Revista presei economice 19 iunie 2014
Ion Tiriac vinde 45,059% din actiunile Unicredit Tiriac Bank
Banking News
Conform presei internationale, omul de afaceri Ion Tiriac intentioneaza sa vanda participatia de 45,095% din actiunile Unicredit Tiriac Bank catre grupul italian Unicredit, actionar majoritar al bancii.
Ion Tiriac detine actiuni la UniCredit Tiriac Bank prin intermediul companiilor Redrum International Investments B.V. – 24,8310361% din capitalul social si Vesanio Trading Limited – 20,2286933% din capitalul social.
Desi cele doua parti nu au confirmat oficial aceasta tranzactie, Ion Tiriac ar urma sa primeasca pentru participatia detinuta 700 de milioane de euro, reprezentand cea mai mare tranzactie din sistemul bancar romanesc dupa criza.
Unicredit Tiriac Bank a aparut prin fuziunea dintre Unicredit Romania, HVB Bank Romania si Banca Tiriac, proces care s-a finalizat in 2007.
Dupa preluarea portofoliului de retail al RBS in toamna lui 2013, Unicredit Tiriac Bank ocupa locul patru in sistemul bancar, cu o cota de piata de aproximativ 7%, dupa BCR, BRD si Banca Transilvania.
AFI Europe a obtinut cel mai mare credit pentru finantare imobiliara din ultimii ani
Capital
AFI Europe, compania de dezvoltare imobiliara controlata indirect de miliardarul israelian Lev Leviev, a obtinut cea mai mare finantare imobiliara din Europa Centrala si de Est, in valoare de 220 milioane de euro.
Acest credit imobiliar record este destinat finantarii centrului comercial AFI Palace Cotroceni din Bucuresti si a fost incheiat cu un consortiu de banci format din Deutsche Pfanbriefbank, Erste Group Bank si Raiffeisen Bank.
Conform ultimului raport de evaluare, valoarea AFI Palace Cotroceni este de 375 milioane de euro, are o suprafata totala inchiriabila de 81.000 mp si a incasat in primul trimestru din 2014 circa 7,3 milioane de euro din chirii, cu 6,7% mai mult decat in perioada similara din 2013.
Scad ratele la creditele ipotecare in lei
Ziarul Financiar
Clientii care detin credite ipotecare in lei vor resimti impactul actualizarii dobanzilor de la sfarsitul lunii iunie, prin diminuarea semnificativa a ratei.
Indicatorul de referinta pentru stabilirea dobanzilor la creditele in lei, Robor la 3 luni, a ajuns la un nivel minim al ultimelor patru luni, 2,4% pe an.
Dupa actualizarea dobanzilor, un calcul simplu arata ca un client care detine un credit ipotecar de valoare medie (200.000 lei) pe o perioada de 30 de ani va plati o rata cu cel putin 75 lei mai mica fata de luna martie, iar rata ar urma sa scada sub 1100 lei.
Datele statistice arata ca anual clientii platesc peste 350 de milioane de lei pentru aceste credite care au la baza Robor la 3 luni, iar o reducere cu o jumatate de punct procentual a dobanzii inseamna o o economie anuala de aproximativ 20 de milioane de lei pentru clienti.
Catalin Iftenie
Leave a Reply