Revista presei economice 5 noiembrie 2014
Actionarii romani castiga teren pe piata bancara
Ziarul financiar
Capitalul romanesc a recastigat o pozitie importanta pe piata bancara autohtona, ajungand foarte aproape de cel austriac. Situatia se datoreaza in special Bancii Transilvania, unde actionarii romani au depasit detinerea Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), candva principalul actionar, si ATE Bank, preluata de omul afaceri Dorinel Umbrarescu.
Cota de piata a bancilor cu capital majoritar romanesc s-a dublat, ajungand la 19,8% in iunie 2014, comparativ cu 9,4% in iunie 2013, depasind-o pe cea a bancilor cu capital majoritar francez si grecesc, de 13,3% si, respectiv 12,5%, potrivit Raportului asupra stabilitatii financiare 2014, publicat de Banca Nationala a Romaniei.
Bancile cu capital majoritar austriac (BCR, Raiffeisen, UniCredit Tiriac si Volksbank fiind cele mai importante) pastreaza cea mai mare cota de piata la nivelul sistemului bancar romanesc, dar inregistreaza o usoara scadere, la 36,1% in iunie 2014,
In perioada iunie 2013-iunie 2014, nivelul capitalului social aferent sectorului bancar romanesc a crescut cu aproximativ 5% prin aport de capital efectuat de sectorul privat. Capitalul austriac a devenit majoritar (23%) la nivelul sistemului bancar romanesc, fiind urmat de capitalul romanesc, cu o pondere de 20%, si capitalul grecesc, cu o pondere de 19,5%, acesta din urma continuandu-si tendinta descrescatoare inceputa in 2010. Fata de anul 2012, cresteri au fost inregistrate la nivelul ponderilor detinute de capitalul austriac si cipriot, capitalul romanesc inregistrand o pondere relativ constanta.
Institutiile de credit au continuat procesul de restructurare a activitatii prin reducerea numarului unitatilor bancare si a numarului de salariati in incercarea de optimizare a cheltuielilor operationale. Ritmul redus de creditare precum si orientarea in tot mai mare masura catre serviciile financiare digitale au influentat deciziile legate de dezvoltarea retelelor teritoriale de unitati bancare.
Bancile dau lunar 2.000 de credite Prima casa
Ziarul financiar
Bancile au vandut credite imobiliare garantate de stat prin programul Prima casa in valoare de 735 mil. euro (3,2 mld. lei) de la inceputul acestui an, respectiv o medie lunara de peste 74 mil. euro.
Un numar de 20.500 de credite au fost acordate in perioada ianuarie-octombrie, adica o medie lunara de 2.050 de contracte. Ca numar de credite acordate lunar, 2014 a fost al doilea cel mai bun an pentru acest program, dupa 2012. Bancile au incheiat lunar 2.250 de contracte in 2012, cu o valoare a finantarilor 84 mil. euro.
“Vad o disponibilitate mai mare din partea bancilor de a accepta dosare. Sunt banci care au devenit mai active, desi initial nu erau prea implicate in program”, afirma Gabriel Cretu, managing partner al Adwisers, companie cu activitati in brokerajul de credite.
Creditul mediu a scazut constant pe parcursul celor cinci ani de derulare a programului, pornind de la 42.000 de euro in 2009 si ajungand la 36.000 de euro anul acesta.
Bancile au acordat in total 126.000 de credite imobiliare garantate de stat cu o valoare cumulata de 4,8 miliarde de euro din 2009 incoace. Bancile au primit la ultima realocare de garantii un plafon nou de circa 400 milioane de lei (90 mil. euro), care ar ajunge pentru 5.000 de credite.
Efectul “Godzilla” ar putea sa duca la faramitarea celor mai mari banci
Ziarul financiar
Epoca superbancilor de anvergura internationala ar putea sa apuna pe masura ce costurile din ce in ce mai mari cu gestionarea lor anuleaza avantajele marimii, apreciaza analistii de la banca germana de investitii Berenberg.
Expertii estimeaza ca nivelul mai scazut al datoriilor, renuntarea de catre guverne la sustinerea implicita a sistemului bancar si scaderea castigurilor actionarilor ar putea forta unele dintre cele mai puternice institutii financiare ale lumii sa se sparga in mai multe entitati. Ei citeaza in analiza lor o replica din blockbuster-ul hollywoodian de vara trecuta Godzilla: “Natura are ordinea sa. Ea are puterea de a reechilibra lucrurile”.
Ei spun ca, asa cum Godzilla a aparut ca raspuns la puterea rasei umane, fortele care actioneaza in interiorul industriei bancare ar domoli exuberanta celor mai mari banci din lume.
Cele mai mari banci din lume se bucura de costuri de finantare mai mici deoarece se presupune ca guvernele le vor salva de la prabusire la nevoie. Totusi, statele progreseaza in sensul fortarii creditorilor bancilor sa isi asume costul prabusirii acestora, reducand astfel avantajul bancilor cu importanta sistemica.
“Legislatia si reglementarile vor eroda in timp valoarea subventiei de tipul «Prea mari pentru a fi lasate sa se prabuseasca» , cristalizandu-se astfel dezeconomiile de scara”, considera analistii.
Raportul mai atrage atentia ca din cauza cresterii costurilor presupuse de necesitatea de a se conforma reglementarilor si din cauza cresterii necesarului de capital al bancilor mari, acestea ar putea deveni mai putin eficiente.
Tvigun Cazimir
Leave a Reply