Revista presei economice 3 noiembrie 2014

Dobanda de politica monetara ar putea sa scada la 2,75%
Banking News

Conform analistilor, exista posibilitatea ca Banca Nationala a Romaniei sa reduca dobanda de politica monetara la 2,75% pe an, in sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie din 4 noiembrie.

De asemenea, intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), se estimeaza o continuare a relaxarii politicii monetare si in 2015 dupa reducerea dobanzii de politica monetara la 2,5% in luna decembrie.

Majoritatea participantilor la sondajul realizat de AAFBR estimeaza reducerea cotelor rezervelor minime obligatorii pana la 8% pentru lei si 12% pentru valuta in 2015.

In prima parte a anului 2014, Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda de referinta de la 4% pe an pana la 3% in prezent, si a diminuat ratele rezervelor minime obligatorii de la 15% la 10% la lei si de la 20% la 16% la valuta.

Bancile mizeaza pe digital banking pentru reducerea costurilor
Banking News

Conducerea grupului bancar maghiar OTP intentioneaza sa se dezvolte pe partea de operatiuni online pentru reducerea costurilor.

OTP Group vrea sa urmeze exemplul bancii britanice Lloyds, care a anuntat ca va concedia 9.000 de angajati pentru ca operatiunile online s-au dublat.

Banca ungara isi propune sa adopte aceasta strategie prin care spera sa creasca rapid pe pietele unde are banci mici, cum sunt Romania, Serbia si Croatia.

Anumite surse din presa ungara sustin ca OTP Group vrea sa cumpere FM Bank din Polonia care are o expertiza solida in domeniul online banking prin intermediul careia banca isi poate consolida si diversifica operatiunile.

Swiss, Raiffeisen si Wood detin jumatate din piata brokerilor
Ziarul Financiar

Lider pe piata brokerilor a ramas firma Swiss Capital, care are o cota de piata de circa 24% dupa primele zece luni ale anului, a intermediat tranzactii cu actiuni in valoare de 304,5 milioane de lei (69 mil. euro) luna trecuta, reprezentand aproximativ 21% din totalul rulajelor cu actiuni pe bursa.

Urmatoarele doua firme de brokeraj din top sunt Wood & Company Financial Services si Raiffeisen Bank, care si-au pastrat pozitiile in clasament, si care impreuna cu cei de la Swiss Capital detin jumatate din piata brokerilor.

In ultimile zece luni, firma Swiss Capital a intermediat tranzactii in valoare de 5,2 miliarde de lei, urmata de Raiffeisen Bank cu tranzactii intermediate de 4,7 miliarde lei, iar pe locul al treilea se afla cehii de la Wood cu tranzactii intermediate in valoare de 2,5 miliarde lei.

Catalin Iftenie

Leave a Reply

Your email address will not be published.