Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

ianuarie 2014Ioana Raluca DIACONU

The Wall Street Journal:

Producatorii ce au manipulat preturile au fost amendati

Germania este cel mai mare producator de bere din Europa, cu peste 1.300 de producatori, iar de mentionat este ca populatia prefera marcile locale. Cu toate acestea, consumul se afla in declin constant incepand din anii ’80.
Cinci producatori de bere din Germania vor fi amendati cu peste 100 de milioane de euro pentru formarea unui cartel care a manipulat preturile in perioada 2006 – 2008. In perioada mentionata, intelegerea secreta a companiilor a condus la o crestere a pretului de 5 – 7 euro pe 100 de litri de bere draft.
Statul va aplica amenzi care insumeaza 106,5 milioane de euro companiilor Bitburger Braugruppe, Krombacher Brauerei, Veltins, Warsteiner si Privatbrauerei Ernst Barre, precum si unui numar de sapte persoane care au legatura cu producatorii de bere. Divizia germana a grupului AB InBev (cel mai mare producator de bere din lume dupa vanzari) nu va fi amendata insa, pentru ca a informat autoritatile in privinta manipularii preturilor.
*************************************************************************************
FED a transferat anul trecut Trezoreriei SUA profituri de 77,7 miliarde de dolari

Profitul FED a fost obtinut din programul de masuri neconventionale, destinat sustinerii economiei SUA. Portofoliul de active a depasit 4.000 de miliarde de dolari, in urma achizitiilor de obligatiuni prin care Fed introduce lichiditati in sistemul financiar.
Institutia foloseste castigurile pentru a acoperi cheltuielile operationale si transmite o mare parte din fondurile ramase Trezoreriei. Banca a anuntat in decembrie ca va reduce din ianuarie achizitiile lunare de obligatiuni de la 85 de miliarde de dolari pe luna la 75 de miliarde de dolari, ca urmare a imbunatatirii situatiei economiei SUA.
*************************************************************************************
JPMorgan a fost amendata cu 2 miliarde dolari in cazul scandalului “balena de la Londra”

JPMorgan Chase, cea mai mare banca americana dupa active, va plati guvernului SUA o amenda de peste 2 miliarde de dolari pentru ca nu a raportat autoritatilor informatii privind frauda masiva pentru care a fost condamnat fostul bancher Bernard Madoff.
Cea mai mare parte din fonduri urmeaza sa fie distribuite catre victimele lui Madoff, care va petrece tot restul vietii in inchisoare dupa ce, ca administrator de active pe Wall Street, si-a pagubit investitorii cu miliarde de dolari timp de peste 20 de ani printr-o asa -n umita schema Ponzi.
Departamentul Justitiei ar urma sa incaseze 1,5 miliarde de dolari din amenda platita de JPMorgan, restul urmand sa ajunga la divizii ale Departamentului Trezoreriei SUA. JPMorgan a avut o colaborare de peste doua decenii cu Madoff, incheiata in decembrie 2008 odata cu arestarea acestuia.
*************************************************************************************
Profitul Bank of America a crescut de peste doua ori in 2013, peste asteptarile analistilor

Profitul Bank of America, a doua mare institutie de credit din SUA, a crescut de peste doua ori in anul 2013, la 11,4 miliarde de dolari, in timp ce castigul din ultimele trei luni ale anului a crescut de aproape cinci ori, la 3,44 miliarde de dolari, depasind asteptarile analistilor. Banca a raportat un profit pe actiune de 29 de centi, in timp ce analistii consultati anticipau 27 de centi.
Bank of America a cheltuit in ultimii ani peste 50 de miliarde de dolari in dispute legate de operatiunile de credite ipotecare si se confrunta in continuare cu cereri pentru recunoasterea si compensarea prejudiciilor cauzate investitorilor si consumatorilor prin unele activitati anterioare crizei. Rezultatul bancii s-a imbunatatit substantial dupa ce a reusit sa rezolve dispute legate de operatiunile de creditare ipotecara ale companiei Countrywide Financial, preluata in 2008.
*************************************************************************************
Pretul aurului ar putea reveni usor in anul 2014

Aurul s-a devalorizat in anul anterior pentru prima data din 2000 si a inregistrat cea mai abrupta scadere de pret din ultimii 32 de ani, odata cu imbunatatirea perspectivelor economiei globale, revenirea burselor si inflatia limitata din statele dezvoltate.
Pretul aurului a scazut in 2013 pe piata futures din New York cu 29%, la 1.197,5 dolari pe uncie (31,1 grame). Dupa 12 ani consecutivi de crestere puternica, cererea pentru aur ca investitie cu un grad ridicat de siguranta a fost erodata, iar activele fondurilor de investitii pe piata aurului, fondurilor colective inchise si titlurilor de valoare bazate pe metalul pretios au coborat la minimul ultimilor patru ani, odata cu retragerile unor nume mari, printre care miliardarii George Soros si John Paulson.
*************************************************************************************
news icon ziar

Financial Times:

Pentru prima data in istorie, Banca centrala a Elvetiei nu plateste dividende

Banca centrala a Elvetiei a anuntat o pierdere de 10 miliarde de dolari pentru anul 2013, cauzata in principal de devalorizarea aurului, astfel ca institutia cu sediul la Zurich a anulat plata dividendelor, pentru prima data in istoria sa de 107 ani.
Rezervele de aur ale Bancii Nationale Elvetiene s-au devalorizat anul trecut cu 16,6 miliarde de dolari, insa datorita castigurilor generate de rezervele de valuta, pierderea contabila pentru anul 2013 a fost limitata la 10 miliarde de dolari.
Pretul aurului a scazut in 2013 cu aproape 30%, cel mai puternic declin din 1981, si a atins in luna decembrie nivelul de 1.195 dolari pe uncie, minimul ultimilor trei ani. Aurul a provocat astfel pierderi pentru prima data in ultimii 12 ani, afectand colectionari de monede, banci centrale sau investitori de renume precum miliardarul american John Paulson.
*************************************************************************************
Franta angajeaza tineri fara pregatire, iar statul plateste pana la 75% din salariile lor

Companiile din Franta au inceput sa angajeze mii de tineri fara pregatire profesionala, deoarece guvernul plateste pana la 75% din salariile acestora timp de cel mult trei ani.
Programul, de 3,5 miliarde euro, are ca scop crearea a 150.000 de locuri de munca in doi ani si reprezinta piesa de baza a eforturilor guvernului presedintelui socialist Francois Hollande de a combate una dintre cele mai grave consecinte ale crizei economice europene, anume cresterea somajului in randul tinerilor, situatie care risca sa creeze o generatie pierduta.
Problema este valabila nu doar pentru Franta, ci pentru majoritatea economiilor slabe, de la Spania la Grecia. De altfel, zona euro se confrunta cu un nivel record general al somajului, nu doar in randul tinerilor.
*************************************************************************************
Topul tarilor cu cea mai mica rata a somajului din Uniunea Europeana

Cea mai mica rata a somajului in randul tarilor din Uniunea Europeana s-a inregistrat la sfarsitul anului 2013 in Austria, unde numai 4,8% din cetateni nu aveau un loc de munca. Germania se situeaza pe locul doi in clasament, cu o rata a somajului 5,2%, urmata de Luxemburg, cu 6,1%.
Rata somajului din cele 28 de tari ale Uniunii Europene a fost de 10,9% la sfarsitul lui 2013, in crestere cu 0,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut. La polul opus se afla Grecia si Spania, cu rate ale somajului de 27,4% si respectiv 26,7%.
*************************************************************************************
Guvernele europene sunt vinovate de izbucnirea crizei euro?

Fostul presedinte al BCE Jean – Claude Trichet a acuzat guvernele europene ca sunt responsabile de aparitia crizei datoriilor din zona euro, pe care o numeste “cea mai grava criza economica de la cel de-al doilea razboi mondial incoace”, subliniind ca el a avertizat inca din 2005 asupra pericolului legat de dezechilibrele economice din ce in ce mai mari din regiune.
Trichet, care a condus BCE in perioada 2003 – 2011, interval care acopera izbucnirea crizei din zona euro, spune ca, a criticat deschis unele tari membre, in special Franta si Germania, pentru ca ignorau regulile legate de deficit si de datorie, care stau la baza uniunii monetare.
Europarlamentarii ii reproseaza insa fostului sef al BCE ca in perioada in care a condus institutia nu a actionat suficient de hotarat si nu a reusit sa calmeze pietele, spre deosebire de succesorul sau, actualul sef al BCE Mario Draghi. Acesta a reusit calmarea pietelor prin simpla promisiune verbala ca “va face tot ce este necesar” pentru a salva moneda euro.

*************************************************************************************
Italia vrea sa-si rezolve problemele economice extragand mai mult petrol

Guvernul Italiei intentioneaza sa dubleze productia anuala de titei a tarii pana in 2020 in incercarea de a face rost de venituri suplimentare pentru economia vlaguita de recesiune si de a ajuta cele mai sarace regiuni. In acest sens, guvernul si-a indreptat atentia asupra regiunii Basilicata, una dintre cele mai sarace din tara, dar cunoscuta de multa vreme ca Texasul Italiei deoarece dispune de rezerve de petrol atat de abundente, incat titeiul tasneste din izvoare naturale”.
Italia ocupa locul trei in Europa in functie de rezervele de petrol, de 1,4 miliarde de barili, dupa Norvegia, care domina explorarile din Marea Nordului, si Marea Britanie. Mare parte din titeiul Italiei se gaseste in Basilicata, o zona muntoasa si pitoreasca, unde agricultura domina. Zona este si una din cele mai sarace ale Italiei, cu o rata a somajului de 14,5%, o populatie de 600.000 de locuitori si o industrie si infrastructura slabe.
*************************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published.