Workshop de Lucru pentru Strategia Nationala de Renovare cu scopul de a crea cladiri mai sigure, mai bune, mai comfortabile, mai frumoase, mai valoroase si mai sustenabile

Pe 22 aprilie, la Iasi, la Primaria Municipiul Iasi, intre 10.00 si 15.30  are loc Workshopul Build-Upon organizat de Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi in parteneriat cu Primaria Municipiului Iasi, ce face parte din campania nationala de workshopuri #BuildUpon ce are loc la Bucuresti, Cluj, Iasi, Craiova, Brasov.  La 09.30 va avea loc conferinta de presa.

Context: Romania ca membra a Organizatiei Natiunilor Unite si a Uniunii Europene, trebuie sa depuna eforturi de limitare a incalzirii globale la 2°C pana la finalul secolului, in conformitate cu acordul de la COP21, Paris. Cladirile sunt responsabile de 40% din consumul de energie si 36% din emisiile de CO2 la nivel European. Aproape 80% din timp il petrecem in cladiri, fie ca suntem la serviciu, acasa, la cumparaturi sau institutii publice, siguranta si sanatatea cladirilor avand un foarte mare impact asupra populatiei.

Constructia, operarea si demolarea cladirilor din Romania are un impact semnificativ asupra naturii tarii noastre. Efectele negative asupra mediului includ folosirea ineficienta a energiei, acumularea deseurilor si deversarea lor, folosirea resurselor naturale rare sustrase din ecosisteme fragile, dezvoltarea oraselor intr-un mod ineficient din punct de vedere al mobilitatii, al infrastructurii durabile si al crearii de spatii placute si sanatoase pentru cetateni.

Constructiile verzi au un rol esential in tranzitia catre o economie circulara bazata pe crestere “verde”.

Temele acestei intalniri se vor axa pe:

  • Initiative financiare: Finantare Verde, Ipoteca Verde ca mijloace de finantare avantajoasa a cladirilor verzi care impreuna cu Reducerea Taxelor Locale de Proprietate pot creste interesul pentru asfel de locuinte
  • Creste constientizarii sociale, a avantajelor sociale, economice si de mediu
  • Exemple de bune practici atat in domeniul locuintelor, cat si in zona de birouri sau industriala
  • Importanta Economiei Circulare /”Verzi” – in special in industria Constructiilor
  • Dezvoltarea si implementarea unui proces participativ si inovativ de colectare a opiniilor diverselor parti implicate in elaborarea de politici publice

Scop:

Sesiunea este foarte relevanta pentru publicul larg si pentru un grup divers de oficiali guvernamentali locali sau nationali, mediul de afaceri implicat sau interesat de abordari “verzi” si pentru societatea civila. In ceea ce priveste industria constructiilor, sunt binevenite participarea si implicarea specialistilor din domeniul constructiilor, incluzand arhitecti, ingineri, investitori / dezvoltatori, manageri de facilitati, servicii financiare, legale si alti consultanti, mediul academic, furnizori de tehnologie, materiale, produse si servicii. Vrem sa aducem la aceeasi masa toate partile co-interesate de realizarea unui set de recomandari pentru guvern pentru a avea o Strategie de Renovare Nationala eficienta care sa fie implementata.

Va puteti inscrie la workshop printr-un email la adina.stoleru@primaria-iasi.ro, dan.zaharia@rogbc.org sau monica.ardeleanu@rogbc.org. Inregistrarea la webinar se poate face urmarind acest link:

https://join.onstreammedia.com/go/64407007/builduponiasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *