Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – Iulie 2013

macroeconomiaAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

In iulie am asistat la o divergenta in convergenta a indicatorilor din economia reala si din economia financiara pe mapamond, fenomen care poate exprima, dupa parerea mea, faptul ca economia mondiala se situeaza in proximitatea punctului de inflexiune (bottoming) (de la decelerare la stabilizare si, ulterior, accelerare treptata).

La nivelul economiei reale, indicele Baltic Dry (barometru al comertului international) s-a corectat cu 9% mom in iulie (pana la 1 062 p.). Aceasta evolutie poate fi interpretata ca normala, dupa avansul puternic din luna iunie (45% mom). Practic, ritmul de evolutie a economiei mondiale pare sa fi atins minimul ultimelor trimestre la jumatatea anului curent.
Untitled13
Se remarca indicatorii macroeconomici din Statele Unite, care confirma scenariul central elaborat in iunie, conform caruia prima economie a lumii va accelera in a doua jumatate a anului curent. Industria prelucratoare a accelerat in iulie, conform indicatorului calculat de Institute for Supply Management. Totodata, piata imobiliara este rezistenta la majorarea recenta a costurilor de finantare. Pe de alta parte, in piata fortei de munca am asistat la evolutii mixte in iulie, insa rata somajului s-a diminuat spre nivelul minim din ultimii ani.

Untitled14
De asemenea, in China am asistat la evolutii mixte ale indicatorilor macroeconomici, insa se pot remarca unele semnale de bottoming (dupa decelerarea din ultimele trimestre – ritm de 7,5% an/an in T2), care vor fi confirmate daca autoritatile de la Beijing vor implementa noi masuri de sustinere a procesului de tranzitie (de la o economie dependenta de cererea externa la o economie care are drept motor cererea interna).

In Zona Euro industria prelucratoare a revenit in teritoriu pozitiv in iulie, conform indicatorului PMI (pentru prima oara in ultimii doi ani). Totodata, in sfera pietei fortei de munca s-au consemnat primele semnale de stabilizare din ultimii ani: numarul de someri a scazut in iunie cu 24 mii.

Pe plan intern persista divergenta intre cererea externa neta si cererea interna. Cu toate acestea, stabilitatea macro-financiara, incheierea unui nou acord Stand-By cu institutiile financiare internationale si continuarea ciclului de reducere a dobanzii de referinta (de catre BNR) exprima premise favorabile pentru relansarea durabila (dar graduala) a ciclului investitional.

Date fiind evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici pe mapamond am pastrat scenariul central de previziune pe termen scurt pentru economia americana (acest scenariu va fi actualizat dupa comunicarea datelor finale pe trimestrul II) si pentru economia Romaniei si am majorat previziunile pentru economia Zonei Euro. Atrag insa, in continuare, atentia cu privire la fragilitatea climatului macroeconomic mondial, inconjurat de o serie de factori de risc (ma refer, in principal, la mix-ul de politici economice din Statele Unite si China) cu impact pentru climatul investitional.

In sfera economiei financiare am asistat la revenirea pe crestere a pietelor de actiuni in luna iulie (dupa corectia din lunile mai si iunie), evolutie determinata de asteptarile cu privire la viitoarele decizii de politica monetara (din Statele Unite si Zona Euro) (modificarea tonului), de posibilitatea implementarii unor noi masuri economice expansioniste in China (pentru a sustine un ritm de evolutie a PIB de peste 7% an/an), dar si de sezonul de raportari financiare trimestriale. Indicele global MSCI a crescut cu 5,2% mom in iulie, pana la 1 507,9 p., remarcandu-se indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 (cu un avans de 5,1% mom, la 299,58 p.) si indicele S&P 500 (crestere lunara de 5,1% mom, catre noi maxime record).
Untitled15
Evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici pe mapamond exprima premise de bottoming pentru economia reala la inceputul trimestrului III. Economia americana pare ca a depasit socul intensificarii procesului de consolidare bugetara, iar FED nu se grabeste cu inflexiunea politicii monetare. De asemenea, in Zona Euro recesiunea din ultimele trimestre se apropie de final (in T2), iar Banca Centrala Europeana a anuntat prelungirea politicii monetare expansioniste si in trimestrele urmatoare. Nu in ultimul rand, in China autoritatile au anuntat posibilitatea implementarii unor noi masuri macroeconomice

expansioniste, menite sa sustina ritmul de evolutie a economiei (peste 7% an/an). Cu alte cuvinte, economia mondiala pare, in acest moment, ca se apropie de intrarea intr-un nou ciclu economic.

Intr-un astfel de context, am modificat scenariul central de previziune pentru evolutia indicilor bursieri din pietele mature pe termen scurt, la benign (-5% : +5% comparativ cu nivelul de inchidere din luna iulie).

Atrag atentia cu privire la faptul ca un scenariu ascendent pentru pietele de capital (crestere a indicilor bursieri cu peste 7,5% comparativ cu inchiderea din iulie) este conditionat de relansarea durabila a investitiilor in economia reala de catre sectorul privat. Acest scenariu depinde de o serie de variabile: succesul FED in convingerea pietelor financiare din perspectiva deciziilor de politica monetara; identificarea de solutii credibile pentru provocarile economiei mondiale; inflexiunea economiei Chinei; neintensificarea riscurilor in Europa.

In mod normal, ar trebui sa asistam la ajustari ale indicilor bursieri in momentul in care se vor concretiza semnalele de intrare intr-un nou ciclu economic. Aceste ajustari vor reflecta orientarea capitalurilor catre sectoarele economice care vor avea rolul motor in noul ciclu economic.

Subliniez, in continuare, faptul ca, decalajele consemnate la nivelul unor indicatori macroeconomici si financiari vor trebui ajustate: ma refer aici la scenariul descendent pentru pietele mature de capital (scadere cu peste 7,5% comparativ cu inchiderea din luna iulie). De altfel, in ultimele luni, am asistat la debutul acestui proces de ajustare (mai ales daca analizam evolutia rezultatului pe actiune/randamentul real al dividendului si evolutia dobanzii la titlurile de stat la 10 ani in Statele Unite) (graficele de jos).

Totodata, din perspectiva indicatorului PER (ajustat ciclic) actiunile americane sunt supraevaluate in acest moment (cu alte cuvinte, exista potential important de ajustare in lunile urmatoare). Nu in ultimul rand, actualizand modelul FED se poate concluziona ca indicele S&P 500 ar putea sa scada cu peste 7% (de la nivelul de inchidere din iulie) in lunile urmatoare.
Untitled16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *