BCR a identificat solutii pentru scaderea avansurilor la creditele ipotecare

BCR a identificat solutii pentru scaderea avansurilor la creditele ipotecare, in pofida riscurilor create de Legea Darea in Plata; in anumite conditii avansul scade pana la 15%

  • In 42 de localitati medii si mari din Romania, BCR poate acorda credite ipotecare cu avans de 25%, in urma calibrarii riscurilor de creditare; avansul scade la 15%, daca perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani.
  • Dana Demetrian, Vicepresedinte Retail BCR: “Avem o responsabilitate fata de accesibilitatea creditului ipotecar. Ne straduim sa oferim solutii reale la problema calitatii scazute a fondului locativ din Romania”.
  • BCR reitereaza estimarile conform carora legea Darea in Plata creeaza premise negative, care vor genera inegalitati sociale.

 

Bucuresti, 30 august – In conditiile de risc de creditare create de legea Darea in Plata, BCR a identificat solutii de scadere a avansurilor pentru creditele ipotecare, printr-o abordare prudentiala si calibrarea riscului de creditare, in functie de evolutiile regionale. Ca urmare, BCR a extins la 42 de localitati (vezi Anexa 1) lista oraselor unde poate oferi credite ipotecare standard cu avansul de 25%, in baza urmatoarelor argumente:

  1. piata imobiliara din orasele medii si mari cunoaste o dinamica accelerata, dar si un grad de lichiditate crescut.
  2. solutia vine in sprijinul clientilor care sunt obligati sa detina un avans considerabil avand in vedere nivelul de pret mai ridicat al locuintelor din orasele medii si mari.
  3. marea majoritate a solicitarilor de credit ipotecar se concentreaza in centrele urbane de marime mijlocie si mare.

In acelasi timp, banca a luat decizia ca avansul pentru acordarea unui credit de investitii imobiliare sa scada la 15% pentru creditele imobiliare acordate in oricare dintre cele 42 de localitati, daca perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani.

Exemplu de calcul valabil in luna august 2016 pentru un credit Casa Mea in valoare totala de 160.000 lei, pe 25 de ani: DAE = 4,53%; dobanda fixa 5 ani 4.95% ulterior variabila: 4,04%/an (ROBOR 6M + 3%); comision de analiza ZERO lei; cost evaluare apartament: 370 lei; valoare totala platibila: 262.886,53 lei, cost total credit: 102.886,53 lei (detalii complete in Anexa 2)

Exemplu de calcul valabil in luna august 2016 pentru un credit Casa Mea in valoare totala de 160.000 lei, pe 20 de ani: DAE = 4,60%; dobanda fixa 5 ani 4.95% ulterior variabila: 4,04%/an (ROBOR 6M + 3%); comision de analiza ZERO lei; cost evaluare apartament: 370 lei; valoare totala platibila: 241.567,87 lei, cost total credit: 81.567,87 lei (detalii complete in Anexa 2)

Dana Demetrian, Vicepresedinte Retail BCR: BCR s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare si mai accesibil finantator imobiliar din Romania. Am identificat solutii de scadere a avansurilor pentru creditele ipotecare, in pofida riscurilor create de Legea Darea in Plata, deoarece avem o responsabilitate fata de accesibilitatea creditului ipotecar in Romania. Ne straduim sa oferim o solutie reala la problema calitatii scazute a fondului locativ din Romania: locuinte vechi, aglomerate si inghesuite, cu nevoie de modernizari si reabilitari si chiar cu risc seismic ridicat.

In acest context, Banca Comerciala Romana reconfirma estimarile conform carora legea Darea in Plata creeaza premise negative care vor genera inegalitati sociale, in pofida faptului ca institutiile bancare vor gasi solutii de reducere a avansurilor la creditele de locuinta pentru categorii specifice de clienti.

La doua luni de aplicare a legii Darea in Plata, BCR a dat publicitatii o analiza conform careia institutiile bancare din Romania nu vor putea ignora riscul general creat de legea Darea in Plata, ci vor putea identifica doar solutii particulare, in functie de profilul clientilor si lichiditatea pietelor imobiliare regionale. Conform acestei analize, avansurile vor mai fi calibrate, dar aceasta de fapt inseamna pentru clienti o perioada mult mai redusa de creditare ori criterii de venit mult mai stricte.

BCR reitereaza faptul ca Legea Darea in Plata a fost elaborata intr-o paradigma eronata (si susceptibil neconstitutionala), constituindu-se ca un risc de instabilitate financiara si reducand credibilitatea mediului de investitii local.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.