De ce avem nevoie in IASI de cladiri verzi?

Dan ZAHARIA

Iasul are nevoie de cladiri de birouri de minim 2.000 mp pe nivel si o suprafata inchiriabila de minim 10.000 mp fiecare, cu parcari generoase, bine conectate la transportul in comun, la piste de biciclete, ideal proiectate din etapa de concept la standarde internationale sau nationale de cladiri verzi (LEED, BREEAM, DGNB, GREEN HOMES etc.).

“Dezvoltarea acestui segment imobiliar ar putea fi incurajata prin implementarea unor stimulente economice sub forma unor masuri de sprijin similare cu unele deja implementate in alte orase (ex. Cluj-Napoca, Timisoara), insa mult imbunatatite cu suportul Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi (RoGBC), reprezentat in Iasi, de la inceputul anului 2015, prin filiala RoGBC Moldova ” declara Elena Rastei, Director RoGBC (www.rogbc.org)

Deja in oras si in zona metropolitana exista cladiri care sunt certificate / in curs de certificare ca si cladiri verzi pe segmental de birouri (Tester 2, Moldova Business Center, UBC1) , precum si pe segmentele retail (Iulius Mall, Palas) si rezidential (Lake District).

In cazul acestor cladiri, abordarea holistica, care considera ciclul de viata la toate nivelurile, este esentiala pentru definitia contemporana a unei cladiri verzi.

Intr-o situatie ideala o astfel de cladire este construita in design integrat (colaborare intre toti actorii implicati) inca din faza de concept. Materialele sunt regionale, locale, non-toxice si durabile, iar spatiile sunt multifunctionale, usor adaptabile si iluminate natural. De asemenea, cladirea este eficienta din punct de vedere energetic si foloseste surse de energie regenerable.

In ceea ce priveste dezvoltatorul/proprietarul cladirii, dintre principalele beneficii obtinute in urma construirii dupa principii sustenabile a unei cladiri sau a renovarii majore a unei cladiri existente enumeram:

  • cladirile verzi sunt o tema actuala: sustenabilitatea reprezinta deja un domeniu critic in afacerile imobiliare;
  • au un raport calitate/cost foarte bun;
  • se vand/se inchiriaza mai repede;
  • au nivele de ocupare mai bune decat constructiile conventionale;
  • pretul de vanzare/chiriile sunt mai mari – valoarea perceputa este mai mare pentru cladirile verzi;
  • au riscuri investitionale mai mici sau eventual comparabile cu cladirile conventionale;
  • cladirile verzi au costuri operationale reduse, comparativ cu cladirile conventionale.

De asemenea, ocupant/utilizator final beneficiaza de o calitate superioara a mediului interior, iluminare naturala, emisii minime de compusi organici volatili la nivelul incaperilor, confort termic superior, sanatate si productivitate – beneficiile in productivitate ale angajatilor depasesc de 10 ori economiile energetice rezultate in cazul ocuparii unei cladiri verzi si bineinteles costuri mici in exploatare.

Asadar, principalele avantaje constau in costuri de mentenanta reduse, cu pana la 30% fata de o cladire standard de birouri, un raport calitate/cost excelent, alaturi de  productivitate sporita pentru ocupanti.

De asemenea, o serie de companii apeleaza la certificarile voluntare pentru indeplinirea obiectivelor de CSR. Companiile, in general, asociaza certificarile voluntare cu performanta, cu un mediu interior mai sanatos si o productivitate mai buna si evident cu costuri de operare mai mici fata de o cladire standard de birouri (utilitati, taxa servicii) .

Iasi - Green Office Buildings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *