Colocviile Pietei Financiare “Florin Petria”, editia a VII-a

In perioada 12-13 septembrie 2014 a avut loc la Hotel New Montana Sinaia a VII-a editie a Colocviilor Florin Petria – “Un week-end cu presa economica“, organizat de Finmedia. Ca de fiecare data manifestarea a avut invitati de marca, iar temele dezbatute au fost de actualitate si de interes.

DSC03783

Evenimentul a avut ca prim invitat pe Bogdan Neacsu, Vicepresedintele Volksbank. Acesta a prezentat noul mod de abordare a clientilor corporate prin intermediul a 10 centre de afaceri la nivel national. Desi ramane in continuare o banca de retail, Volksbanc asi doreste sa devina o “banca a casei” pentru cat mai multi clienti de corporate si sa aiba un cuvant de spus in procesul de reluare a creditarii.

DSC03826

Razvan Pavel, Director Dezvoltare Safety Broker, cel mai mare broker de asigurari la ora actuala din Romania, a vorbit despre piata asigurarilor din prezent, in special despre subiectul alplafonarii comisioanelor de catre ASF pentru politele RCA.

DSC03828

Andrei Radulescu, Senior Economist al Bancii Transilvania, a facut o prezentare sintetica a starii la nivel macroeconomic a economiei romanesti. “Asistam acum la o stabilizare macroeconomica si financiara. Consider ca economia Romaniei, din perspectiva mai multor indicatori, nu a aratat niciodata mai bine, de cand am depasit perioada regimului comunist. Costul de finantare este la minimul istoric, atat in sectorul privat, cat si public, deficitul bugetar este controlat si s-a castigat competitivitate internationala exponen tiala in anii de criza, cu un export record”, a declarat acesta in cadrul evenimentului.

DSC03861

Dragos Neacsu, Presedintele Directoratului si Director General al Erste Asset Management, completat de Mihnea Barbulescu, Director al Diviziei de Vanzari au adus in prim plan starea actuala a industriei fondurilor mutuale si pozitionarea in cadrul EFAMA, precum si perspectivele de viitor ale acestei industrii. Astfel, in prezent, fondurile mutuale romanesti au 3,6 miliarde de euro in administrare, reprezintand sub 3% din PIB. In raportul lunar emis de EFAMA, in primele 6 luni ale anului, cresterea activelor romanesti este cea mai mare la nivel european: peste 20%. Cu toate acestea, in statisticile EFAMA, piata fondurilor mutuale romanesti figureaza cu 0,0%. “Eu ma astept ca in trimestrul IV sa iesim din acest pluton si, in masura in care vom reusi sa finalizam un demers pe care l-am inceput in urma cu mai mult de doi ani cu cei de la Fondul Proprietatea, vom putea sa depasim un prag psihologic important, de 10 miliarde de euro active ale industriei: fonduri mutuale, SIF-urile, Fondul Proprietatea” a declarat Dragos Neacsu. De asemenea, tot cu acest prilej a fost subliniat suucesul inregistrat de catre Erste Asset Management in ultimii cinci ani si jumatate – Erste AM a crescut de peste 20 de ori in comparatie cu totalul pietei, care a urcat numai de 17 ori.

DSC03934

A doua zi, lucrarile au inceput cu Mircea Ursache, Vicepresedintele ASF, care a oferit celor prezenti noutatile aflate in curs de legiferare si pe care ASF le-a inaintat forurilor cu drept de a initia legi. “Mizez pe o pondere mare a listarilor IPO in 2015, cu cate 15%, fie ca este vorba de Hidroelectrica, de complexul Oltenia sau de Portul Constanta. Deci procente mari pentru prima faza. Pentru acest lucru voi supune dezbaterii publice un nou regulament care sa permita emiterea de GDR-uri si pe actiunile existente, nu numai pentru actiunile nou emise, cum a fost cazul Electrica. Sigur ca decizia o vom lua dupa ce vedem reactia pietei”, a spus Ursache.

DSC03889

Okan Yurtsever, Director General al Garanti Leasing a vorbit despre piata leasing-ului din Romania, a modului cum competitorii de pe piata s-au comportat pentru a se readapta la noile realitati. De asemenea, acesta s-a pronuntat si cu privire la perspectivele acestui sector. “Companiile de leasing ar putea finanta liniile de productie, industria grea de unelte si infrastructura, ceea ce va face ca in urmatorii 5-10 ani piata sa se regleze. Din punctul meu de vedere, este foarte important pentru Romania ca sectorul de echipamente sa fie sprijinit sa creasca pana la un nivel de 40-50% iar sectorul imobiliar la 10%”, ne-a declarat Okan Yurtsever.

DSC03957

Evenimentul a fost incheiat de catre Sorin Mititelu, Director General al BCR Asigurari de Viata. Acesta a vorbit despre piata de profil. In opinia dansului Romania prezinta o densitate si o proportie foarte scazuta a primelor brute subscrise pe segmentul asigurarilor de viata in comparatie cu pietele din ECE si UE, ceea ce confera pietei asigurarilor de viata din tara noastra un potential ridicat de crestere. “Noi suntem undeva la 400 de milioane de euro prime brute subscrise anual, chiar ceva mai jos in 2013 si 2014. Daca am reusi sa avem aceeasi penetrare, acelasi numar de polite la mia de locuitori ca tarile central si est-euro -pene, am putea atinge relativ usor o investitie in asigurari de viata similara, am ajunge la 2 miliarde de euro”, a declarat Mititelu.

DSC03952..CopyDSC03881

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *