Revista presei internationale – TOP5 stiri WSJ si FT

Ioana DIACONU

The Wall Street Journal:

14 banci elvetiene suspectate ca au ajutat cetateni americani sa faca evaziune fiscala

Filialele elvetiene ale bancilor Goldman Sachs si Morgan Stanley au fost de acord sa dea detalii autoritatilor din SUA despre cum au ajutat cetateni americani sa evite plata taxelor. In schimbul acestor informatii, cele doua banci nu vor fi anchetate in SUA, insa risca sa fie sanctionate cu 50% din sumele aflate in conturile americane nedeclarate pe care le-au administrat. Acest tip de intelegere face parte din categoria a 2-a a unui program al SUA, prin intermediul caruia bancile elvetiene ofera informatii despre relatiile lor cu cetateni americani.
Astfel, companiile care s-au plasat singure in categoria a 2-a au fost de acord sa-si prezinte registrele contabile si sa ofere informatii despre cum au creat conturi elvetiene pentru clientii americani. Insa, daca din cele 14 banci elvetiene suspecte, exista si banci care aleg sa nu se alature programului, acestea risca sa atraga sanctiuni din partea Departamentului de Justitie. Toate aceste informatiile, inclusiv despre sumele din conturi, vor fi apoi analizate de un specialist independent.
*************************************************************************************
Marile companii europene resimt razboiul politic dintre Vest si Rusia

Conflictul politic dintre statele occidentale si Rusia si problemele economiei rusesti incep sa loveasca dur mai multe companii europene mari printre care banca franceza Société Générale si producatorul danez de bere, Carlsberg.
Producatorii de bere si cei de tigarete sunt afectati de inasprirea reglementarilor de pe piata berii si a tutunului cu mult inainte ca Rusia sa anexeze Crimeea. Insa tensiunile politice dintre Moscova si capitalele occidentale aparute dupa invazia ruseasca au presat si mai mult rubla si au impins economia ruseasca spre rece¬siune. Semne ca declinul se accentueaza au venit de la HSBC, una dintre cele mai mari banci europene. Un indice calculat de analistii bancii sugereaza ca activitatea furnizorilor de servicii si a producatorilor industriali rusi a inregistrat in luna aprilie a acestui an cea mai abrupa scadere de dupa luna mai 2009.
*************************************************************************************
Cel mai mare lant de farmacii din SUA a pus ochii pe Farmexpert

Walgreens, operatorul celui mai mare lant de farmacii din SUA, vrea sa preia cat mai rapid pachetul de 55% pe care nu-l detine inca din actiunile companiei britanice Alliance Boots, proprietarul Farmexpert, inaintea lunii februarie 2015, cand are optiunea de a inainta o oferta. Compania americana detine in prezent 45% din actiunile Alliance Boots si are optiunea de a cumpara restul actiunilor in perioada februarie – august 2015.
O eventuala tranzactie de preluare a restului de 55% din actiuni ar evalua compania britanica de distributie de produse farmaceutice si de ingrijire personala la 10,5 miliarde de lire sterline. Tranzactia este atractiva pentru compania americana, intrucat i-ar permite sa-si mute sediul fiscal in Marea Britanie sau Elvetia si sa economiseasca astfel miliarde de dolari la plata taxelor. Walgreens plateste in SUA un impozit de 37,5% fata de rata de 20% a Alliance Boots in Marea Britanie.
*************************************************************************************
Rusia si China au semnat acordul de livrare de gaze pe 30 de ani

Acordul pentru livrarea de gaze din Rusia catre China, estimat la o valoare de 400 miliarde de dolari, a fost semnat intre producatorul de gaze naturale Gazprom si grupul chinez de petrol si gaze CNPC. Pretul pe care China il va plati pentru gazul din Rusia va ramane insa un “secret comercial”, iar detaliile intelegerii, inclusiv pretul si participarea Chinei in unele proiecte din Rusia, au fost discutate mai mult de zece ani.
Acordul pe termen lung prevede ca producatorul Gazprom sa inceapa sa livreze Chinei, din anul 2018, cate 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, pentru o perioada de 30 de ani. Europa este in continuare cea mai mare piata a Gazprom, cu peste 160 de miliarde de metri cubi in 2013, insa Rusia foloseste toate oportunitatile pentru a-si diversifica livrarile de gaze si pentru a-si creste prezenta in Asia.
************************************************************************************
O tara UE mai mica decat Moldova ajunge al treilea cel mai mare creditor al SUA

Dobanda titlurilor de stat americane a scazut sub nivelul psihologic de 2,5%, din cauza datelor macroeconomice slabe din ultima perioada, a temerilor privind deflatia, dar si dupa ce Belgia, una dintre cele mai mici tari din Europa, a intrat puternic pe piata obligatiunilor SUA.
Titlurile de stat americane sunt in general privite de investitori ca un “adapost” in perioadele de incertitudine sau cu o crestere economica redusa. Odata cu cresterea cererii pentru obligatiuni si pretul acestora urca, fapt care conduce la costuri de imprumut (sau “dobanda”) scazute.
Datele oficiale arata ca achizitiile de obligatiuni SUA facute de catre Belgia au urcat puternic in ultima perioada, aceasta tara devenind astfel al treilea cel mai mare creditor al Statelor Unite dupa China si Japonia.
*************************************************************************************

