Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – februarie 2013

imagesAndrei RADULESCU – Senior Investment Analyst SSIF Broker

Pe parcursul lunii februarie am asistat la o stagnare a ritmului de convalescenta a economiei mondiale in urma resimtirii valurilor Marii Recesiuni – cea mai severa criza economico-financiara pe mapamond de la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Atat indicatorii din sfera economiei financiare, cat si cei din sfera economiei reale au cvasistagnat in februarie, evolutii care exprima, dupa parerea mea, aspecte divergente. Pe de o parte, evolutia indicatorilor din economia financiara poate fi interpretata ca o consolidare a momentului pozitiv initiat in a doua jumatate a anului 2012. Pe de alta parte, evolutia indicatorilor din economia reala exprima dificultatea procesului de transmisie a sentimentului pozitiv din piete catre climatul investitional.

La nivelul economiei reale, indicatorul Baltic Dry – barometru al comertului international – a stagnat in februarie la aproximativ 750 p.. Practic, acest indicator continua sa se situeze in apropiere de nivelul minim istoric, exprimand faptul ca nu am asistat la relansarea durabila a investitiilor in economia reala pe mapamond, data fiind persistenta unui climat dificil.

rapmacro-1martie2013

Economia americana pare sa prezinte rezistenta la problemele de natura fiscal-bugetara, dar si din sfera mixului de politici economice. Atat industria prelucratoare cat si sectorul de servicii au accelerat in februarie, luna in care dinamica indicatorilor de sentiment, dar si a pietei fortei de munca exprima faptul ca am putea asista la o accelerare a economiei in a doua jumatate a anului curent. Acest scenariu este conditionat insa de neintensificarea factorilor de risc.

De cealalta parte a Atlanticului am observat evolutii mixte ale indicatorilor macroeconomici, confirmandu-se scenariul de prelungire a recesiunii cel putin in primul trimestru al anului curent. Desi liderii politici au ajuns la un acord in ceea ce priveste Bugetul European pentru exercitiul financiar 2014-2020, rezultatul alegerilor parlamentare din Italia atrage atentia cu privire la discrepanta intre ceea ce se decide la Bruxelles in termeni de politica economica, ceea ce se implementeaza in realitate si vointa populatiei.

In Asia indicatorii macroeconomici au prezentat evolutii mixte. Pe de o parte, economia nipona a iesit din recesiune in trimestrul IV din 2012. Pe de alta parte, evolutia indicatorilor PMI din China atrage atentia cu privire la sustenabilitatea procesului de inflexiune.

Pe plan intern economia a evitat, la limita, a 3-a recesiune din ultimii 4 ani, dar continua sa se zbata intr-o stare de cvasistagnare, in contextul prelungirii secetei de capital, dar si a aspectelor referitoare la dificultatea implementarii reformelor structurale.

In sfera economiei financiare, pietele de capital tranzactioneaza in acest moment la nivelul maxim din vara anului 2008 (indicele global MSCI). Se remarca indicele american Dow Jones care a depasit la inceputul lunii martie maximele istorice. Aceste evolutii au fost determinate de semnalele de rezistenta a economiei americane la problemele fiscal-bugetare, de perspectivele de stabilizare macroeconomica din Zona Euro, dar si de declaratiile reprezentantilor principalelor banci centrale pe mapamond (in directia continuarii politicilor monetare expansioniste, pentru sustinerea proceselor de ajustare / relansare in urma valurilor crizei mondiale).

rapmacro-2martie2013

Din perpectiva termenului foarte scurt si scurt, economia mondiala va continua sa evolueze la un ritm sub potential. O accelerare a ritmului de evolutie a economiei mondiale este dependenta de relansarea durabila a fluxurilor investitionale in economia reala. Atrag atentia cu privire la factorii de risc (macro-financiari, politici, sociali, geopolitici) care se pot intensifica oricand, cu impact nefavorabil pentru mersul economiei mondiale: problemele structurale de natura fiscal – bugetara si mixul de politici economice in Statele Unite, persistenta contractiei si a divergentei economice in Zona Euro, seceta de capital, rambursarea imprumutului extern si procesul de ajustare a sectorului bancar in Romania.

Evolutiile recente ale principalilor indicatori macroeconomici pe mapamond exprima premise benigne pentru pietele de actiuni pe termen scurt. Cu alte cuvinte, range-ul continua sa fie scenariul central de previziune pentru indicii bursieri din pietele de capital. Apreciez ca, in acest moment, indicii din pietele mature sunt fairly valued, o continuare si accelerare a rally-ului din ultimele luni fiind dependenta de relansarea durabila a fluxurilor investitionale in economia reala. Pe de alta parte, atrag atentia cu privire la factorii de risc, a caror intensificare ar putea determina initierea unui trend descendent pe pietele de capital.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *