Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – octombrie 2013

417760_10151479459648011_349645177_nAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

Reflatie vs. deflatie, inflexiunea primei de risc – semnale de toppish pe pietele financiare la final de 2013

 Octombrie s-a caracterizat prin evolutii extreme ale indicatorilor macro-financiari pe mapamond, determinate de riscurile fiscal-bugetare din Statele Unite. Economia mondiala pare sa fi depasit acest soc, solutiile americane (amanarea problemei pragului datoriei publice si finantarea imediata a statului) determinand optimism pe pietele financiare (noi maxime ale indicilor din principalele economii dezvoltate).

La nivelul economiei reale, indicatorul Baltic Dry (barometru al comertului international) a scazut cu 25% mom in octombrie, pana la 1 504 p., evolutie care trebuie interpretata cu precautie, dupa avansul puternic din septembrie (77% mom). Un lucru este insa cert, riscurile din sfera mix-ului de politici economice din Statele Unite au avut impact pentru evolutia fluxurilor comerciale internationale in octombrie (cel putin in prima jumatate a lunii).

image001image002In Statele Unite economia a accelerat in trimestrul III (ritm de 2,8% anualizat), iar sectorul privat pare sa nu fi fost afectat de binomul inflexiune monetara – pragul datoriei publice in perioada recenta. Industria prelucratoare, sectorul de servicii si piata fortei de munca au accelerat in luna octombrie. Cu toate acestea, dinamica nefavorabila a indicatorilor de sentiment exprima premise de decelerare a economiei in ultimul trimestru al anului curent si primul trimestru din 2014.

Date fiind evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici si financiari (de conjunctura si avansati) am mentinut scenariul central de previziune de la Raportul macroeconomic din septembrie. Pe termen scurt procesul de reflatie va continua, mai ales in contextul dependentei puternice create in ultimii ani intre politicile monetare expansioniste fara precedent (implementate de FED) si sentimentul din pietele financiare, dar si a scenariului de decelerare a economiei din perspectiva termenului scurt.

De asemenea, in Zona Euro, s-au consemnat evolutii predominant favorabile ale indicatorilor macroeconomici comunicati recent, ceea ce exprima premise de continuare la un ritm lent (anemic si neuniform) a procesului de relansare economica in urma incidentei valurilor Marii Recesiuni. Cu toate acestea, riscul aparitiei deflatiei a determinat Banca Centrala Europeana sa reduca dobanda de referinta catre un nou nivel minim record (0,25%). Am revizuit scenariul macroeconomic central de previziune macroeconomica: conform noilor previziuni dinamica anuala a PIB va reveni in teritoriu pozitiv inca din T4.

 In China se pare ca asistam la consolidarea procesului de inflexiune: economia a accelerat (2,2% qoq si 7,8% an/an) in T3, iar industria prelucratoare si sectorul de servicii au continuat sa creasca in octombrie.

image003
Pe plan intern s-au consemnat evolutii predominant favorabile ale indicatorilor macroeconomici comunicati recent, exprimand premise de accelerare a economiei in a doua jumatate a anului curent, pe fondul transpunerii graduale a impulsului cererii externe catre cererea interna. Deocamdata am mentinut previziunile din scenariul macroeconomic de la Raportul din septembrie.

La nivelul economiei financiare, indicele bursier MSCI global a crescut cu 3,8% mom in octombrie, la 1 602,86 p. – nivelul maxim de la inceputul anului 2008. Aceasta evolutie a fost determinata de o serie de factori: solutionarea temporara a problemelor fiscal-bugetare din Statele Unite; dinamica rezultatelor financiare raportate de companii pe trimestrul III; evolutia indicatorilor macroeconomici comunicati pe mapamond.

image004image005
Se remarca dinamica pietei americane, sustinuta de atenuarea temporara a riscurilor din sfera fiscal-bugetara la jumatatea lunii octombrie: indicele S&P 500 a crescut pentru a doua luna consecutiv, cu 4,5% mom, la 1 756,54 p. (nivel maxim istoric) (avans de 23,2% de la inceputul anului curent).

De asemenea, indicele european Dow Jones Stoxx 600 s-a apreciat in octombrie cu 3,8% mom, la 322,37 p. (crestere cu 15,3% de la inceputul anului).

Pe plan intern indicele BET a crescut pentru a 4-a luna consecutiv in octombrie, cu 0,4% mom, la 6 066,3 p. (nivelul maxim din vara anului 2008) (avans de 17,8% de la inceputul anului 2013).

Odata cu terminarea sezonului de raportari financiare pe trimestrul III atentia investitorilor se va indrepta spre indicatorii macroeconomici si perspectivele cu privire la binomul inflexiune-monetara / pragul datoriei publice in Statele Unite, riscul aparitiei deflatiei in Zona Euro, problemele specifice pietelor emergente.

image006image007Dupa parerea mea, exista spatiu de crestere a indicilor bursieri pe final de an, insa, atrag atentia cu privire la faptul sa sunt semnale de inflexiune a primei de risc pentru piata americana (cu implicatii pe mapamond) (subiect care va fi tratat in Raportul Macroeconomic din noiembrie).

Din perspetiva urmatoarelor 3-6 luni am revizuit scenariul central pentru pietele capital (de la negativ la neutral). Atrag insa atentia cu privire la faptul ca am putea asista la semnale de volatilitate si intoarcere de trend pe pietele internationale de actiuni, evolutii determinate de deciziile de politica monetara din Statele Unite, de intensificarea decalajelor intre economia reala si economia financiara, nivelul ridicat al indicatorilor de evaluare comparativa (PER), razboiul valutar (Statele Unite, Zona Euro, China).

Consider ca prelungirea tendintei ascendente pe pietele financiare este dependenta, in principal, de neintensificarea factorilor de risc din sfera mix-ului de politici economice din Statele Unite si de relansarea durabila a investitiilor in economia reala. Politica monetara acomodativa din economia mondiala sustine procesul investitional al companiilor, insa potentialul cererii agregate a fost negativ afectat de valurile Marii Recesiuni. Totodata, semnalele de toppish pe pietele de actiuni ar putea determina redirectionarea fluxurilor de capital spre economia reala. Altfel spus, nu este exclus ca, temporar, sa asistam la corectii ale indicilor bursieri (o perioada mai prelungita, la fel cum s-a intamplat si la inceputul deceniului trecut), pana cand va deveni clar faptul ca economia mondiala a initiat un nou ciclu economic (pana vor fi vizibile semnalele de relansare durabila a investitiilor in sectoarele care vor propulsa economia spre un nou ciclu).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *