Colocviile Piata Financiara “Florin Petria” la o noua editie

colocviile f pIn data de 20-21 septembrie a.c. au avut loc Colocviile revistei Piata Financiara “Florin Petria”, aflate la cea de-a V-a editie, eveniment organizat la Sinaia, Hotel Arca lui Noe. Astfel, alaturi de reprezentantii presei economice s-au aflat cei ai mediului financiar-bancar. In cadrul acestei manifestari au fost puse in discutie o serie de probleme actuale ale activitatii financiar-bancare din Romania.

Se da startul la produse de cont curent inovative

2Seria de dezbateri a fost deschisa de reprezentatul Volksbank, Marius Istrati, sef departament produse persoane fizice. Astfel, au fost prezentate noile produse de cont curent ale bancii, in numar de patru: Standard, Start, Complet si Premium. Ele inglobeaza caracteristici care le fac atractive, inclusiv o serie de servicii non-bancare, oferite in parteneriat cu compania de asigurari Allianz. Pe langa cardul de debit cu overdraft, internet banking, alerte sms banca ofera servicul Home Care, fara costuri suplimentare, prin care clientii pot chema, la un numar de telefon dedicat un instalator, un lacatus, un medic sau o insotitoare pentru copii etc., in limita a 2 interventii pe an pentru aceeasi problema, a carei rezolvare sa nu implice costuri mai mari de 100 de euro pentru doctor si 150 de euro pentru defectiunile in casa. De asemenea, este inclusa si o asigurare de calatorie, care presupune si repararea si tractarea autoturismului si acoperirea cheltuielilor cu o noapte de cazare nu mai mari de 50 euro. Daca se utilizeaza overdraftul in limita de 300 de lei nu se percepe dobanda si nu exista comision de retragere numerar la bancomatele proprii si la orice bancomat din tara pentro o tranzactie pe luna. Pentru disponibilitatile detinute in cont, banca bonifica o doabnda de 3%, mult apropiata de cele ale depozitelor la termen, iar comisioanele pentru tranzactii frecvente de cont curent sunt cu 50% mai mici decat cele standard. Astfel, putem spune ca Volksbank ataca piata bancara de retail cu un produs complex si inovativ, croit si adaptat dupa profilul clientului si cu preturi competitive.

De la evolutiile macroeconomice la cum va functiona supravegherea in Uniunea Bancara

4Rozalia Pal, economistul sef al Garanti Bank a prezentat principalele predictii cu privire la indicatorii macroeconomici pentru Romania. Astfel, pentru 2013 se estimeaza o crestere economica de 1,7%  si o inflatie de 3% (inflatia an la an, la final de perioada). Pentru urmatorii ani economistul sef al Garanti Bank prognozeaza o inflatie de 3,2% in 2014, in 2015 o revenire la 3% si apoi o coborare in 2016 la 2,8%. De asemenea, pentru finalul acestui an, se asteapta un curs de schimb de 4,45 lei pentru un euro si de 4,55 lei/euro pentru sfarsitul lui 2014. O alta problema spinoasa ce a fost pusa in discutie a fost cea a buffer-ului Ministerului de Finante care ar putea fi redus de la 6 miliarde de euro la 4 miliarde, pe fondul unei emisiuni de titluri de stat ajunse la scadenta si pentru acoperirea deficitului bugetar.bichi

In incheierea primei zile ale colocviilor organizate de Finmedia Cristian Bichi, Sef compartiment, Compartimentul Gestiunea Crizelor Financiare, Banca Nationala a Romaniei a prezentat o serie de aspecte legate de reformele din cadrul Uniunii Europene privind supravegherea bancara.

Prima Casa reloaded?

sarametLucrarile celei de-a doua zi au fost deschise de Aurel Saramet, reprezentantul Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM). Acesta a prezentat o serie de aspecte legate de evolutia programului Prima Casa, subliniind faptul ca imprumuturile tip Prima Casa in lei vor fi la fel de atractive ca cele in euro, datorita scaderii dobanzii in moneda nationala, care “intr-un an sau doi vor ajunge la nivelul celei in euro”. De asemenea, banci puternice din piata si-au exprimat intentia da a intra in program. Daca pentru moment cererea pentru astfel de credite a scazut, odata cu introducrea creditelor in lei, se estimeaza o crestere a ritmului de aplicatii la 50-60 dosare pe zi, fata de 70 in cazul editiei anterioare a programului. Pana in prezent, rata de nerambursare s-a dovedit foarte mica la astfel de credite. De asemenea, seful FNGCIMM si-a exprimat opinia ca acest program ar trebui regandit in ideea de a sprijini constructia de noi locuinte, nu si sprijinirea vanzarilor de locuinte vechi.

Alarma in randul bancherilor! Incredrea publicului in banci e in scadere!

10In aceeasi ordine de idei directorul produselor de retail al BCR-ERSTE, Sorin Mititelu a subliniat succesul creditelor Prima Casa in lei, ca urmare a apropierii ritmului de crestere a cererilor pentru astfel de produs comparabile cu cele ale creditelor Prima Casa in euro. Acesta este de parere ca bancile vor trece la strategii din ce in ce mai agresive pentru atragerea de clienti, in special prin intermediul conturilor curente prin care se incaseaza salariile, pentru largirea bazei de obtinere a veniturilor. Totodata, atentia va fi orientata catre controlul strict al costurilor, inclusiv prin redimensionarea retelelor de unitati si al numarului de salariati. Comparativ cu activitatea bancara de pe pietele mature, bancile romanesti au costuri administrative la jumatate, in timp ce veniturile obtinute reprezinta 20-30%. Acesta a declarat faptul ca romanii au mai putina incredere in banci decat locuitorii tarilor vecine, conform unui studiu intreprins, in special datorita preturilor produselor si a clauzelor abuzive din contractele bancare. Astfel, bancile sunt clasate pe locul 8 dintr-o lista de 20 de alte institutii, precum biserica, armata, spitalele, justitia sau scolile, iar firmele de asigurari prezinta o incredere mai mica decat bancile. In Romania si Austria bancile se bucura de cea mai slaba popularitate din randul tarilor analizate.

Ce alternative avem la depozitele bancare?

12Evenimentului a fost inchis de reprezentantii Erste Asset Management, Mihnea Barbulescu, director vanzari si Eduard Inizian, director clienti institutionali. Acestia au prezentat portofoliul de fonduri de investitii al Erste Asset Management, precum si o serie de informatii legate de piata fondurilor mutuale din Romania. In opinia lor, fondurile mutuale axate pe obligatiuni si cele de tip monetar reprezinta o alternativa viabila pentru economisire pentru persoanele fizice, concurand cu depozitele bancare prin randament mai atractiv si profil de risc. ERSTE Money Market RON, fostul Erste Monetar, este recomandat de cei doi specialisti si ca produs de cash management de catre companiile cu excedent monetar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *