Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – ianuarie 2014

imagesCADYJ8DXAndrei Radulescu, Senior Investment Analyst SSIF Broker

INCEPUT DE AN EZITANT IN ECONOMIA MONDIALA

 Indicatorii macroeconomici si financiari din economia mondiala au prezentat evolutii mixte in debutul anului, determinate, in principal, de reorientarea fluxurilor internationale de capital, in contextul demararii procesului de normalizare a politicii monetare in Statele Unite.

Pe de o parte, majoritatea indicatorilor din economia reala au consemnat evolutii pozitive, care confirma faptul ca economia mondiala va accelera in primele luni din 2014. Indicatorul PMI din industria prelucratoare globala (calculat de JPMorgan) s-a situat in ianuarie in apropiere de maximul din primavara anului 2011. De asemenea, in ianuarie, indicatorul PMI (calculat de JPMorgan) din sectorul de servicii global s-a apropiat de maximele din vara trecuta.

1

Cu toate acestea, se pot nota evolutii divergente intre principalele economii ale lumii, dar si in interiorul acestora. Economia americana a depasit cu bine socul fiscal-bugetar de toamna trecuta: PIB-ul a crescut cu un ritm anualizat de 3,2% in ultimul trimestru din 2013. Pe de alta parte, prima economie a lumii resimte gradual majorarea costurilor de finantare pe parcursul ultimelor trimestre, dar si climatul meteorologic advers (fapt reflectat de deteriorarea indicatorilor din sfera industriei (motorul procesului de relansare economica)).

In Zona Euro continua procesul de redresare economica dupa inflexiunea consemnata la jumatatea anului 2013. Desi exportul regiunii resimte aprecierea cursului real efectiv al EUR (cu aproximativ 6% an/an in a doua jumatate a anului trecut), iar cererea interna se confrunta cu un climat dificil la nivelul pietei fortei de munca, dar si a pietei creditului, o serie de indicatori de sentiment exprima premise de relansare graduala a investitiilor (sentimentul investitorilor se situeaza la maximul din ultimii ani).

2

Pe de alta parte, China a decelerat in trimestrul IV 2013, ritm de 7,7% an/an. De asemenea, indicatorii PMI din industria prelucratoare si din sectorul de servicii s-au deteriorat in ianuarie, ceea ce exprima faptul ca a doua economie a lumii a debutat nefavorabil in 2014.

In Romania s-au consemnat evolutii predominant favorabile ale indicatorilor macroeconomici comunicati in primele saptamani din 2014. Se remarca, in continuare, evolutia cererii externe nete, cu o contributie determinanta la dinamica PIB. Totodata, sunt semnale de ameliorare graduala a cererii interne, prin intermediul investitiilor productive, relansarea acestora fiind sustinuta de o serie de factori: declinul costurilor de finantare, semnalele de stabilizare si ameliorare graduala a climatului din sectorul bancar, inflexiunea investitiilor straine directe (crestere cu 27% an/an in 2013, la 2,7 mld. EUR).

Printe principalii factori de risc pentru dinamica economiei reale globale pe termen scurt mentionez: procesul de normalizare a politicii monetare in Statele Unite, cu impact pentru costul de finantare in economia mondiala; posibilitatea scenariului de deflatie in Zona Euro; deteriorarea sentimentului din pietele financiare (scaderi importante pentru principalii indici bursieri, volatilitatea fluxurilor de capital directionate catre statele emergente si in dezvoltare).

La nivelul economiei financiare pietele de actiuni au intrerupt in ianuarie tendinta ascendenta din ultimii ani, evolutie determinata, in principal, de preocuparile cu privire la normalizarea politicii monetare a FED. Acest proces a determinat iesiri de capital din economiile emergente, cele mai afectate fiind statele care se confrunta cu probleme economice si/sau politice.

Pe de alta parte, economia americana pare sa resimta impactul majorarii costurilor de finantare pe parcursul ultimelor luni. Astfel, in ianuarie s-au consemnat evolutii nefavorabile ale unor indicatori macroeconomici importanti din principalele economii ale lumii (Statele Unite si China). De asemenea, in sfera pietelor valutare s-au inregistrat fluctuatii ample si bruste, in principal, pentru monedele emergente, expresie a faptului ca finalul politicii monetare relaxate fara precedent din Statele Unite determina reorientarea fluxurilor internationale de capital.

Indicele MSCI care grupeaza statele dezvoltate si cele emergente s-a depreciat in ianuarie cu 4,1% mom, cel mai sever declin fiind consemnat de componenta piete emergente (-6,6%). Componenta piete dezvoltate a scazut cu doar 3,8% mom.

3

In Statele Unite indicele S&P 500 a scazut cu 3,6% mom in ianuarie, pana la 1 782,59 p., evolutie determinata de dinamica nefavorabila a unor indicatori macroeconomici si de continuarea procesului de normalizare a politicii monetare.

In Europa indicele Dow Jones Stoxx 600 s-a depreciat cu doar 1,7% mom (pana la 322,52 p.), preocuparile cu privire la climatul financiar global fiind contrabalansate de dinamica indicatorilor macroeconomici (care confirma relansarea economica a Zonei Euro).

Pe plan intern indicele BET a scazut cu 1,8% mom in ianuarie, pana la 6 379 p., deteriorarea sentimentului din pietele internationale (mai pronuntata in statele emergente) fiind contrabalansata de declinul costurilor de finantare catre minime istorice pana in a doua jumatate a lunii, dar si de perspectivele de continuare a procesului de listare a companiilor de stat in 2014, de declaratiile reprezentantilor ASF cu privire la posibilitatea ridicarii restrictiei de investitii intre SIF-uri, sau de interesul manifestat de investitori pentru companiile cu potential ridicat de dividende pentru anul financiar 2013.

4

Printre principalii factori de risc cu privire la evolutia pietelor de actiuni pe termen scurt mentionez: masurile bancii centrale din Statele Unite (capacitatea FED de a convinge pietele in ceea ce priveste politica monetara); intensificarea razboiului valutar; intensificarea problemelor structurale cu care se confrunta economiile emergente (mai ales in contextul refluxului de capital strain); socuri de ordin geo-politic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *