Cateva curiozitati despre sistemul bancar islamic

Iuliana TOMULEASA

Miezul tare al paradigmei economice islamice este promovarea justitiei economico-sociale. Islamul nu este individualist, ci comunitarian, iar valorile morale sunt predominante, cea mai puternica fiind solidaritatea. Deci demersul economic are un filtru moral.

Islamul ne infatiseaza o perspectiva originala si pune in valoare un alt sistem decat cel cunoscut de noi indeobste. In Coran, problemele economice sunt vazute in mod diferit. Practic, natura umana este plasata in inima a doua probleme de natura economica: prima priveste justa repartitie a resurselor materiale, iar a doua se refera la buna utilizare a resurselor. Rezolvarea problemelor economice ar trece, deci, printr-o necesara moralizare a relatiilor economice, fapt avut in vedere, de altfel, si de clasicii occidentali ai economiei politice ca stiinta, dar uitat sau eludat de urmasii lor. Islamul aseaza insa si astazi cultura si etica in centrul reflectiilor asupra crizei economice.

(T.Brailean – Sistemul Economic Islamic)

Bancile islamice sunt institutii financiare guvernate de Legea Islamica, cunoscuta si sub denumirea de Sharia. Aceste institutii atrag depozite pe care mai apoi le redirectioneaza ca imprumuturi, direct sau indirect, prin pietele de capital.

Asemanarea dintre bancile islamice si bancile conventionale este ca ambele sunt institutii care finanteaza indivizii, firmele si guvernele. Insa modul de functionare a bancilor islamice este cu totul diferit fata de modul de functionare al bancilor conventionale. In cazul bancilor conventionale, venitul este diferenta dintre totalul dobanzilor incasate de la clienti si totalul dobanzilor platite deponentilor. Insa bancile islamice isi obtin veniturile din comert, chirii si parteneriate.

Diferenta esentiala intre bancile obisnuite si bancile islamice este ca bancile islamice trebuie sa respecte, pe langa reglementarile bancare din tarile in care sunt si  Legea Islamica (Sharia). Printre regulile pe care se bazeaza economia islamica se remarca urmatoarele:

·         Ingaduinta: “Fie ca mila lui Allah sa fie cu acel barbat care este tolerant atunci cand vinde si bland atunci cand cumpara, dar si cand isi cere banii sai inapoi.”

·         Fara juraminte: “Juramantul, facut cu scopul de a vinde, poate sa-i fie de ajutor in activitatea pe care o desfasoara, insa il lipseste pe cel care il face de binecuvantarea lui Allah.”

·         Dreapta masura: “Daca vinzi, trebuie sa pastrezi unitatea de masura, iar daca vrei sa cumperi – trebuie sa ceri vanzatorului sa faca acelasi lucru.”

·         Vanzarea cinstita: “Nu fortati o persoana sa va dea inapoi ceea ce tocmai a cumparat, sub conditia vanzarii propriilor tale bunuri.”

In prezent exista foarte multe institutii financiar-bancare islamice la nivel mondial, atat in lumea islamica, cat si in Occident (acolo unde exista comunitati musulmane insemnate). Unele dintre acestea au fost infiintate inca de la inceput ca banci islamice, iar altele sunt banci conventionale, cu renume, care ofera produse islamice.

Bancile islamice ar putea fi impartite in trei categorii: in prima categorie se inscriu bancile islamice din tarile musulmane, in cea de-a doua categorie sunt bancile islamice din tarile occidentale (desi aceste banci au acelasi principiu de functionare precum bancile islamice din tarile musulmane, totusi ele se confrunta cu o legislatie si o cerere diferite fata de bancile din prima categorie), iar in cea de-a treia categorie sunt bancile obisnuite care ofera doar anumite servicii islamice.

Printre cele mai reprezentative banci islamice sunt urmatoarele:

  • Al Baraka Banking Group (Al Baraka Group) este o banca a Bahrain Joint Stock Company listata la Bursa din Bahrein si la NASDAQ din Dubai.  Este unul dintre liderii pietii bancare islamice, agentia Standard & Poor’s oferindu-i pentru creditarea pe termen lung si scurt calificativele BBB, respectiv A-3. Grupul se bucura de o reprezentare regionala variata sub forma de unitati bancare si birouri teritoriale in douasprezece tari care, la randul lor, presteaza servicii prin intermediul a 300 de sucursale;
  • American Finance House – LARIBA a luat fiinta in 1987 in orasul Pasadena, California, S.U.A. Fondatorii companiei sunt un grup de oameni de afaceri, barbati si femei, care cred in sistemul bancar LARIBA si-l considera oglindirea notiunii de “halal” in domeniul bancar si financiar. LARIBA reprezinta acronimul pentru “Los Angeles Reliable Investment Bankers Associates.” American Finance House este acreditata ca si creditor financiar in statul California. Compania isi are sediul central in Pasadena, California si este inregistrata sa desfasoare afaceri in toate statele, cu exceptia statului New York. Scopul sau de baza este acela de a furniza serviciile “LARIBA” tuturor oamenilor, indiferent de nationalitate, religie, sex sau culoare a pielii. Inca de la inceputurile sale, American Finance House LARIBA, a distribuit profit sub forma de dividende, despre care se spune ca este un beneficiu propriu, halal. Compania a facut permis multor membri ai comunitatii sa acceseze investitii halal. Ea este specializata atat pe finantarea familiala, cat si pe afacerile mici si mijlocii, urmand modelul leasingului (Ijarah) si/sau a actiunilor ordinare (musharakah);
  • Lloyds TSB este una din cele mai mari si mai vechi banci din Marea Britanie, dar continua sa fie o banca care se adapteaza la diferitele necesitati ale celor care-i calca pragul. Acesta este motivul pentru care ea a dezvoltat un pachet de servicii care sa aiba la baza legislatia islamica Sharia, pentru acei clienti care pun accent pe etica bancara.

Informatii preluate partial de pe economieislamica.ro si islaminromania.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.