Financial Times:

newsletter

Familia regala din Qatar investeste in cea mai mare banca din Germania

Familia regala din emiratul arab Qatar va participa cu aproximativ 2 miliarde de euro la o majorare de capital in valoare de opt miliarde de euro la Deutsche Bank, cea mai mare banca din Germania. Banca vrea sa atraga restul de 6,3 miliarde de euro de la actionarii existenti.
Deutsche Bank a majorat capitalul cu 10,2 miliarde de euro in 2010 si cu 3 miliarde de euro in 2013, insa fondurile nu au fost suficiente pentru a linisti temerile investitorilor privind situatia capitalului, in contextul reglementarilor mai stricte ale autoritatilor europene.
*************************************************************************************
Banca Centrala a Ungariei inaspreste conditiile pentru creditare

Banca Centrala din Ungaria va inaspri conditiile de acordare a creditelor pentru populatie, in vederea reducerii indatorarii excesive si doreste sa realizeze modificari ale prevederilor legale care sa incurajeze bancile sa-si curete portofoliile si sa-si stabilizeze finantele. De asemenea, Banca Nationala a Ungariei vrea sa introduca o limita superioara a raportului dintre valoarea imprumutului si venituri pentru toate creditele de retail si sa impuna reglementari mai stricte privind dovedirea venitului disponibil.
Institutia ar putea adopta reguli mai ferme in domeniul creditarii si chiar sa creeze o “banca rea”, care sa preia activele neperformante. Creditele neperformante au reprezentat la sfarsitul anului 2013, 18% din totalul creditelor corporatiste si 18,6% din imprumuturile pentru populatie. Acestea au crescut in urma deprecierii forintului, care a dus la majorarea ratelor imprumuturilor ipotecare in valuta, in timp ce profitabilitatea companiilor a scazut in timpul recesiunii.
*************************************************************************************
Wizz Air se listeaza la bursa

Operatorul aerian low-cost ungar, Wizz Air se va lista la bursa de la Londra, unde intentioneaza sa vanda actiuni noi in valoare de 200 de milioane de euro pentru a-si consolida situatia financiara. Compania doreste sa foloseasca aceste fonduri nu doar pentru imbunatatirea situatiei financiare, ci si pentru a dispune de o flexibilitate mai ridicata la finantarea planurile de dezvoltare a afacerilor.
Listarea companiei la Londra este intermediata de Barclays Bank, Citigroup Global Markets si J.P. Morgan Securities, in timp ce Nomura este aranjor principal.
Operatorul aerian Wizz Air, cu o flota de 46 de avioane Airbus, a inregistrat venituri in crestere cu 19% in anul fiscal incheiat in martie (la 1 miliard de euro) si o dublare a profitului net (la 89 de milioane de euro). Acesta este activ in 35 de tari si detine 17 baze in noua tari din Europa Centrala si de Est. De asemenea, compania low-cost asigura zboruri catre 96 de destinatii, iar la finalul anului fiscal 2013, Wizz Air a transportat 13,9 milioane de pasageri.
*************************************************************************************
Averea celor mai bogati britanici a atins un nivel record

Averea celor mai bogati 1.000 de britanici a crescut cu 15,4% fata de anul trecut, ajungand in prezent la 518,9 miliarde de lire sterline – aproximativ 874 miliarde de dolari, un nivel record echivalent cu o treime din Produsul Intern Brut (PIB) al tarii.
Philip Beresford, responsabil de intocmirea listei inca din 1989 a declarant ca: “Nu am mai vazut niciodata o astfel de crestere fenomenala a averilor, precum cea a celor mai bogati 1.000 de britanici in ultimii 17 ani. Bogatilor nu le-a mers niciodata mai bine ca acum”.
*************************************************************************************
Bancile din Spania au confiscat 50.000 de locuinte

Numarul locuintelor din Spania confiscate de banci pentru neplata imprumuturilor a crescut in 2013 cu 11,1%, la aproape 50.000, potrivit datelor publicate de Banca Spaniei.
Spania s-a confruntat din 2008 atat cu criza financiara internationala, cat si cu spargerea unei bule speculative imobiliare. Banca centrala a inceput sa publice din 2013 date referitoare la locuintele confiscate, initial in baza unei investigatii la banci, iar ulterior le-a obligat sa raporteze periodic date.
In 21.521 de cazuri, proprietarii au renuntat voluntar la proprietatile detinute, in cadrul unei proceduri de cedare catre banca a acestora pentru stingerea datoriilor. Bancile au recurs insa la justitie pentru recuperarea a 28.173 de locuinte, cu 18,5% mai multe fata de 2012.
Datele scot in evidenta ca criza ipotecara continua si sute de mii de familii sunt victimele legislatiei spaniole injuste. In ultimii ani, evacuarea proprietarilor si locatarilor supraindatorati a provocat indignare in Spania, mai ales in urma mai multor sinucideri ale unor persoane aflate pe punctul de a fi scoase in strada. Asociatia victimelor creditelor imobiliare, care organizeaza regulat demonstratii la domiciliul persoanelor amenintate cu evacuarea, sustine ca din 2009 a impiedicat peste 1.000 de evacuari si a ajutat la relocarea a 1.000 de persoane.
*************************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *