Revista presei economice – 9 aprilie 2014

Deficitul comercial al Romaniei a crescut pentru prima data din octombrie 2012
Ziarul Financiar

Romania a avut, in februarie 2014, un deficit comercial de 314,8 milioane euro, cu 106,4 milioane euro mai mare decat cel inregistrat in aceeasi luna a anului trecut, dupa ce importurile au urcat cu 14% in euro, mai rapid decat exporturile (12%), conform Institutului National de Statistica. Ultima crestere a deficitului comercial lunar a fost inregistrata in octombrie 2012.

Astfel, in februarie 2014, conform estimarilor preliminare ale INS, exporturile FOB au insumat 19,5 miliarde lei (4,3 miliarde euro), iar importurile CIF au insumat 20,9 miliarde lei (4,6 miliarde euro). Comparativ cu aceeasi luna din 2013, exporturile au crescut cu 15,1% la valori exprimate in lei si cu 12% in euro, iar importurile au urcat cu 17,1% in lei si cu 14% in euro.

 

Garanti Bank lanseaza un plan de economii pe 6 luni, cu o dobanda de 3,5% la lei
Bancherul

Garanti Bank a lansat un nou produs de economisire, denumit Bonus Economus, care este un cont de economii cu un plan de economisire. Cei care depun in cont, in fiecare luna, timp de 6 luni, o anumita suma de bani stabilita initial, primesc un bonus de dobanda in valoare de 1% pe an, care se adauga dobanzii standard, de 2,5% la lei. Astfel, dobanda totala pe o perioada de 6 luni este de 3,5%, fiind calculata la soldul zilnic al contului de economii, din care clientii pot retrage oricand bani, dobanda fiind aplicata sumei ramase in cont. Pe durata acestei perioade, banca ofera clientului o luna de gratie, respectiv daca nu a alimentat contul intr-o luna din cele 6, acesta primeste bonusul de dobanda, cu conditia sa depuna in cont ulterior suma omisa in luna respectiva. La finalizarea celor 6 luni, contul continua sa existe sub forma unui cont de economii cu dobanda standard. Produsul este disponibil atat pentru persoane fizice cat si pentru IMM-uri si Persoanele Fizice Autorizate.

 

Fondurile de pensii private vor investi 500 mil. euro pe piata de capital
Wall Street

Fondurile de pensii private vor investi in perioada 2014-2015 jumatate de milion de euro pe piata de capital, in noi oferte publice. Acest lucru ar insemna aproape o dublare a plasamentelor detinute, de 480 milioane euro la bursa de valori. Potrivit estimarilor, fondurile de pensii urmeaza sa ajunga in 2018 la active nete de 10 miliarde euro, de la peste 3,5 miliarde euro active in prezent. Pe pilonul II, al pensiilor private obligatorii, sunt active opt fonduri cu 6,1 milioane participanti si active nete de 14,84 miliarde lei (3,32 miliarde euro). Pilonul III (pensii private facultative) este reprezentat de zece fonduri cu 317.000 de participanti. Activele nete au ajuns la 845 milioane lei (190 milioane euro).

 Loredana Iuliana Baltag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *