Revista presei economice 9 ianuarie 2015

Noul Cod Fiscal si cel de Procedura Fiscala, terminate la 15 februarie si avizate de Guvern in martie
Wall-Street

Textul propunerii privind noul Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala va fi finalizat de Guvern pana la 15 februarie, dupa care va fi prezentat din nou in dezbatere publica si transmis Parlamentului la 15 martie, spre dezbatere si adoptare, a anuntat premierul Victor Ponta.

El a asigurat ca nivelul cotei unice de impozitare de 16% nu va fi modificat in 2015 si 2016. Intrebat de presa ce se va intampla insa daca Parlamentul decide altceva, Ponta a raspuns ca el poate vorbi despre ce anume va face Guvernul, care nu intentioneaza sa modifice aceasta taxa si nici sa introduca noi impozite. Intrebat si daca in noul Cod Fiscal va fi schimbata politica de impozitare, avand in vedere semnalele conform carora munca este impozitata prea mult, premierul a spus doar ca Finantele trebuie sa finalizeze proiectul.

Circa 17.000 de intreprinzatori debutanti sunt activi la nivel national
Capitalul

Numarul societatilor infiintate de intreprinzatorii debutantii (SRL-D) a ajuns la 17.000, la nivel national, la 1 ianuarie 2015, inregistrand o crestere de 6.000 de companii raportat la anul anterior, informeaza Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR).

Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, mentioneaza ca “instrumentele pe care trebuie sa le cream in continuare ar trebui sa se bazeze pe acelasi parteneriat public-privat din urma caruia a rezultat si Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri (SRL-D) [..] voi continua sa propun Guvernului instrumente care sa sustina integrarea tinerilor si consolidarea mediului de afaceri”.

Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor tineri (SRL-D) a fost lansat in urma cu 4 ani, fiind dedicat tinerilor cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani, fara experienta antreprenoriala.

Guvernul intentioneaza sa aloce 2,5 miliarde de lei pentru programul ‘Prima Casa’ in 2015
Capitalul

Guvernul intentioneaza sa aloce 2,5 miliarde de lei pentru programul ‘Prima Casa’ in anul 2015, iar plafonul va fi suplimentat cu sumele nealocate sau neutilizate din plafonul pe 2014, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Proiectul de Hotarare de Guvern mentioneaza ca “suma reprezinta diferenta ramasa neutilizata si/sau nealocata din anul 2014 urmeaza sa fie publicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si al Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) in cel mult 5 zile de la data publicarii Hotararii in Monitorul Oficial”

Leul s-a depreciat cu 32% fata de euro in sapte ani, in timp ce inflatia a fost de 46%, iar cea din zona euro de 14%
Financiarul

Leul s-a depreciat cu 32% in fata euro in ultimii sapte ani, in timp ce inflatia cumulata din aceasta perioada a fost de 46%, companiile care exporta si care au sustinut economia in ultimii ani avand practic costuri mai mari fara sa beneficieze in aceeasi ma­sura de avantajul competitiv oferit de un curs mai depreciat.

Cresterea cu 14 % a preturilor din zona euro a temperat insa decalajul dintre indicatori, permitand exportatorilor locali sa vanda la preturi usor mai mari.

In plus, leul a fost mai putin volatil decat alte monede din regiune si s-a depreciat mai putin in perioada crizei, piata valutara fiind strict supravegheata de banca centrala. Lucru care a prevenit alimentarea cresterii preturilor evitand efectele asupra sistemului bancar.

Loredana Vasilica Savin

Leave a Reply

Your email address will not be published.