Revista presei economice 28 ianuarie 2015

Bancpost, cea mai expusa banca pe credite in franci elvetieni, reduce dobanzile
Ziarul financiar

Bancpost, in portofoliu careia se afla o treime din creditele in franci elvetieni, a decis sa reduca dobanda cu 0,8 puncte procentuale. Aceasta decizie se va aplica pentru clientii persoane fizice cu credite in franci cu dobanda variabila, in contextul aprecierii masive a acestei monede. Masura se va aplica incepand de astazi si va fi valabila pana la urmatorul termen de revizuire a dobanzii, potrivit clauzelor stipulate in contractul fiecarui client.

De asemenea, banca va aplica si solutii individuale, precum restructurarea sau conversia. Bancpost (32% din totalul creditelor in franci elvetieni), Volksbank (24%) si Piraeus Bank (20%) sunt bancile care au acordat cele mai multe credite in franci elvetieni. Creditele s-au acordat unui numar de aproximativ 75.000 de romani care figureaza cu imprumuturi in aceasta moneda, potrivit datelor BNR. Ele sunt urmate de Raiffeisen (11%), Banca Romaneasca (7%) si OTP Bank (2%).

Bancpost este a saptea institutie bancara care anunta ca va lua masuri in cazul crizei creditelor in franci elvetieni. Volksbank va mentine timp de trei luni  cursul de schimb la 3,8 lei/franc, nivelul de la finele anului trecut. OTP si Millennium au redus marja de dobanda cu 1,5 puncte procentuale pentru trei luni, iar Raiffeisen a redus dobanda cu cinci luni inainte de termen. Piraeus va oferi clientilor cu imprumuturi in franci elvetieni solutii individuale al caror rezultat sa fie mentinerea ratelor lunare la un nivel apropiat celui din decembrie. Banca Romaneasca a decis sa scada dobanda pentru creditele in franci elvetieni cu circa 0,8 puncte.

Erste reduce cu 36% pretul actiunilor oferit minoritarilor de la BCR
Ziarul financiar

Grupul austriac Erste a lansat o noua oferta adresata salariatilor si actionarilor minoritari ai BCR, cu exceptia SIF-urilor, pentru achizitia actiunilor pe care acestia le detin la BCR. Pretul oferit este de 0,58 lei, cu 36% sub cel oferit in aprilie 2014 si cu 65% mai mic decat cel platit de austrieci in noiembrie 2006.

Pretul de 0,58 lei evalueaza BCR, cea mai mare banca din sistem, la 9,42 miliarde de lei (2,1 mld. euro). Spre comparatie, BRD SocGen, ocupantul pozitiei secunde din sistemul bancar, are o capitalizare bursiera de 6,64 miliarde de lei, iar Banca Transilvania are o capitalizare de circa 5 miliarde de lei. Oferta facuta de Erste, care detine in prezent 93,57% din capitalul BCR, este valabila pana la 31 martie.

Scaderea pretului oferit minoritarilor are loc in conditiile in care BCR  a incheiat primele noua luni din 2014 cu pierderi nete de 2,42 mld. lei. Cauza acestei scaderi este curatarea bilantului cu credite neperformante, proces care a costat banca peste 4 miliarde de lei. De asemenea, si grupul Erste Bank a avut un an 2014 dificil, actiunile Erste raportand o scadere de 20% anul trecut.

 Tvigun Cazimir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *