Banca Nationala a Romaniei sustine educatia financiara

Cu ocazia  conferintei EU-COFILE (European Union Finance & Banking Lectures Project), organizata de Banca Nationala a Romaniei, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank a fost prezentat bilantul actiunilor Bancii Nationale a Romaniei in vederea cresterii gradului de educatie financiara in Romania. Incepand cu anul 2009, urmand si exemplul altor banci centrale din SEBC, Banca Nationala a Romaniei a demarat o serie de activitati (proiecte, seminarii, dezbateri, conferinte, mese rotunde, etc.) care se adreseaza diverselor categorii de publicuri-tinta, pentru o mai buna intelegere a obiectivelor si al rolului Bancii Nationale a Romaniei in economie.

In acest context, domnul Mircea Muresan, director adjunct Directia Secretariat si Relatii cu Publicul a adus in discutie principalele programe pe care autoritatea monetara din Romania le-a intreprins in acest scop.

pdbnrProiectul “BNR – Zilele portilor deschise pentru studentii economisti”, initiat in anul 2009, se adreseaza studentilor, masteranzilor si cursantilor scolilor doctorale avand ca obiectiv general imbunatatirea nivelului de cunoastere si intelegere, in mediul universitar, a activitatii bancii centrale, a rolului, functiilor si implicatiilor deciziilor acesteia in economia romaneasca. In cadrul acestui proiect au participat in total peste 16.520 de studenti si cadre didactice din peste 20 de universitati.

Incepand cu anul 2011, se deruleaza proiectul “Sa vorbim despre bani si banci”, care vizeaza sprijinirea educatiei financiare la nivelul preuniversitar, svbbnrproiect la care pana in prezent au participat aproximativ 56.000 de elevi si profesori din peste 750 de scoli si licee. Prin acest proiect se urmareste familiarizarea elevilor cu notiunile fundamentale cu privire la banca centrala si istoria monedei  nationale, principalele atributii, functii si rolul BNR dar si notiuni de baza legate de programul de convergenta al Romaniei si trecerea la moneda  euro.

La invitatia organizatiei Child & Youth Finance International (CYFI), incepand cu anul 2014, in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, s-au derulat si activitati specifice programului international “Saptamana Mondiala a Banilor” (Global Money Week). Ca urmare a diversitatii activitatilor si a participarii numeroase, Romania a castigat trofeul “Global Money Week Award” 2014 pentru Europa, iar in acest an, la sediul BNR, a gazduit Summitul mondial al acestei organizatii, dedicat educatiei financiare.

Un alt proiect foarte important, derulat in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, este acela de introducere, la nivelul invatamantul primar, a optionalului de Educatie Financiara, la care au participat in anul scolar trecut peste 11% din elevii claselor a III-a si a IV-a.

academicabnrIn anul 2011, BNR a pus bazele unui proiect complex, adresat rectorilor si cadrelor didactice universitare – “Academica BNR”.  Formatul acestui proiect cuprinde intalniri ale membrilor Consiliului de Administratie al BNR cu rectorii celor 34 de universitati partenere si sesiuni interactive adresate profesorilor universitari de specialitate, pe teme financiar-bancare de actualitate.

Pe parcursul celor 7 ani de activitati in cadrul proiectelor de educatie financiara, membrii CA si specialisti din cadrul BNR au dialogat direct cu peste 72.500 de elevi, studenti, masteranzi si profesori din peste 750 de scoli si 34 de universitati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *