Revista presei economice 03 februarie 2015

Se reia creditarea prin programul Prima Casa
Ziarul Financiar

Bancile pot trimite din nou dosare pentru credite Prima Casa FNGCIMM dupa ce guvernul a publicat in Monitorul Oficial ordinul privind comisionul anual de gestiune perceput de fond si care ramane neschimbat la 0,49% pe an, aplicat la soldul creditului.

Bancile nu au putut transmite in luna ianuarie dosare catre Fond, acestea putand utiliza doar garantiile ramase neutilizate din plafonul pe 2014. Garantiile pe care le au la dispozitie bancile in anul 2015 insumeaza 2,6 miliarde de lei – garantii noi plus cele ramase neutilizate.

 

Standard & Poor’s a acceptat plata unei amende record de 1,5 miliarde dolari
Ziarul Financiar

In vederea inchiderii litigiului in care agentia de evaluare financiara, Standard & Poor’s, este acuzata ca a emis ratinguri prea optimiste pentru obligatiuni garantate prin ipoteci, inainte de criza financiara din 2008, aceasta a acceptat plata a 1,5 miliarde de dolari.

S&P, divizie a McGraw Hill Financial, va plati 687,5 de milioane de dolari Departamentului de Justitie al Statelor Unite, iar 19 state federale si Districtul Columbia vor primi in total o suma similara. Compania a ajuns la un acord separat, de 125 milioane de dolari, cu Sistemul de Pensii al angajatilor publici din California (Calpers).

Procuratura americana a acuzat S&P ca a inselat investitorii cu buna stiinta, prin atribuirea unor ratinguri ridicate obligatiunile garantate prin ipoteci, pe care le-a promovat ca fiind independente si obiective.

 

Ciprian Gabriel Raicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *