere anuala de 7% in iunie, pana la 90,4 miliarde de lei, ritmul fiind similar cu cel din mai, astfel ca finantarile in lei (care reprezinta circa 40% din stocul total) nu reusesc sa compenseze rambursarile de credite in moneda straina.

“Declinul creditarii totale in iunie sugereaza ca piata creditului nu s-a dezghetat inca. Bancile raman selective si prefera sa stimuleze creditarea in lei. Pe de alta parte, atat persoanele fizice, cat si firmele raman precaute”, comenteaza Radu Craciun, economistul-sef al BCR.

Cel mai abrupt declin a fost inregistrat de imprumuturile in valuta ale companiilor. Soldul acestora s-a diminuat cu circa 15% fata de nivelul de la jumatatea anului trecut si a coborat sub nivelul de 14 mld. euro. Cel mai rapid avans a fost inregistrat luna trecuta de creditele in lei acordate populatiei, sustinute de vanzarile de ipotecare prin programul Prima casa.

Analistii anticipeaza o revenire treptata a creditarii pentru sectorul privat, dar spun ca ultimele cifre ridica unele semne de intrebare cu privire la perspectivele pe termen scurt

Tvigun Cazimir Eugen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *