Revista presei economice 30 martie 2015

Grecia vrea sa infiinteze o banca de rebuturi
Capital

Cu scopul de a face fata majorarii nivelului creditelor neperformante, guvernul Greciei a propus infiintarea unei banci de rebuturi (bad bank). De asemenea, s-a anuntat ca guvernul Greciei va obtine din privatizari o suma mai mica decat estimase anterior – aproximativ 1,5 miliarde de euro.

Masurile sunt incluse intr-o lista cu propuneri de reforma trimisa catre zona euro si Fondul Monetar International, in speranta ca vor putea fi deblocate noi fonduri din partea creditorilor (UE, BCE si FMI).

Alte masuri ale planului de reforma prevad reducerea varstei la care se poate realiza pensionarea anticipata si mentinerea taxelor la nivelul sectorului turismului. Fondul de Stabilitate Financiara a Greciei (HFSF) trebuia sa returneze fonduri pe care nu le-a utilizat pentru recapitalizarea bancilor grecesti. Din cele 49,7 miliarde de euro imprumutate pentru consolidarea bancilor elene, HFSF a utilizat numai 40 de miliarde de euro.

Noua banca de rebuturi ar urma sa fie infiintata cu 10,9 de miliarde de euro, returnati luna trecuta de HFSF. S-a decis extinderea programului de asistenta convenit cu Grecia si transferul fondurilor neutilizate catre Fondul European de Stabilitate Financiara pentru a fi disponibile in viitor in cazul in care bancile grecesti vor avea nevoie de recapitalizare.

Erste vrea o cota de 40% din piata fondurilor mutuale
Wall-Street

Conform directorului general al administratorului, Dragos Neacsu, societatea de administrare Erste Asset Management (EAM) si-a propus pentru acest an mentinerea unei cote de aproximativ 40% din piata fondurilor mutuale si cresterea numarului de investitori de la 135.000 (2014) la 150.000.

EAM va depasi in acest an pragul de 100 milioane de lei in privinta cifrei de afaceri, indicator care in 2014 s-a situat sub nivelul de 90 de milioane de lei.

Noul Cod Fiscal a fost aprobat in acesta sapatamana
Financiarul

Proiectele celor doua Coduri Fiscale prevad reducerea cotei standard de TVA la 20% incepand cu 2016 si la 18% de la 1 ianuarie 2018, dar si aplicarea unei cote de TVA de 9% pentru alimentele de baza incepand cu anul 2016. Aceste proiecte au fost aprobate de Guvern in aceasta saptamana.

Contributiile de asigurari sociale vor scadea incepand cu 2018, de la 10,5% la 7,5% la angajat si de la 15,8% la 13,5% la angajator. Noul cod prevede eliminarea impozitului pe constructii si a impozitului pe dividende de la 1 ianuarie 2016.

Tot din 2016 accizele la carburanti vor fi reduse cu procente cuprinse intre 16% si 20%, iar la unele categorii de produse vor fi eliminate. Pana la 1 ianuarie 2019 cota unica va ramane nemodificata, urmand o scadere a acesteia de la 16% la 14%.

Adina Apatachioae

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *