Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – iunie 2013

macroeconomiaAndrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

In luna iunie principalii indicatori din sfera economiei reale si a economiei financiare au consemnat evolutii divergente pe mapamond, ceea ce poate exprima apropierea de inflexiune a economiei mondiale (bottoming), dar si intensificarea recenta a factorilor de risc (macro-financiar, politic si social).

Pe de o parte, indicatorii din economia reala au surprins pozitiv, evolutiile favorabile din Statele Unite si Zona Euro contrabalansand deteriorarea climatului economic din China (a doua economie ca dimensiune pe mapamond). Aceste evolutii exprima faptul ca economia americana este rezistenta la intensificarea procesului de consolidare bugetara, dar si faptul ca in Zona Euro climatul se stabilizeaza dupa a doua recesiune din ultimii ani (cea mai severa de la crearea Uniunii Monetare). Astfel, indicatorul Baltic Dry – barometru al fluxurilor comerciale internationale – a crescut cu 45% mom in iunie, la 1 171 p. (maximul ultimelor 6 trimestre). Aceasta evolutie poate exprima si semnale de accelerare a fluxurilor investitionale in unele regiuni ale globului, inainte de reducerea expansionismului monetar din Statele Unite (fapt semnalat recent de FED). Untitled

Se remarca evolutia indicatorilor macroeconomici din Statele Unite, in special din industria prelucratoare, piata imobiliara si piata fortei de munca. Consumatorul american pare ca va accelera consumul in a doua jumatate a anului curent, cu implicatii pozitive pentru investitiile in economia reala (am putea asista la o accelerare a investitiilor determinata si de graba companiilor inainte de majorarea costurilor de finantare).

Pe de alta parte, in China am asistat la noi evolutii nefavorabile ale indicatorilor macroeconomici, determinate si de semnalele de criza de lichiditate: dobanzile pe piata interbancara au consemnat o crestere abrupta catre valorile maxime din ultimii ani. Criza de lichiditate in a doua economie a lumii in luna iunie a fost determinata atat de iesirile de capital strain de pe pietele emergente si de frontiera (in contextul apropierii de final a expansionismului monetar din Statele Unite), dar si de decizia autoritatilor de la Beijing (“State Administration of Foreign Exchange”) de a limita operatiunile de “carry-trade” (imprumuturi in dolari si plasamente in instrumente denominate in yuani).
Untitled2

Indicatorii macroeconomici din Zona Euro s-au stabilizat si ameliorat in iunie, confirmandu-se scenariul de inflexiune a economiei la jumatatea anului curent. Cererea externa continua sa fie motorul acestui proces de ajustare, date fiind provocarile cu care se confrunta cererea interna, printre care mentionez situatia critica din piata fortei de munca si din sectorul bancar.

In Romania am asistat la noi evolutii mixte ale indicatorilor macroeconomici, dinamica surprinzatoare a cererii externe contrabalansand persistenta unui climat dificil in sfera cererii interne. Pe de o parte, evolutia favorabila a exporturilor s-a propagat la nivelul industriei prelucratoare. Pe de alta parte, comertul cu amanuntul s-a contractat in mai, luna in care rata somajului a continuat sa creasca.

La nivelul economiei financiare am asistat la o evolutie nefavorabila a indicatorilor in luna iunie, determinata, in principal, de semnalele de apropiere de final a expansionismului monetar din Statele Unite. Astfel, s-au consemnat iesiri de capitaluri din pietele de actiuni, obligatiuni si bunuri. Spre exemplu, indicele global MSCI a scazut cu 2,6% mom, la 1 433,6 p., in timp ce rata dobanzii la titlurile de stat americane pe 10 ani s-a majorat spre nivelul maxim din ultimii ani.
Untitled3

Evolutiile recente ale indicatorilor macroeconomici pe mapamond exprima faptul ca, pe termen scurt, am putea asista la o stabilizare a economiei mondiale, scenariu care ascunde intensificarea divergentei intre principalele blocuri economice, si, in interiorul acestora. Incorporand aceste evolutii, am decis majorarea previziunilor pentru economia americana in 2013, date fiind semnalele pozitive din sfera consumului privat, care ar putea determina o accelerare a investitiilor companiilor pe termen scurt. Conform noului scenariu central economia americana ar putea sa accelereze in a doua jumatate a anului (ritm de 2,6% an/an, de la 1,6% an/an in semestrul I). Per ansamblu, in 2013 PIB-ul american ar putea sa creasca cu 2,1% an/an, in usoara decelerare comparativ cu ritmul din 2012.

Pe de alta parte, am mentinut scenariul central de previziune pentru Zona Euro, mai ales in contextul fragilitatii climatului macro-financiar din regiune. Majorarea dobanzilor la titluri de stat (determinata de

asteptarile privind deciziile viitoare de politica monetara din Statele Unite), precum si echilibrele fragile din plan politic si social (exemplu crizei politice de la Lisabona) vor determina o prelungire a climatului dificil in semestrul II (chiar daca regiunea ar putea iesi din recesiune la jumatatea anului, procesul de relansare graduala va fi intarziat).

In ceea ce priveste economia interna, am revizuit (in crestere) scenariul macroeconomic central pentru acest an, pe fondul dinamicii cererii externe din prima parte a anului, dar si a perspectivelor favorabile cu privire la productia agricola din acest an. De asemenea, consider ca noul ciclu de reducere a dobanzii de politica monetara se va resimti pozitiv (gradual) pentru climatul investitional din economie. Cu toate acestea, atrag atentia cu privire la intensificarea recenta a factorilor de risc, printre care mentionez evenimentele din pietele financiare internationale, dar si expirarea recenta a acordului cu FMI. Desi acest acord Stand-By a fost incheiat cu succes, ma astept la negocieri dificile pentru semnarea unui nou acord.

Pentru pietele financiare internationale am mentinut scenariu benign/descendent din perspectiva termenului scurt (3-6 luni). Apropierea de final a expansionismului monetar din Statele Unite, razboiul valutar mocnit intre principalele blocuri economice (in contextul divergentelor economice dintre acestea), precum si problemele structurale cu care se confrunta atat economiile dezvoltate, dar si cele emergente sunt factori care ar putea determina prelungirea volatilitatii si o tendinta descendenta pe pietele de capital in lunile urmatoare.
Untitled4
Practic, am putea asista finalul rally-ului monetar din ultimii ani: iesiri din active financiare si intrari in active ale economiei reale. Sezonul de raportari financiare trimestriale (T2), capacitatea FED de a convinge pietele financiare cu privire la oportunitatea momentului de reducere a expansionismului monetar, rezultatul alegerilor din Germania si climatul fragil (economic, politic si social din Zona Euro), precum si capacitatea autoritatilor de la Beijing de a gestiona provocarile curente ale economiei Chinei se numara printre factorii principali care vor marca mersul pietelor financiare pe parcursul lunilor urmatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *