Revista presei economice – 22 octombrie 2013

Riscurile aferente sistemului de pensii private nu ar putea afecta stabilitatea financiara
Capital

Cu toate ca activele totale ale fondurilor de pensii private din Romania sunt situate inca la un nivel redus, acestea nu sunt expuse la riscuri semnificative care ar putea afecta stabilitatea financiara.

La sfarsitul anului trecut, activele totale ale fondurilor de pensii private si cele ale fondurilor de pensii facultative reprezentau 1,64%, respectiv 0,1% din PIB.  Instrucat structura portofoliilor de investitii indica o pondere ridicata a titlurilor de stat, acestea prezinta un profil de risc scazut.  Pe langa plasamentele in  titlurile de stat, fondurile de pensii administrate privat au investit si in depozite bancare, iar fondurile de pensii facultative au optat pentru majorarea detinerii de actiuni.

Toate categoriile de instrumente financiare in care au investit fondurile de pensii private au inregistrat randamente pozitive in anul 2012, iar cresterea randamentelor oferite la titlurile de stat a contribuit la imbunatatirea performantelor totale ale fondurilor de pensii comparativ cu anul trecut.

 

Sectorul bancar romanesc a inregistrat profit in primele opt luni din acest an
Capital

Cu toate ca sectorul bancar romanesc a inregistrat pierderi in 2012 de 2,3 miliarde lei, in primele 8 luni din acest an a inregistrat un profit de 1,5 miliarde lei. Elementele care au determinat inregistrarea de profit in primele luni ale acestui an au fost reducerea cheltuielilor cu provizionele si diminuarea costurilor de finantare, pe fondul imbunatatirii perceptiei asupra riscului suveran al Romaniei.

Conform BNR, indicatorii de profitabilitate, ROA si ROE, au inregistrat valori pozitive, iar reluarea sustenabila a creditarii sectorului privat este conditia esentiala pentru ca rezultatele financiare sa se mentina pozitive pe termen lung.

 

Masurile impuse de FMI privind reforma sistemului sanitar nu au fost incheiate
Wall Street

Dupa vizita delegatiei FMI din vara, Guvernul s-a angajat ca pana la finele lunii septembrie sa incheie adoptarea setului de masuri privind reforma sectorului sanitar (numit “pachetul de sanatate”), iar pana la sfarsitul anului sa incheie si alte reforme, majoritatea apartinand sectoarelor economiei.

Aceste reforme sunt destul de dure si urmaresc reducerea cheltuielilor de sanatate (reducerea numarului de paturi din spitale, limitarea internarilor, limitarea serviciilor medicale decontate de stat, definitivarea listei medicamentelor compensate, calcularea costurilor de tratament la 130 de boli), motiv pentru care nici la acest moment nu putem declara ca finalizate masurile prevazute in scrisoarea de intentie lansata in vara.

Adina Apatachioae 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *