Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – ianuarie 2013

Andrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Ianuarie s-a caracterizat prin evolutia convergenta a indicatorilor din economia financiara si din economia reala pe mapamond. Cu toate acestea, dinamica sentimentului din pietele financiare nu s-a propagat suficient de mult la nivelul economiei reale. Totodata, se pot nota unele evolutii divergente ale indicatorilor macroeconomici din principalele economii ale lumii, ceea ce ridica semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea rally-ului bursier mondial.

In Statele Unite deciziile decisive cu privire la problemele stringente de ordin fiscal-bugetar au fost amanate. Pe de alta parte, evolutiile indicatorilor macroeconomici din Zona Euro confirma scenariul de stabilizare a economiei regiunii, dupa contractia din ultimele trimestre. Daca factorii de risc din regiune nu se vor intensifica in lunile urmatoare, economia ar putea prezenta un punct de inflexiune (de la contractie la stagnare si, ulterior, crestere lenta) inca din prima jumatate a anului curent. In China s-au amplificat semnalele economice pozitive, confirmandu-se, cel putin pentru moment, scenariul de inflexiune.

Se remarca stabilizarea indicelui Baltic Dry (barometru pentru comertul mondial), in crestere cu 9% in ianuarie (la 760 p.), dupa declinul sever din decembrie. Cu toate acestea, indicatorul se situeaza in apropiere de minimele istorice, expresie a mentinerii unui climat dificil la nivelul economiei reale pe mapamond (economia mondiala nu a intrat inca intr-un nou ciclu economic).

Indicele Baltic Dry

 Indicele Baltic Dry - Februarie 2013

 Indicatorii macroeconomici comunicati pe parcursul lunii nu au surprins scenariul central de la Raportul Macroeconomic din decembrie, economia mondiala continuand sa evolueze la un ritm sub potential. In Statele Unite evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici au fost distorsionate de efectul alegerilor prezidentiale, dar si de fenomenul fiscal cliff. Pe de o parte, economia a reintrat in contractie in ultimul trimestru al anului, dupa accelerarea din T3, evolutii determinate de componenta cheltuieli guvernamentale. Pe de alta parte, indicatorii din sfera consumului si din piata fortei de munca au accelerat la final de 2012, inainte de luarea deciziilor cu privire la fiscal cliff.

Indicele MSCI

Indicele MSCI - Februarie 2013

In Europa semnalele de stabilizare s-au amplificat in ianuarie, exprimand o probabilitate ridicata a scenariului de inflexiune (de la contractie la crestere lenta) in prima jumatate a acestui an (scenariu conditionat de neamplificarea factorilor de risc). Cu toate acestea, sectorul bancar din regiune continua sa se ajusteze, iar riscurile din plan politic (tergiversarile cu privire la Bugetul pentru perioada 2014-2020, sau amenintarile din partea Marii Britanii) si social (somajul ridicat) s-ar putea amplifica in lunile urmatoare (cand sunt programate alegeri in Germania si Italia).

In Asia am asistat la evolutii mixte ale indicatorilor comunicati in principalele economii: China pare sa fi depasit perioada de decelerare; economia Japoniei a continuat sa se contracte si in trimestrul IV.

 Pe plan intern evolutia indicatorilor macroeconomici in ultima perioada exprima probabilitatea ridicata a prelungirii contractiei economice in T4 (cea de a treia recesiune din 2008 pana in prezent).

In sfera economiei financiare, pietele mondiale au continuat sa creasca in ianuarie, evolutie determinata de amanarea deciziilor fiscal-bugetare in Statele Unite, de semnalele de stabilizare din Europa si de inflexiune din China, dar si de rezultatele raportate de companii. Indicele global MSCI a crescut cu 5% in ianuarie, pana la 1 405,47 p.. Se remarca pietele americane, care au consemnat cea mai buna luna ianuarie din ultimii 15 ani.

 Pe termen scurt se mentin perspective de evolutie la un ritm sub potential pentru economia mondiala. Desi s-au redus in intensitate, factorii de risc se pot reintensifica oricand: problemele structurale de natura fiscal – bugetara si mixul de politici economice in Statele Unite, persistenta contractiei si a divergentei economice in Zona Euro, seceta de capital, rambursarea imprumutului extern si procesul de ajustare a sectorului bancar in Romania.

Evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici globali, dar si ale rezultatelor raportate de companiile listate pe glob exprima premise mixte pentru pietele de capital mondiale pe termen scurt. Scenariul central pentru piata de actiuni continua sa fie range-ul, sustenabilitatea rally-ului bursier fiind dependenta de relansarea durabila a fluxurilor investitionale in economia reala. Pe de alta parte, intr-un scenariu negativ, pietele de capital mondiale ar putea consemna intrarea intr-o stare de corectie (declin de peste 10%), care s-ar putea prelungi intr-un bear market (scadere de peste 20%). Acest scenariu ar putea fi determinat de tergiversarile cu privire la problemele fiscal-bugetare din Statele Unite, dar si de reintensificarea tensiunilor in cadrul Zonei Euro. Totodata, pietele ar putea sa testeze eficienta politicilor monetare implementate pe mapamond (deocamdata, eficienta acestor masuri este relativ redusa, multiplicarea bilanturilor bancilor centrale nefiind resimtita la nivelul investitiilor in economia reala).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *