Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

 

news 2

Raluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Barack Obama poate fi un altfel de Robin Hood?

Celebra “Regula Buffett” a fost tema principala a campaniei lui Barack Obama in favoarea reducerii deficitului bugetar, masura ce vizeaza supraimpozitarea celor cu averi mari. Astfel, presedintele american intentioneaza sa taxeze persoanele care au venituri de peste un milion de dolari pe an cu 30%, potrivit proiectului de buget pentru 2014.
In aceste conditii, Obama poate fi privit ca un altfel de Robin Hood, care ia de la bogati, dar nu redistribuie saracilor, ci clasei de mijloc. Taxa ar aduce la bugetul de stat 50 de miliarde de dolari pe o perioada de zece ani.
*************************************************************************************
Cea mai falsificata bancnota din SUA are un nou design

Bancnota de 100 de dolari este preferata falsificatorilor din afara Statelor Unite ale Americii. Cele mai bune falsuri se realizeaza in Coreea de Nord, acestea trecand chiar si de ochii vigilenti ai unora dintre cei mai buni experti in domeniu. In aceste conditii, reprezentantii Rezervei Federale din Statele Unite au anuntat ca o noua bancnota cu o valoare nominala de 100 de dolari va fi pusa in circulatie pe data de 8 octombrie 2013.
Chipul lui Benjamin Franklin nu va fi inlocuit, cele mai multe schimbari de design fiind legate de introducerea unor noi elemente de siguranta menite sa o faca mai greu de falsificat. Va fi introdusa o banda tridimensionala albastra, imagini cu clopote care vor alterna, iar numarul 100, care arata valoarea bancnotei, se va modifica in functie de unghiul in care va fi privit. Costurile de productie ale noilor bancnote sunt mai mari decat ale celor aflate deja in uz.
*************************************************************************************
Citigroup a inregistrat venituri surprinzatoare in 2013

Citigroup Inc., a treia cea mai mare banca de retail din SUA, a batut estimarile pietei, raportand o crestere cu 30% a profitului de pe primul trimestru, sustinut de tranzactiile cu bonduri si activitatea de investment banking. Tranzactionarea de bonduri si veniturile din investment banking au fost acompaniate de o scadere a rezervelor pentru creditele neperformante.
Profitul net pe primul trimestru a fost de 1,23 dolari/ actiune, comparativ cu 95 centi in perioada similara a anului trecut.
*************************************************************************************
Ce lectii au primit investitorii si bancherii din Europa?

Despre bailoutul Ciprului, care presupune bani blocati in conturi, obligarea deponentilor instariti sa suporte pierderi si lichidarea bancii Laiki, una dintre cele mai mari din tara, oficialii spun ca nu va fi un model pentru programele viitoare de salvare. Dar ei tin sa dea doua avertismente: bancile pot fi desfiintate pen¬tru a nu inghiti banii guvernelor, iar daca o banca se prabuseste, o parte din pierderi va fi suportata de cei cu depozite mari.
Guvernatorul bancii centrale germane, Jens Weidmann, a asigurat ca acest bailout a fost croit strict pentru a acoperi problemele cipriote, una dintre ele fiind un sistem financiar prea mare in comparatie cu economia reala, dar a atentionat ca este “crucial” ca aceeia care care au adus bancile in pragul falimentului sa fie trasi la raspundere.
*************************************************************************************
Un nou caz de “inside trading” a fost inregistrat in SUA

KPMG, una dintre cele mai mari companii de consultanta financiara si audit din lume, este implicate intr-un caz de “inside trading” din Statele Unite ale Americii, unde unul dintre angajatii sai este acuzat ca a oferit informatii confidentiale despre distribui¬torul de suplimente nutritionale Herbalife si despre producatorul de incaltaminte sport Skechers.
Cazul a intrat in atentia presei dupa ce KPMG a anuntat pe site-ul oficial ca a demis un angajat din Los Angeles pentru scurgere de informatii catre o terta parte, care a folosit datele pentru a tranzactiona actiunile mai multor companii de pe coasta de vest a Americii.
Ca urmare, KPMG a fost obligata sa renunte la contractele cu Herbalife si Skechers, dar si cu alte companii, independenta firmei de audit fiind afectata de comportamentul fostului angajat.
*************************************************************************************

Financial Times:

SUA a fost detronata dupa aproape patru decenii…

China a devenit cel mai mare importator de petrol din lume, depasind in luna decembrie SUA, care era pe primul loc de la mijlocul anilor 1970. Exista probabilitatea ca statul asiatic sa detina prima pozitie pentru scurt timp, intrucat, in curand, vor fi publicate noi date, care ar putea arata ca importurile din decembrie au fost influentate de calcule legate de taxe.
In schimb, in functie de nivelul anual, SUA ramane cel mai mare importator net, insa diferenta fata de China s-a redus considerabil. In 2012, SUA au inregistrat importuri nete de 7,14 milioane de barili pe zi, minimul ultimilor 20 de ani, in timp ce media importurilor nete ale Chinei a fost de 5,72 milioane de barili pe zi.
*************************************************************************************
“Deutsche Bank” investigata de Bundesbank

Banca Centrala a Germaniei, Bundesbank, a lansat o investigatie pentru a clarifica daca Deutsche Bank a ascuns pierderi de pana la 12 miliarde de dolari in timpul crizei financiare.
Investigatia urmeaza sa stabileasca daca cea mai mare banca din Germania a supraevaluat intentionat instrumentele financiare derivate, astfel incat sa evite un eventual ajutor de stat. Expertii bancii centrale vor discuta cu persoane care au informatii despre tranzactiile Deustche Bank din perioada 2006 – 2009, inclusiv fosti angajati.
*************************************************************************************
Sanse de supravietuire pentru euro sunt minime

Aceasta este predictia celui mai cunoscut consultant al guvernului german, Kai Konard. Moneda euro are “sanse minime de supravietuire” si ar mai putea rezista doar cinci ani, fiind un “un termen realist” pentru durata de viata a monedei uni¬ce.
Kai Konard a declarat ca cel mai important lucru este Europa si nu Euro. Aceste afirmatii contrazic parerile oficialilor din aceasta Berlin, care sustin ca numai o moneda comuna puternica poate salva economia din zona Euro.
*************************************************************************************
Economia mondiala se afla intr-un blocaj

Economia mondiala se afla blocata intr-un trend de crestere slaba, incapabila sa sustina o recuperare decenta si in pericol chiar sa incetineasca brusc. In ultimii aproape doi ani, incercarile de revigorare a activitatii economice au fost oprite repetat de date macroeconomice slabe, dar si de criza din zona euro. Indicatorii arata ca economia globala este incapabila de crestere accelerata si se confrunta cu riscul unei opriri bruste. Singurul lucru bun care poate fi spus despre activitatea economica slaba este ca a atins nivelul minim in unele domenii cheie.

*************************************************************************************
Masurile de austeritate prea dure sunt o “cale gresita” pentru redresarea economiei globale?

Multe guverne europene au redus cheltuielile publice, au crescut impozitele si au urmarit alte masuri pentru a micsora deficitele bugetare care au explodat dupa criza financiara. De cealalta parte, Fondul Monetar International a avertizat ca masurile de austeritate “prea dure” luate de SUA vor incetini cresterea economica in acest an si ca reducerea cheltuielilor in cadrul tuturor activitatilor guvernamentale, cunoscuta sub numele de “sechestru”, a fost calea “gresita” pentru a micsora deficitul bugetar.
In aceste conditii, Fondul Monetar International (FMI) a cerut unor tari cum ar fi SUA si Marea Britanie sa isi incetineasca ritmul masurilor de austeritate, in incercarea de a pastra pe drumul cel bun o redresare globala fragile.
*************************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published.