Colocviile “Florin Petria. Un weekend cu presa economica” – editia a XII-a

Intre 23 si 24 februarie, intr-o atmosfera destinsa de munte, la Predeal, a avut loc a 12-a editie a Colocviilor “Florin Petria. Un weekend cu presa economica” sub egida Finmedia si a revistei Piata Financiara. Nici de aceasta data nu au lipsit invitatii de marca, specialisti in domeniul financiar-bancar, cat si persoane din mediul academic, atat cadre didactice, cat si studenti. Dezbaterile au fost foarte antrenante, participantii foarte implicati, astfel ca gandurile tuturor sunt acum catre urmatoarea editie.

Sesiunea a fost inceputa de catre Adonis Manussos, Director General Piaraeus Broker de Asigurare. Acimg_1243(1)esta a subliniat faptul ca e o nevoie acuta de investitii in educatia financiara a oamenilor, intrucat piata asigurarilor din Romania este subdezvoltata iar beneficiile si necesitatea asigurarilor nu sunt percepute intr-un mod adecvat. Iar focalizarea trebuie sa se realizeze in special, crede dumnealui, asupra asigurarilor de viata, care au o pondere de doar 1,5-2% in totalul asigurarilor, dominate de asigurarile de raspundere civila (RCA). De asemenea, acesta a trecut in revista si ultimele tipuri de asigurari pentru care se prevede o crestere a cererii in viitor, printre care se pot aminti asigurarile impotriva cyber risk-ului sau cele ce acopera strict necesitatile stomatologice – un produs care este actualmente testat doar in reteaua proprie a bancii Piraeus.

Tot din industria asigurarilor, Sorin Mititelu, presedintele BCR Asigurari de Viata, a reiterat ideea unei piete a asigurarilor cu un potential mai mare de dezvoltare, cu un accent pe accesibilitatea produselor de asigurare de persoane. In Romania, primg_1294(1)odusele de asigurare se distribuie mai degraba prin intermediul creditelor (doua din cele patru milioane de credite acordate la nivelul tarii noastre au atasat un produs de asigurare), decat de sine statator. Mai mult, daca ne raportam la venitul mediu net, salariatii ar fi dispusi sa cheltuie doar zece la suta (210 lei) pentru servicii de asigurare. Astfel, principalele doua impedimente identificate de catre domnul Mititelu in aceasta privinta tin de procesul greoi de licentiere a companiilor de asigurari si de distributie a politelor.

Bancpost este una dintre banci care a initiat un proces de educatie financiara pentru elevi. Irina Ciolac, seful Serviciului Comunicare a Bancpost, ne-a dezvaluit strategia prin care se incearca responsabilizarea si educarea financiara a tinerei populatii, intrucat 52% dintre romani nu folosesc in niciun fel un produs financiar, ceea ce ne claseaza pe un loc 124 din 143 de tari. Astfel, anul trecut s-a desfasurat un program pentru elevii de gimnaziu din Bucuresti, Bancpost gazduind 600 dimg_1356e elevi din 20 de scoli participante. Programul a fost dus la un nivel superior, adresandu-se de asta data oamenilor de afaceri, pe o tematica ce tine de fondurile europene. Ambele actiuni au avut un real succes, intentionandu-se relansarea lor in anii ce urmeaza.

Andrei Radulescu, economistul sef al Bancii Transilvania, ne avertizeaza ca pentru zona euro anul 2017 este unul decisiv, existand alegeri in Franta, Germania si Olanda, unde partidele extremiste, sau reprezeimg_1418ntantii acestora, sunt considerati printre favoriti. In Statele Unite, acolo unde Rezerva Federala ar putea mari dobanda de referinta si indicile Dow Jones inregistreaza niveluri istorice, depasind nivelul de 20,000 de puncte pe 25 ianuarie 2017 si 21,000 pe 1 martie, domnul Radulescu prevede o posibila recesiune in 2018. La nivelul zonei euro, este posibila o stopare a programului QE initiat de catre BCE in 2018, pe cand in China, analizele macroeconomice indica o escaladare a datoriei publice.

Printre invitatii la eveniment s-a enumerat si Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. Acesta a ridicat un img_1450semnal de alarma in privinta constructiei bugetului pe 2017, care prevede un deficit de 2,96% (la limita celui impus de 3%), intr-o perioada de boom care ar presupune mai degraba deficite mici. De asemenea, acesta a opinat o supraestimare a veniturilor si o sub-bugetare a unor cheltuieli, asa cum sunt prevazute in bugetul aprobat pe 2017. Nu in ultimul rand, domnul Dumitru releva previziunile Comisiei Europene, care prevede o crestere a datoriei publice a Romaniei in 2018 la 42% si la 60% in 2026.

Panelul de discutii a fost incheiat de catre Lori Collin, International Real Estate Consultant. In opinia doamnei Collin, piata imobiliara din Romania va cunoaste o dezvoltare puternica in urmatorii ani. De asemenea, se prevede o scadere a tranzactiilor speculative si intrarea pe piata a noi investitori.img_1495

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *