Revista presei economice – 6 mai 2014

CEC a inregistrat o crestere a numarului de credite cu 15%
Capital

CEC Bank a inregistrat o crestere cu 56% a volumului creditarii persoanelor fizice, in primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2013, in timp ce numarul de credite s-a majorat cu 15%. Acest fapt da semnal de recuperare a creditarii pe acest segment de clienti.

In aceeasi perioada, pe segmentul persoane juridice banca a inregistrat o crestere a volumului de credite cu 22%.

CEC Bank a inregistrat in anul 2013 un profit net de peste 39 milioane de lei, in crestere cu 5,4% comparativ cu anul anterior, cand a raportat un rezultat net de aproximativ 37 milioane de lei. Profitul brut inregistrat de CEC Bank in anul 2013 a fost de 56,2 milioane de lei, cu 67,76% mai mare decat aceeasi perioada in anul 2012, respectiv 33,5 milioane lei.

Adunarea Extraordinara a Actionarilor de la nivelul bancii a hotarat ca profitul net pe 2013, ramas dupa repartizarile legale, in suma de peste 39 milioane de lei, sa fie utlizata pentru majorarea capitalului social al bancii.

 

Introducerea unei taxe pe tranzactii financiare de la 1 ianuarie 2016
Financiarul

Un numar de 11 state din Uniunea Europeana au convenit sa introduca o taxa pe tranzactii financiare. Aceasta ar urma sa fie introdusa cel mai tarziu de la 1 ianuarie 2016, fiind aplicata, inr-o prima faza, numai asupra actiunilor si anumitor produse derivate.

Printre tarile care doresc introducerea unei astfel de taxe se numara Franta, Germania, Italia si Spania. Cu toate ca Marea Britanie este tara care gazduieste cea mai mare piata financiara din Europa, aceasta nu a acceptat introducerea taxei pe tranzactiile financiare.

Ceea ce se urmareste prin introducerea aceste taxe este limitarea speculatiilor si recuperarea unei parti din fondurile alocate de guvernele europene pentru sprijinirea bancilor.

 

Bancile italiene devin atractive pentru investitori
Capital

Conform recomandarilor brokerilor, clientii ar trebui sa profite de oportunitatea de a-si extinde investitiile in bancile italiene, care trebuie sa-si intareasca bilanturile inaintea verificarii calitatii activelor de catre Banca Centrala Europeana.

Opt din cele 15 banci italiene care sunt verificate de BCE au anuntat planuri de majorare a capitalului, cele mai multe emisiuni de obligatiuni fiind lansate anul acesta de banci in Europa.

Bancile italiene trebuie sa-si intareasca bilanturile, dupa ce falimentul unor corporatii a dusĀ  la majorarea creditelor neperformante, ajungand la nivelul de 160 de miliarde de euro.

Sperantele investorilor pe bancile din Italia au la baza redresarea economica a tarii si reformele structurale care vor fi adoptate de guvernul premierului Matteo Renzi.

 

In urma unul proces de fuziune, Banca Italo Romena devine membra a Grupului Veneto Banca
Capital

Activa pe piata bancara din Romania din anul 1997, sucursala Bucuresti a bancii de drept italian Banca Italo Romena va deveni Sucursala Bucuresti a Veneto Banca, institutie aflata la conducerea grupului Veneto Banca. Acest lucru va deveni posibil in urma procesului de fuziune care se va realiza pana la data de 26 mai.

Banca Italo Romena S.p.A. isi va schimba denumirea in Sucursala Bucuresti a Veneto Banca, adoptand brandul si identitatea vizuala a bancii-mama. Ceea ce urmareste Veneto Banca prin aceasta operatiune este repozitionarea operatiunilor din Romania, prin implicarea directa pentru a creste eficienta comerciala a bancii. Fuziunea dintre cele doua banci nu va aduce modificari in relatiile existente cu clientii.

Adina ApatachioaeĀ 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *