Revista presei economice- 22 noiembrie 2013

Presedintele BCE a cerut implementarea rapida a reglementarilor privind salvarea bancilor
Capital

Seful BCE solicita introducerea rapida a acelor reglementari prin care posesorii de obligatiuni sa imparta pierderile in cazul inchiderii sau salvarii bancilor din zona euro. BCE doreste un mecanism operational pentru analizarea bancilor cu probleme din zona euro, dar Germania nu sustine o astfel de idee, solicitand ca fiecare tara sa raspunda de cheltuielile survenite in salvarea bancilor.

BCE si EBA vor derula teste de stres in randul bancilor din zona euro, cand vor analiza si detinerile de obligatiuni suverane. La nivelul fiecarei tari, autoritatile de reglementare nationale vor exercita teste, conform unei metodologii centralizate.

Cat despre ajutoarele de stat pentru banci, Comisia Europeana precizeaza ca, inainte de a solicita finantare publica, actionarii si creditorii subordonati vor fi primii care vor trebui sa contribuie.

 

Banca Nationala a Romaniei nu verifica contract cu contract
Financiarul           

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu verifica niciodata un contract de credit semnat de o banca comerciala si un client, in conditiile existentei unei piete concurentiale.

BNR nu are dreptul sa se amestece in afacerile comerciale, ea este o autoritate de supraveghere, de reglementare.
 

Frauda in asigurari din ce in ce mai avansata
Capital

Frauda in asigurari se situeaza la aproximativ 10% din primele brute incasate si numai 2%-3% este depistata. Problema principala in solutionarea fraudei in asigurari consta in faptul ca asiguratorii nu fac publice cazurile depistate.

Cele mai dese si mai multe fraude sunt pe auto, dar pe property sunt fraude de valori mai mari. Fiecare linie de asigurare are profesionisti ei in frauda. Exista diua mari categorii de fraude, la subscriere si la daune, acestea au la randul lor o multitudine de subcategorii. Fraudele la subscriere se cifreaza la circa 10%-15% din total, iar peste 85% din fraude sunt pe daune.

Unii brokeri considera ca aproape toate fraudele se desfasoara doar cu implicarea unor oameni din companiile de asigurari, iar alti sunt de parere ca 20%-25% din fraude sunt realizate independent si 60%-70% din fraude cu complici din companiile de asigurari.

Asiguratorii considera ca unele fraude sunt realizate cu consilierea unor specialisti interni sau externi sau a unor persoane care au lucrat in sistem.

Adina Apatachioae

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *