Scurta analiza macroeconomica la nivel mondial – aprilie 2013

Stock-Market-News-8Andrei RADULESCU, Senior Investment Analyst SSIF Broker

In aprilie indicatorii din economia reala si din economia financiara au consemnat evolutii mixte pe mapamond, expresie a faptului ca procesul de ajustare a economiei mondiale in urma valurilor Marii Recesiuni nu este nici pe departe terminat. Practic, in prima jumatate a anului curent economia mondiala continua sa evolueze la un ritm sub potential, expansionismul monetar fara precedent nereusind sa se transmita in catre economia reala. De asemenea, persista divergenta economica intre principalele blocuri economice pe mapamond, dar si in interiorul acestora. Nu in ultimul rand, se mentin o serie de factori de risc (de ambele laturi ale economiei), iar perceptia cu privire la aceste incertitudini prezinta o volatilitate ridicata, fapt confirmat si de evolutia pietelor de bunuri pe parcursul lunii aprilie.

In sfera economiei reale am asistat la o deteriorare a climatului in aprilie, determinata, in principal, de decelerarea economiei americane (prima economie a lumii, cu o pondere de peste 20% in PIB-ul global). Indicatorul Baltic Dry (barometru al fluxurilor comerciale internationale) s-a contractat cu 5% mom in aprilie, la 863 p., mentinandu-se in apropiere de minimele istorice. Aceasta evolutie exprima faptul ca nu am asistat inca la o relansare durabila a fluxurilor investitionale in economia reala pe mapamond. Practic, companiile private amana relansarea investitiilor, pe fondul mentinerii unei perceptii ridicate cu privire la riscurile macro-financiare (inclusiv referitoare la potentialul economic).

indice1radulescu
Atrag atentia cu privire la deteriorarea indicatorilor din economia reala in Statele Unite si China (primele doua economii ca dimensiune din lume). Atat indicatorii avansati, cat si cei coincidenti exprima premise de decelerare a acestor economii in trimestrul II din 2013.

Spre exemplu, in Statele Unite atat industria prelucratoare cat si sectorul de servicii au continuat sa decelereze in aprilie, conform indicatorilor comunicati de Institute for Supply Management. De asemenea, indicatorii economici avansati s-au contractat in martie, iar la nivelul pietei imobiliare am asistat la noi semnale de temperare a procesului de relansare.

In China majoritatea indicatorilor macroeconomici comunicati in aprilie au consemnat evolutii nefavorabile (in decelerare), infirmand scenariul de inflexiune a economiei.

Totodata, indicatorii macroeconomici din Zona Euro exprima persistenta contractiei economice in trimestrul I si probabilitatea (in crestere) privind prelungirea acesteia in trimestrul II.

Pe plan intern am asistat la evolutii mixte ale indicatorilor macroeconomici, remarcandu-se, sectorul exportator, cu implicatii favorabile imediate pentru industrie. Pe de alta parte, la nivelul cererii interne se mentine un climat dificil, expresie a continuarii procesului de ajustare (atat privata, dar si publica).

Trecand spre latura economiei financiare, pietele de capital au continuat seria aprecierilor in aprilie, indicele global MSCI crescand cu 3%, pana la 1 477 p. (maximele din vara anului 2008). Aceste evolutii au fost determinate de o serie de factori: perspective de continuare a expansionismului monetar global (confirmate de deciziile bancilor centrale din Japonia, Zona Euro si, recent, Australia); rezultatele raportate de companii pe T I; deciziile companiilor de a nu investi in economia reala, preferand sa utilizeze cash-ul pentru a bonifica actionarii prin dividende mai mari si/sau programe de rascumparare. Se remarca, in continuare, pietele americane, indicele S&P 500 consemnand maxime istorice.

indice2radulescu
In lunile urmatoare economia mondiala va continua sa evolueze la un ritm sub potential, fiind in crestere probabilitatea unui soft-patch in trimestrul II. De altfel, pana nu vom asista la relansarea durabila a investitiilor in economia reala pe mapamond, nu putem lua in calcul o convergenta a ritmului de evolutie a economiei catre nivelul potential. Dimpotriva, amanarea fluxurilor investitionale determina o deteriorare a potentialului economic pe mapamond, mai pronuntata in sfera economiilor dezvoltate.

Evolutiile recente ale principalilor indicatori macroeconomici globali continua sa exprime premise benigne/negative pentru pietele de actiuni din perspectiva termenului scurt, mai ales in contextul incorporarii recentelor masuri monetare expansioniste (modificarea tonului FED la sedinta de politica monetara, reducerea dobanzii de referinta in Zona Euro si masurile monetare non-standard din Japonia), dar si a apropierii de final a sezonului de raportari financiare pe trimestrul I. De asemenea, atrag atentia cu privire la faptul ca evolutiile din piata bunurilor din perioada recenta ar putea constitui semnale cu privire la amplificarea volatilitatii pe pietele de capital in trimestrele urmatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *